Ben değil dunyevî makamatı ve şan ve şerefi şahsıma kazandırmak, belki manevî buyuk makamat -faraza- bana verilse de, fakat hizmetteki ihlÂsıma nefsimin hissesi karışmak ihtimaline binaen, korkarak o makamatı da hizmetime feda etmeye karar verdiğim ve fiilen de oylece hareket ettiğim halde…
ŞuÂlar, On Dorduncu ŞuÂ, s. 425

Bunu da size kat’iyen beyan ediyorum:

Şahsıma tahkir ve ihanet ve curutmek ve işkence, ceza gibi ne gelse, Risale-i Nur’a ve şakirdlerine benim yuzumden zarar gelmemek şartıyla, şimdiki mesleğim itibarıyla, kabule karar vermişim. Bunda da ahiretim icin bir sevap var. Ve nefs-i emmarenin şerrinden kurtulmama bir vesiledir diye, bir cihette ağlarken, memnun oluyorum. Eğer bu bîcare masumlar benimle beraber bu meselede hapse girmeseydiler, mahkemenizde pek şiddetli konuşacaktım.

ŞuÂlar, On Dorduncu ŞuÂ, s. 427

Bu mesele yalnız şahsıma taallûk etseydi, ben cidden nefs-i emmaremi tam kırmak icin ona minnettar olurdum. Mesleğimiz, bu zamanda hakka hizmet, butun butun terk-i enaniyetle olabileceğini kat’î kanaatimiz olduğu gibi, yirmi senedir nefs-i emmarem ister istemez o mesleğe itaate mecbur olmuş. Risale-i Nur ve mukaddematları, buna bir huccet-i katıadır. Fakat garaz ve inat ve bir nevi taassub-u meslekiyeyi ihsas eden ve esrar-ı mestûreyi işÃ‚a suretinde gelen itiraz ve ayıplara karşı Eski Said (ra) lisanıyla derim: İşte meydan! En mutaassıp ulemadan ve en buyuk veliden tut, t en dinsiz feylesoflara ve mudakkik hukemalara, Risale-i Nur’daki dÂvÂları ispat etmeye hazırım ve hem de ispat etmişim ki, benim mahvıma ve idamıma mutemadiyen calışan zındık feylesoflar ve mulhidler, o dÂvÂları cerh edemiyorlar ve edememişler.

Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 72
LÛ*GAT*CE:

esrar-ı mestûre: Ortulmuş sırları.

huccet-i katıa: Kesin delil.

işÃ‚a: Yayma, herkese duyurma.

mukaddemat: Onculler, onden yapılan hazırlıklar, giriş makamındaki yazılar, sozler.

nefs-i emmare: Kotuluğu arzulayıp emreden nefis.

taassub-u meslekiye: Kendi gittiği yola koru korune bağlılık, bağnazlık.

terk-i enaniyet: Benlik ve gururu terk.