inşirah suresi tefsiri
elemneşrahleke inşirah suresinin tefsiri

İnşirah suresi 8 ayettir ve Mekkede nazil olmuştur.

inşirah suresi tefsiri mustafa islamoğlu

Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla.

1- Ey Muhammed, biz senin goğsunu acmadık mı

Bu Âyet-i kerime iki şekilde izah edilmiştir: Birinci izah şekli şoyledir: "Ey Muhammed biz senin kalbini hidayete, Allaha imana ve hakkı oğrenmeye acmadık mı " Diğer bir izah şekli ise şoyledir: "Ey Muhammed, biz senin goğsunu yararak kalbini yıkamadık mı "

Malik b. Sa´saa diyor ki: "Resulullah şoyle buyurdu:

"Ben Kabe´de uyku ile uyanıklık arasımla bir halde iken birinin şoyle dediğini duydum: "O, uc kişinin arasında biridir. "Bana altından bir leğen getirildi. Onda zemzem suyu vardı. Birisi goğsumu, karnımın alt tarafına katlar yardı. Kalbim dışarı cıkarıldı Zemzem suyu ile yıkandı sonra yerine kondu. Sonra ona iman ve hikmet dolduruldu."[2]

2-3- Ağırlığı ile belini gıcırdatan yukunu atmadık mı

Ayet-i kerimede zikredilen "Yuk"ten maksat, Mucahid, Katade ve İbn-i Zeyd´e gore "Gunahlar"dır. Allah teala Resulunun; peygamberlik vermeden Onceki gunahlarını affederek yukunu kaldırmıştır. Dehhak´a gore ise bu yukten maksat şirktir. Allah teala Resululiam şirkten kurtararak onun yukunu kaldırmıştır.[3]

4- Senin ismini yuceltmedik mi

Mucahid diyor ki: "Allah teala buyurdu ki: "Ben nerede anılırsam sen de benimle birlikte anılırsın. Bu da: "Lailahe İllallah Muhammedurresulullah" demekle olur.

Katade diyor ki: "Allah, Resulullahın zikrini dunyada da Âhirette de yuceltti. Hicbir hutbe okuyan, şehadet getire ve namaz kılan yoktur ki: "Eşhedu en Lailahe İllallah ve Eşhedu Enne Muhammederresulullah" diye seslenmiş olmasın."

Ebu Saiti el-Hudri Resulullahın şoyle buyurduğunu rivayete diyor: "Ceb: rail bana geldi ve "Senin de benim de rabbimiz olun Allah buyurdu ki "Ben senin ismini nasıl yuceltim " Resulullah: "Allah daha iyi bilir." dedi. Cebrail de dedi ki: "Allah teala: "Ben anıldığım zaman o da benimle beraber anılır." buyurdu.[4]

5- Mutlaka bir guclukle beraber bir kolaylık vardır.

6- Evet, her guclukle beraber elbette bir kolaylık vardır.

Ey Muhammed, şuphesiz ki, senin icinde bulunduğun, muşriklere karşı cihad etme zorluğu ile birlikte mutlaka zafer elde etme kolaylığı ve rahata kavuşma kolaylığı da vardır. Evet, mutlaka guclukle beraber bir kolaylık vardır.

Hasan-ı Basri ile Kataue diyorlar ki: "Bir gun Resulullah sevincli ve gulumser bir halde cıkıp geldi. Sahabelere şoyle buyurdu: "Elbette ki bir zorluk iki kolaylığa galip gelemeyecektir. Elbette ki bir zorluk iki kolaylığa galip gelemeyecektir. Zira: "Mutlaka her guclukle beraber bir kolaylık vardır. Evet her guclukle beraber bir kolaylık vardır." buyurulmaktadır.

Âyet-i kerimelerde "Zorluk" manasına gelen ve "Kolaylık" manasına gelen kelimelri ikişer defa zikredilmişlerdir. Fakat bunlardan kelimesi eliflamh olarak zikredildiği icin belirlidir. Bu itibarla her iki kelimesi de aynı şeydir. kelimesi ise nekre olarak zikredildiği icin ayn şeylerdir. Bu sebeple Âyetlerin ifadesinde tek bir zorluğa karşılık iki kolaylığın bulunduğu zikredilmişir.

Abdullah b. Mes´ud diyor ki: "Zorluk bir deliğe girecek olsa kolaylık peşinden gelir, oraya girer. Zira Allah teala: "Mutlaka her guclukle beraber bir kolaylık vardır. Evet fier guclukle beraber bir kolmaylık vardır." buyurmaktadır.[5]

7- O halde (bir İşi) bitirdin mi daha yorucu olana koş.

Abdullah b. Abbas, Mucahid, Dehhak ve Katade bu Âyeti şoyle izah etmişlerdir: "Sen namazını bitirdin mi dua etmeye giriş. Ondan ihtiyacını iste."

Hasan-ı Basri ve İbn-i Zeyd ise bu Âyeti şoyle izah etmişlerdir: "Sen, dunya İşlerini bitirince rabbine ibadete giriş ve namaz kıl."

Taberi Âyet-i kerimenin, genel manada anlaşılmasının daha uygun olacağını soylemiş ve Âyetin manasını: "Sen, seni meşgul eden dunyevi ve uhrevi işlerini bitirdikten sonra rabbine ibadete ve seni ona yaklaştıracak işleri yapmaya ve ondan ihtiyaclarını dilemeye giriş." şeklinde izah etmiştir.[6]

8- Ancak rabbinden iste.

Ey´Muhammed sen isteyeceğin şeyi ancak rabbinden iste. Kavminin muşrikleri gibi Allanın dışında bir kısım putlardan isteme. Niyetin ve arzuların Allaha olsun.[7]

Mustafa İslamoğlu İnsirah Suresi Tefsiri