Erkeğe tutkuda serseri, sapık, hatta katil sınırını bile tanımayanlar var...
Bazı kadınların, sevdiği erkeğe bağlılıkta gosterdikleri gozukara davranış, bilim adamlarını ve hukukcuları hayrete duşuruyor. Bakınız, cinayetten omur boyu hapse mahkum bir koca icin neler soyluyor Marie; "Katil olabilir, ama bana elini kaldırmış değildir; onu seviyorum." Uzmanlar, bu akıl almaz bağlılığı, korkudan cok, aşka bağlıyorlar.
"Aşk her şeye kadirdir" derler. Ne olursa olsun, erkeğinizin yanında yer almak duşuncesi, cok cekici ve romantik bir tutum gibi gozukebilir. Ama bir kadının duyacağı sevgi ve bağlılığın sınırı yok mudur? İlgisiz, ayyaş, tembel ve sadakatsız eşini terketmeye yanaşmayan pek cok kadın vardır. Erkek şiddette başvurduğu halde kadının ondan bir turlu kopamaması da, bunun uc orneklerindendir. Ancak, kadınlara tecavuz eden birinin ya da bir cocuk katilinin eşi hala "O benim erkeğim, onu seviyorum" diyorsa, bu hastalıklı bir durum sayılır.
Kabullenilebilir suclar
Erkeğinin yaptığı dehşet verici işlerden dolayı kadın elbette suclanamaz. Boyle bir durumda kadının ilişkiyi kesmek ya da polise haber vermekten cekinmesi de anlaşılabilir bir şeydir. Bazen erkeğin kendisi kadar akrabalarından ya da suc ortaklarından da korkmak zorunda kalan bir cok kadın, durumu kabullenip ilişkiyi surdurmekten başka care bulamazlar. Sharon Bovill, İngiltere'de bırcok kadına saldıran John Stedd'in sevgilisiydi. Onun itiraflarını dinlemiş, hatta icinde telekız Jackie Murray'i Hyde Park'ta oldurduğu hasarlı otomobilden kurtulmasına yardım etmişti. Yine de, hakkında dava acılmadı, cunku polis, onun da "Şiddetli bir terorle karşı karşıya" bulunduğunu bildirmişti.
Steed'in yakalanmasını sağlayan, kurbanlarından birinin saldırganın eşkalini cok ayrıntılı bir şekilde tarif edebilmesi olmuştu. Steed, Kasım 1986'da tam dort ayrı idam cezasına carptırıldı. Sharon ise altı ay sonra hapishaneye yaptığı ziyarette "Onun hala sevdiği tek erkek olduğunu" soyluyordu! Basına yansıyan bicimiyle Sharon Steed'e yaptıklarından hoşlanmadığı halde yine de bunu kabul edebileceğini, cunku onu ve ihtiyaclarını anladığını soylemişti. Hatta Steed'le kelepcelerin kullanıldığı sado-mazohist seks oyunlarına da katılmıştı. Sharon'ın ve Steed'in aileleri, onun bu saldırganlığının vucut geliştirme amacıyla aldığı ilaclara bağlıyorlardı. Oysa eski bir sevgilisi Steed'i "kotu, alaksız ve dengesiz" olarak tanımlaşmışıt. Sonunda Sharon başka birini buldu ve Steed'i terketti.
Kadın neden terk etmez?
Bazı kadınların şiddete yatkın erkekleri beğenmeleri ve işledikleri korkunc suclara rağmen onları sevmeye ve korumaya devam etmeleri, nedense fazla araştırılmamış bir konudur. Bir kısmı, ortadaki acık secik deliler olduğunda bile, erkeğin yanlış yere suclandığına inanmaktadır. Psikiyatrlar, hukukcular ve mahkum eşleri, şiddete yatkın erkeklerden hoşlanan tek kadın tipinin olmadığını vurgulamaktadırlar. Belki de neden, bu cins erkekleri de tek tip oluşturmamasıdır. Suclu erkeklerin arasında, kocası ne yaparsa yapsın, evde bambaşka davrandığını soyleyenler, şaşırtıcı olcude coktur.
