Komodo ejderlerinin vucudu kucuk kemiklerden oluşan bir zırhla kaplanmış halde. Komodo ejderlerinin zırhı, hayvanın başından kuyruğuna kadar butun vucudunu kaplıyor. Peki Komodo ejderi gibi baskın bir avcı neden bu kadar kuvvetli bir zırha ihtiyac duyuyor?
Teksas Universitesi’nde bu konu uzerinde calışma yapan bilim insanları Komodo ejderlerinin zırhları uzerindeki soru işaretlerini kaldırdı. Bilim insanlarına gore Komodo ejderleri, bu kadar kuvvetli bir zırha, diğer Komodo ejderlerine karşı ihtiyaclar duyuyor.

Bilim insanları, Komodo ejderlerinin zırhı uzerindeki araştırmayı yapmak icin bilgisayarlı tomografiyi (CT) kullandı. Biri yetişkin, diğeri bebek olan iki Komodo ejderi uzerinde yapılan calışmada Komodo ejderlerinin zırhlarının kucuk kemiklerden oluştuğu ortaya cıktı. Yetişkin olan Komodo ejderinin butun vucudu zırhla kaplanmışken, bebek olan Komodo ejderinin vucudunda zırha rastlanmadı.
Yetişkin Komodo ejderinin butun vucudunu kaplayan zırh, Komodo ejderini başka Komodo ejderlerine karşı korumaya yarıyor. Araştırmacılara gore, genc Komodo ejderleri ağaclarda vakit geciriyor. Komodo ejderleri, genclikten yetişkinliğe gectiklerinde ağaclardan iniyorlar ve diğer yetişkin Komodo ejderleri ile mucadeleye giriyorlar. İşte ejderlerin zırhı bu mucadelede işlerine yarıyor.

Araştırmacıların, Yuksek Cozunurluklu X-ışını Bilgisayarlı Tomografi Tesisi’nde yaptığı incelemeler ejderlerin zırhı hakkında başka bilgileri de oraya cıkardı. Laboratuvarda kullanılan cihaz, kliniklerde kullanılan bilgisayarlı tomografi cihazlarına benziyor. Ancak bu bu cihaz yuksek enerjili X-ışınları ve dedektorlerle daha detaylı bulgular ortaya cıkarıyor.
Uzerinde calışma yapılan Komodo ejderlerinden 19 yaşında olen yetişkin Komodo ejderinin vucudu, Fort Worth Hayvanat Bahcesi’nden, 2 gunlukken olen bebek Komodo ejderinin vucudu ise San Antonio Hayvanat Bahcesi tarafından araştırma icin bağışlandı.
Komodo ejderlerinin zırhını incelemek icin kullanılan tarayıcının boyutları nedeniyle boyu 6 metreyi bulan yetişkin Komodo ejderinin sadece kafası uzerinde tarama işlemi yapılabildi.
1920’li yıllarda yapılan calışmada kertenkelelerin derilerinin osteoderm denen kucuk kemiklerle kaplı olduğu ortaya cıkmıştı. Komodo ejderleri uzerinde yapılan tarama calışması ise bu hayvanların derilerinde bulunan osteoderm yapılarının hem şekil hem de kapsama alanı acısında benzersiz olduğunu ortaya cıkardı. Diğer kertenkelelerin osteoderm yapıları iki şekilde oluyor ve kertenkelenin butun vucudunu kaplamıyor. Komodo ejderlerinde ise durum daha farklı. Komodo ejderlerinin osteoderm yapıları 4 farklı şekilde ve ejderin butun vucudunu kaplıyor. Zırh, yetişkin Komodo ejderinin sadece burun deliklerinde, ağız kenarında ve gozunun etrafında yok.
Erken yaşta olan Komodo ejderlerinin vucutlarında zırha rastlanmıyor. Ancak Komodo ejderi yetişkin olduktan sonra vucudu zırhla kaplanıyor. Ejder yaşlandıkca da zırhın uzerine daha fazla katman geliyor ve zırh cok daha dayanıklı hale geliyor.
Bilim insanları, farklı yaşlarda Komodo ejderleri uzerinde yapılacak başka calışmalarla zırhın yıllar gectikce nasıl geliştiğini anlayabileceğimizi soyluyor.