Burnu surtulsun ne demek ?
Hadiste burnu surtulsun anlamı nedir
Okuduğum bir kitaptaki hadis-i şerifte, (Burnu surtulsun) deniyor. Bu ne demektir?
CEVAP
Yazıklar olsun anlamında mecazi bir ifadedir. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ramazan girip cıktığı hÂlde gunahları affedilmeyenin burnu surtulsun! Ana babasına veya ikisinden birine yetişip de Cennete girmeyenin burnu surtulsun! Yanında anıldığım zaman bana salevat getirmeyenin burnu surtulsun!) [Tirmizi]
Ramazan-ı şerif oyle mubarek aydır ki, ona erişip oruc tutup da affolmayan kimse olmaz. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ramazanın ilk gecesi, Allahu teÂl muminlere rahmet eder. Rahmetle baktığı kuluna hic azap etmez. Ramazan-ı şerifin son gunu, oruc tutan muminlerin hepsini affeder.) [Beyheki]
Ramazanı şerifte, muminlerin affolmaları boyle bildirildiği hÂlde yine affolmazsa o kimseye yazıklar olsun, burnu yere surtulsun deniyor.
Ana babası hayatta olup da onların rızalarını alamayanlara, Cennete gidemeyenlere de yazıklar olsun, burunları surtsun deniyor. Cunku bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allah'ın rızası, ana babanın rızasında, gazabı da, ana babanın gazabındadır.) [Buhari]
Ana babası olduğu hÂlde, onların rızalarını alamayanlara yazıklar olsun deniyor.
Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Bana bir salevat getirene Allahu teÂlÂ, on rahmet ihsan eder, on gunahını yok eder ve derecesini on kat yukseltir.) [Nesai]
Âhirette Resulullah efendimize yakın olmak ve şefaatine kavuşmak icin salevat getirmek gerektiği hÂlde, salevat getirmeyip bu nimetlerden mahrum kalana yazıklar olsun, burnu yere surtsun deniyor.
Burnu surtulsun ne demek ?
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Burnu surtulsun ne demek ?
-
13-09-2019, 14:36:26