Konuşmak hakkında hadisler
cok Konuşmak ile ilgili hadisler
Boş Konuşmak ile ilgili hadisler
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:"Kim haksızken tartışmayı bırakırsa, cennetin kıyısında onun icin bir koşk yapılır. Haklı olduğu hÂlde bırakırsa, cennetin ortasında onun icin bir koşk yapılır. Kimin de ahlÂkı guzel olursa, ona cennetin en ustunde koşk yapılır."Ebû UmÂme radıyallahu anh. Tirmizî.
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:"Ahirzamanda yalancı deccaller olacaktır. Sizin ve babalarınızın duymadıkları hadîsleri size sunacaklar. Dikkat edin ve onlardan uzak durun da, sizi şaşırtıp saptırmasınlar."Ebû Hureyre radıyallahu anh. Muslim.
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:"insan sabaha erişince, organları, dili susturup, şoyle derler: Hakkımızda Allahtan kork! Cunku biz, seninle beraberiz, doğru olursan biz de doğru oluruz, eğri olursan biz de eğri oluruz."Ebû Saîd radıyallahu anh. Tirmizî.
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:"Kim bana iki bacağı arası ile iki dudağı arasını garanti ederse, ben de ona cenneti garanti ederim."Ebû Hureyre radıyallahu anh. BuhÂrî.
Allah Resûlu sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:"Kişinin, kanıtsız ve dayanaksız soz soylemesi ne kotudur."Ebû KilÂbe radıyallahu anh. Ebû DÂvud.
Az ve oz konuşmalı, luzumsuz tafsilattan kacınmalıdır. Diğer bir ifadeyle cok konuşmamayı, yerinde ve olculu konuşmayı Âdet edinmek gerekir. AllÂh TeÂl mu'minlerin mumtaz hasletlerini sayarken:
O kimseler ki boş soz ve işlerden yuz cevirirler. (el-Mu'minûn 23/3) buyurmakta, luzumsuz sozlerle meşgul olmayı fÂsıklık ve dalÂlet olarak nitelendirmektedir." (LokmÂn 31/6)
Peygamberimiz ise bu konuya şu hadisleriyle dikkat cekmektedir:
AllÂh'ı zikretmeksizin cok konuşmayın! AllÂh'ın zikri dışında cok soz soylemek kalbi katılaştırır. Katı kalpli olanların ise AllÂh'tan en uzak kimseler olduğunda şuphe yoktur. ( Tirmizî, Zuhd, 62)
"Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi, kişinin iyi musluman oluşundandır. (Tirmizî, Zuhd, 11)
Konuşmak İle İlgili Hadisler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Konuşmak İle İlgili Hadisler
-
13-09-2019, 14:44:31