Coelho'nun roman kahramanı, tren raylarıyla evlilik arasında bir ilişki kuruyor, gelin birlikte okuyalım:
"Şimdi ne alakası var butun bunların evlilikle demeyin, var. Tarihte bir noktada birisi donuyor ve diyor ki: İki insan evlendiğinde hayatlarının geri kalanı boyunca, donmuş gibi bir arada kalmalılar.' Aynı iki ray gibi yan yana uzayıp gideceksin, daima aranda aynı uzaklığı bırakarak. Zaman zaman biriniz daha uzağa gitmeyi ya da biraz yakınlaşmayı istese bile, bu kurallara aykırı. Kurallar diyor ki, 'Mantıklı ol, geleceğini duşun, cocuklarını duşun. Değişemezsin, hareket noktasından varacağın yere kadar, birbirileriyle aralarında aynı uzaklığı koruyan iki tren rayı gibi olmak zorundasın... Cocukların da sizin oyle kalmanızdan mutlu olacaktırlar: 143. 5 santimetre uzaklıkta... Komşularını duşun. Onlara mutlu olduğunu goster, pazar gunleri kızarmış biftek ye, televizyon seyret. Toplumu duşun...Etrafına asla bakma, bu boşanmak, kriz ve depresyon demektir... Ustelik biri seni izliyor olabilir, bu onu da ayartabilir... Butun fotoğraflarda gulumse, fotoğrafları salonu koy, boylece herkes onları gorebilir... Bir sporla uğraş, uzun sure hareketsiz kalacağın icin mutlaka spor yapmalısın... Unutma, bu kurallar cok yıllar once ortaya cıktı, onlara saygı gostermek gerekiyor. Bu kuralları kim koydu? Bu onemli değil. Onları sorgulamayın, cunku insanlar daima bu kuralları uygulayacaklar, hatta siz istemesiniz bile..."
Acı değil mi?
İnsanın icine oturuyor değil mi?
Katılırsınız katılmazsınız, bu tur konularda genelleme yapmak salakca dersiniz demezseniz, bence doğruluk payı var.
Bazen bana "Nasıl olur da kocana hálá sevgili muamelesi yapabiliyorsun?" diye soruyorlar. Hani "Numara mı, gercekten boyle mi hissediyorsun?" sorusu.
Gercekten boyle hissediyorum.
Pek cok sebebi olabilir ama bence şunun cok etkisi var:
Biz her şeyden, herkesten uzaktayız.
Ben bunun bir ilişkiye cok iyi geldiğini duşunuyorum.
Birbirine kenetleniyorsun.
Yabancı bir yerde, bambaşka bir gundemle bir başına oluyorsun.
Bu da seni bir dolu tehlikeden koruyor.
O kermekeşin icinde yer almıyorsun.
Ama tabii hayat boyu yurt dışında yaşayacak halimiz yok.
Bir gun Turkiye'ye donersek, ilişkimize ne olur bilmiyorum. Bildiğim şu:
Kimseyle -ozellikle de sevdiğim erkekle- arasında 143.5 santim mesafe olan ve sonsuza kadar uzanan tren raylarına donuşmek istemem.
Ayşe ARMAN
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Tren Raylarıyla Evlilik Arasında ki İlişki
-
13-09-2019, 14:54:51