Yetim Hakkın ve Yetime Yardım Hakkında Ayetler

Vaktiyle biz, İsrailoğullarından: Yalnızca Allah'a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye soz almış ve «İnsanlara guzel soz soyleyin, namazı kılın, zekÂtı verin» diye de emretmiştik. Sonunda azınız mustesna, yuz cevirerek donup gittiniz.
Bakara : 83

İyilik, yuzlerinizi doğu ve batı tarafına cevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah'a, ahiret gunune, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah'ın rızasını gozeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kolelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekÂt verir. Antlaşma yaptığı zaman sozlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Muttakîler ancak onlardır!
Bakara : 177

Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Maldan harcadığınız şey, ebeveyn, yakınlar, yetimler, fakirler ve yolcular icin olmalıdır. Şuphesiz Allah yapacağınız her hayrı bilir.
Bakara : 215

Dunya ve ahiret hakkında (lehinize olan davranışları duşunun ve ona gore hareket edin). Sana yetimler hakkında soruyorlar. De ki: Onları iyi yetiştirmek (yuz ustu bırakmaktan) daha hayırlıdır. Eğer onlarla birlikte yaşarsanız, (unutmayın ki) onlar sizin kardeşlerinizdir. Allah, işleri bozanla duzelteni bilir. Eğer Allah dileseydi, sizi de zahmet ve meşakkate sokardı. Cunku Allah gucludur, hakîmdir.
Bakara : 220

Yetimlere mallarını verin, temizi pis olanla değişmeyin, onların mallarını kendi mallarınıza katarak (kendi malınızmış gibi) yemeyin; cunku bu, buyuk bir gunahtır.
Nis : 2

Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdirde) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helÂl olan) kadınlardan ikişer, ucer, dorder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız icin en uygun olanıdır.
Nis : 3

Evlilik cağına gelinceye kadar yetimleri (gozetip) deneyin, eğer onlarda akılca bir olgunlaşma gorurseniz hemen mallarını kendilerine verin. Buyuyecekler (de geri alacaklar) diye o malları israf ile ve tez elden yemeyin. Zengin olan (veli) iffetli olmaya calışsın, yoksul olan da (ihtiyac ve emeğine) uygun olarak yesin. Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman yanlarında şahit bulundurun. Hesap sorucu olarak da Allah yeter.
Nis : 6

(Mirastan payı olmayan) yakınlar, yetimler ve yoksullar miras taksiminde hazır bulunursa bundan, onları da rızıklandırın ve onlara guzel soz soyleyin.
Nis : 8

Haksızlıkla yetimlerin mallarını yiyenler şuphesiz karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar; zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.
Nis : 10

Allah'a ibadet edin ve O'na hicbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (kole, cariye, hizmetci ve benzerlerine) iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima boburlenip duran kimseyi sevmez.
Nis : 36

Senden kadınlar hakkında fetva istiyorlar. De ki, onlara ait hukmu size Allah acıklıyor: Kitap'ta, kendileri icin yazılmışı (mirası) vermeyip nikÂhlamak istediğiniz yetim kadınlar, caresiz cocuklar ve yetimlere karşı Âdil davranmanız hakkında size okunan Âyetler (Allah'ın hukmunu apacık ortaya koymaktadır). Hayırdan ne yaparsanız şuphesiz Allah onu bilmektedir.
Nis : 127

Şuphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun. (Başka) yollara uymayın. Zira o yollar sizi Allah'ın yolundan ayırır. İşte sakınmanız icin Allah size bunları emretti.
En'Âm : 153

Yetimin malına, ruşdune erinceye kadar, ancak en guzel bir niyetle yaklaşın. Verdiğiniz sozu de yerine getirin. Cunku verilen soz, sorumluluğu gerektirir.
İsr : 34

«Duvara gelince, şehirde iki yetim cocuğun idi; altında da onlara ait bir hazine vardı; babaları ise iyi bir kimse idi. Rabbin istedi ki, o iki cocuk guclu cağlarına erişsinler ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini cıkarsınlar. Ben bunu da kendiliğimden yapmadım. İşte, hakkında sabredemediğin şeylerin ic yuzu budur.»
Kehf : 82

Hayır! Doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz, yoksulu yedirmeye birbirinizi teşvik etmiyorsunuz. Haram helÂl demeden mirası yiyorsunuz. Malı aşırı bicimde seviyorsunuz.
Fecr : 17

Fakat o, sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuş nedir bilir misin? Kole azat etmek veya aclık gununde yakını olan bir yetimi, yahut ac-acık bir yoksulu doyurmaktır.
Beled : 14

Oyleyse yetimi sakın ezme.
Duh : 9