"Bana elini kaldırmaz"
Orneğin bir mahkum eşi olan Marie, "Kocam cinayet sucundan muebbet hapse mahkum ama bana bir kez olsun elini kaldırmamıştır" diyor ve konuyla ilgili duşuncelerini şoyle dile getiriyor: "Kimileri ondan ayrılıp kendi yoluma gitmemi oneriyor; ama yapmıyorum, cunku onu seviyorum." "Grubumuzdaki bazı kadınların zaten kendi ailelerinde şiddet varmış. Bunlar, donup dolaşıp hep aynı tip erkeği sectiklerinin farkına bile varmıyorlar. Sonra, mazohist kadınlar var; kocasının iyi biri olmadığını biliyor ama, gorduğu ilgiden memnun. Belki babasından ya da ağabeyinden cok baskı gormuş, erkeklerin hep boyle olduğunu sanıyor..."
"Kaya" gibi biri... "
Bu durumdan zevk alan kadınlar da oluyor. Bir zamanlar hani "kaya gibi" deriz ya, işte oyle biriyle cıkıyordum. Onun beni koruduğunu hissederdim. Guclu, suskun ama seven tiplerden diye duşunurdum; taa ki, ondan ayrılma cesaretini bulana kadar..." Kadınlar hep umit edebilmek ister. Saldırgan erkek icin "mutlaka değişecek" diye duşunurler. Oysa şiddet, onun karakterinde yer etmiştir. Daha sonra uzaklaşmayı başardığınızda, "Ne budalaymışım" dersiniz kendi kendinize. Bircok kadın ayrılmaktan korkar ve korku icinde yaşamayı surdururler.
Cocuklara tecavuz eden biri de olsa
"Kadınlara ya da cocuklara tecavuz eden bir adamın eşi nasıl davranır, tam bilemiyorum. Sanırım ondan ayrılmıyor. Cunku seviyor ve yaptıklarını aklından cıkarıp atıyor. Cinsel saldırganların bu surede yaşadıkları da cok feci ve bizler, tum mahkum eşlerinin de bir ceza cektiğini vurguluyoruz. Komşunuz durumu oğrendiyse, taşınmaktan başka bir care yok gibidir. İnsanlar, suclu erkeğin karısına da kabahat bulurlar. Camlarınız taşlanabilir, cocuklarınız tehdit edilir. Tabii bazen de kocanızın dostları gelip "Arkadaşa ihtiyacın var mı?" diye yoklarlar. Sonunda kadın, hicbir şey yapmadığı halde utanmaya, sucluluk duymaya başlar."
Gerceğin cirkin yuzu
"Ganster sevgilisi" olmayı goz kamaştırıcı ya da heyecan verici bulan kadınlar her zaman cıkabilir. Ama gerceğin cirkin yuzuyle karşılaşır karşılaşmaz, bu duşunce siliniverecektir. Bu kadınlar, komşuların horlamaları, hatta tehditleri altında yaşamak zorunda kaldıkları gibi, bir yandan da erkeğin gunun birinde serbest bırakıldığında belki de kadının kendisini ele vereceğini duşunurken intikam almaya kalkabileceği korkusunu surekli hissederler.
Korunma isteği mi?
Avukat Judith Goodman "Tanıdığım kadınların coğu buyuk korku icindeydi ve korunmaya ihtiyacları vardı" diyerek bu konudaki gozlemlerini şu cumlelerle aktarıyor: "Kocası tutuklanmış bile olsa, kadın, onun sonsuza dek hapiste kalmayacağını bilir. Cıkınca intikam almak isteyeceğinden ya da ailesi veya arkadaşlarının aynı şeye girişebileceklerinden korkar."
"Benim gorduğum kadarıyla kadınlar, şiddet kullanan erkeklerden genellikle hoşlanmazlar. Hatta bu tip erkeklerle bir defadan cok ilişki kurmuş olanları icin de gecerlidir bu. Coğu tanıdıkları bir erkeğin daha şiddette yatkın olmasını şaşırarak farkeder! Kadınlar da değişik oluyor. İclerinde cahiller, alkolikler de var; eğtimi gormuş, meslek sahibi kişiler de... Boyle bir erkekle birlikte yaşamları da farklı nedenlerden kaynaklanıyor. Cocukların varlığı, parasızlık, aile baskısı, şanssız bir evlilik yaptığını kabullenmeme gibi...
Polis de gonulsuz
Judith Goodman'ın bir başka gozlemi de, polisin, suclu bir erkeğin eşini, gerektiğinde, şahitlik yapması sağlanabileceği halde, mahkemeye cıkarmada coğunlukla gonulsuz davranması. "Polis, kadının hayatının tehlikeye duşebileceğini biliyor, bu yuzden de bağımsız tanıkları tercih ediyorlar" diye acıklıyor bu durumu. "Korkuya kapılmış bir kadın tam duruşma oncesinde, hatta tanık koltuğunda oturduktan sonra bile bu işten cayabilir."
