kuranı kerimde kader ile ilgili ayetler,kader ile ilgili ayet,kaderle ilgili ayetler,kader hakkında ayetler,kaderle ilgili ayet mealleri
Kader ve kazaya iman, her şeyin Allahın takdirine bağlı bulunduğuna işaret eden ayetlerin yanı sıra ilahî ilmin, olmuş ve olacak tum varlık ve olayları kuşattığını belirten ayetlerde ısrarla vurgulanmıştır. Hz. Peygamber de bazı meşhur hadislerinde kadere imanı bir iman esası olarak acıklamıştır.
Kader konusu ile ilgili bazı ayetlerin meali şoyledir:
Onun katında her şey bir olcu (miktar) iledir (er-Rad 13/8).
Her şeyi yaratıp ona bir nizam veren ve mukadderatını tayin eden Allah, yuceler yucesidir (el-Furkan 25/2).
De ki: Allahın bizim icin yazdığından başkası bize asla erişmez (et-Tevbe 9/51).
Bu ayetlerden başka Allahın her şeyin yaratıcısı olduğunu, dilediğini sapıklığa sevkedip, dilediğini hidayete erdirdiğini, insanlar arasında olumu Onun takdir ettiğini bildiren ayetler de (bk. ez-Zumer 39/62; es-Saffat 37/96; el-Araf 7/178; el-Vakıa 56/60 vb.) kapsam acısından kainatta her şeyin belli bir kadere bağlı bulunduğu, bunun da Allah Teala tarafından belirlendiği sonucunu ortaya cıkarmaktadır.
Hz. Peygamber de Cibril hadisi diye bilinen hadiste acıklandığı gibi, kadere imanı iman esasları arasında saymıştır. Bu hadiste gectiğine gore Cebrail (a.s.) Peygamberimize:
- İman nedir? diye sormuş, o da:
- Allaha, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gunune, hayır ve şerriyle kadere inanmandır cevabını vermiştir (bk. Muslim, İman, l; Ebu Davud, Sunnet, 15; İbn Mace, Mukaddime, 9).
Kaderin bir ilahî sır oluşunu ve insanlar tarafından gercek anlamda cozulmesinin imkansızlığını goz onunde bulunduran Hz. Peygamber kader konusunu tartışan ashabını uyararak şoyle buyurmuştur: Siz bununla mı emrolundunuz? Veya ben bunun icin mi peygamber olarak gonderildim? Şunu biliniz ki sizden onceki ummetler bu tur tartışmalara başladıkları zaman helak olmuşlardır. Boyle tartışmalara girmemelisiniz (Tirmizî, Kader, l).
Kader İle İlgili Ayetler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Kader İle İlgili Ayetler
-
13-09-2019, 14:04:43