Oruc ile İlgili Hadisler

Oruc Tutmanın Fazileti İle İlgili Hadisler

Oruc ibadeti İslamın beş temel şartından birisidir ve mukafatı cok fazladır. Peygamberimiz (sav) de bu ibadetin fazileti uzerinde cok fazla durmuş ve tum detaylarıyla bu ibadetin inceliklerini ummetine anlatmıştır.

Ebu Hureyre radıyallahu anhden rivayet edildiğine gore Resulullah sallalllahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:

“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allahtan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, gecmiş gunahları bağışlanır. [1]

Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

''Herşeyin bir zekatı (temizlenme vasıtası) vardır, cesedin zekatı oructur" Muhrız rivayetinde şu ziyadede bulundu: "Resulullah aleyhissalatu vesselam şunu ilave etti: "Oruc, sabrın yarısıdır''

"Bir kimse Ramazan ayında bir orucluya iftar verirse, gunahları af olur Cenab-ı Hakk onu cehennem ateşinden azat eder O oruclunun sevabı kadar ona sevap verilir''

Bir hurma ile iftar verene de, yalnız su ile oruc actırana da, biraz sut ikram edene de bu sevap verilecektir Bu ayda bir orucluya su veren kimse kıyamet gunu susuz kalmayacaktır" (Tirmizi)

Ebu Hureyıe (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular ki:

"Kim Allah Teala yolunda bir gun oruc tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar'' 3085

Ebu UmÂme (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulu dedim, bana oyle bir amel emret ki (yaptığım takdirde) Allah beni mukÂfaatlandırsın''

"Sana dedi, orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur''

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

"Adem oğlunun her ameli katlanır. Bir iyilik yedi yuz misline kadar katlanabilir. Yalnız oruc mustesna. Cunku onun mukafatını Allah verecektir. Oruclu iken iki ferah vardır. Birincisi iftar zamanının sevinci, diğeri Rabbine ulaştığı zamanki sevinctir"

"Kim mazeretsiz olarak Ramazanda bir gun oruc yerse, ebediyen oruc tutsa da onu kaza etmiş olmaz."