erkekler tarafindan kadinlarin en cok ezildigi konu bilimdir.
bir kadinve erkeke arasinda nezaman ustunluk artirmasi acilsa emen erkekler buna siginirlar.kac tana bilim kadini sayabilirsin deler,kac bilim kadini nobel eldi derler.

kadinlarda gercekten pek ilgilenmezler ama benim orta okulda bir tubitak kdergisinde gordugum ve cok etkilendigim bir kadin var.dunyanin ilk bilim kadini.
iskenderiyeli hypatia.hakknda arastirma yaparken hayatinin kucuk bir ozetini buldum ve paylasmak istedim.

(370-415 yılları)

İskenderiyeli Hypatia, o zamanların universitesi kabul edilen İskenderiye'deki Museion'da felsefe, matematik ve astronomi dersleri vermiştir.Platon ve Aristotales'in tanıtılmasında dersleri etkili olmuştur.Tam olarak onun felsefesi bilinmemekle birlikte, daha az metafizik icerikli bir Yeni-paltonculuk olduğu varsayılmaktadır.Bağnaz bir Hıristiyan grubun saldırısıyla parcalanarak oldurulmuştur. İnancsız bir kadın filozof olarak tanınmıştır.Zamanının iktidar ilişkilerinde ve politikada yeri olduğu sanılmaktadır ve etkili bir kişi olması nedeniyle bazı etrikaları kurbanı olduğu duşunulmektedir. Bu surec bir yandanda, Antik bilimlerin ve Pagan felsefesinin sona erdiği ve Hiristiyanlaşmanın guclendiği bir surectir. Doğa bilimleri ve matematik gibi alanlarda yoğun bir gerileme donemi bu tarihleden itibaren başlamıştır. Hypatia cağının yegane bilim kadını olarak bilinir.Zeki ve guzel bir kadın olarak zamanındaki erkek dunyasında etkili olmuştur. Aritmetik alanında 13 ciltlik bir yapıtı sozkonusudur. Bununla birlikte ne felsefe ne de bilim tarihinde adı belirgin bir şekilde gecmemektedir

rusca bir dizustu bilgisayarda yazdigim icin yazim hatalarim oluyor.kusura bakmayin lutfen.