Kadın da suclanabilir
Judith Goodman, kadının da ceşitli durumlarda suclu konumuna duşebileceğine işaret ediyor: "Polise bilgi verme yukumluluğu yoktur ama yardım etmeyi reddetmekle yasalara karşı cıkmış olabilirsiniz. Yataklık konusunda yalan soylerseniz, adaleti saptırma sucu işlemiş olursunuz. Ona yardımcı olursanız, suca yardım ve ozendirmeyle ya da calınmış malları piyasaya surkmekle itham edebilirsiniz."
Kahreden ikilem
Şiddet kullanan sucluların karıları ya da sevgilileri sık sık korkunc ikilemlerle karşılaşırlar. Ya polise başvurup erkeğin intikam alma ihtimalini kabullenecekler ya da onu koruyup suclu duruma duşmeyi goze alacaklardır. Ustelik, onun serbest dolaşmasına izin verdikleri surece, başkalarına da saldırabileceğini bildikleri icin sucluluk hissedeceklerdir. Jackie DeFelice, bir papazın evini soyan cetenini lideri Robert Horscoft'la ilişkisi yuzunden başının fena halde dertte olduğunu, yeraltı dunyasının dedikodularından duyarak oğrenmişti. İki bıcağı ve bazı calıntı malları elden cıkartma sucundan tutuklanmasına karar verilmişti bile.
Hor gorulme, sevginin bedeli
"Sokaklarda bana bağırıp cağırıyorlar, kufredenler oluyordu. Butun yaptığım sevdiğim adamı kollamaktı" diyordu Jackie. Ama sonunda ilişkiyi sona erdirdi. "Horscroft soyguna bizzat katılmamıştı ama otekileri neden durdurmadığını anlamak guctu. Cetenin başıydı cunku." Jackie oğrendiğinde gorulduğu gibi bazı kadınlar, sevgililerinin bir haydut ya da kabadayı olmasını kabullenebiliyorlar. Ama, bu kadınlar icin belli bir sınıf da var; cinsel saldırganlarla ya da soğukkanlı sadistlerle birlikte yaşamaları sozkonusu değil. Ne var ki, bunu bile goze alacak kadar başı donmuş kadınlar da yok değil. Kocası cocuğunu feci şekilde dovup yaralarken buna seyirci kalan, hatta iştirak eden annelere bile rastlanıyor.
İşkencede işbirliği
Orneğin, Ayra Hirdley, sevgilisi Ian Brady'yle birlikte bircok cocuğu işkence ederek vahşice oldurmekten hukum giymişti. Kadının yaşam oykusunu kaleme alan bir yazar, onun bu cinayetlere katılmasını, tumuyle erkeğin buyusune kapılmış olmasıyla acıklamaktadır. Bazı kadınlar icin belli ki bağlılığın sınırı yoktur ve erkeğini istediği her şeyi yapmaya hazırdırlar.
Once kampanya duzenledi, sonra boşandı
Bardağı taşıran damlanın hangisi olacağı da, kadından kadına değişmektedir. Orneğin Londralı Rose Davis, haksız yere hapse atılan kocasını kurtarmak icin başarılı bir kampanya yurutmuştu. Ancak kocası George serbest bırakıldıktan sonra gercekten bir suc işleyip yeniden hapsedilince, ondan derhal ayrıldı. "George'un bir melek olduğunu zaten hic duşunmemiştim. Ama artık saygı duymadığınız birini sevemezsiniz de; Mahvolan hayatını yeniden kazanmıştı ama kendi elleriyle fırlatıp attı onu." İşte Rose'un gercekleri bunlardı.
Şiddetle ozdeşleşmek
Şiddet kullanan bir erkekle ilişki, kadını icinden cıkamayacağı bir şiddet girdabına surukleyebilir. Gerci boyle erkekler arasında evinde cok sevecen bir koca ve baba olarak yaşayanlar vardır. Ama, en ufak bir karşı cıkış bile en azından bir tokatla yanıtlayanlar da az değildir. Hicbir kadın. Kendisine kotu davranan, şiddet kullanan bir erkeğe bağlı kalmak zorunda değildir. Her kadın gibi, daha iyisini mutlaka hakketmektedir. Şiddete ortak olmayı reddetmekle kadınlar, belki de toplumdaki şiddet eğilimini azaltabilirler ve erkek ne kadar sert olursa olsun kadınların ondan o kadar hoşlanmadığı efsanesini yıkabilirler.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Kadın gonlu gariptir
-
13-09-2019, 14:42:47