Bu gelen gece olan Leyle-i Berat, butun senede bir kudsî cekirdek hukmunde ve mukadderat-ı beşeriyenin programı nev’inden olması cihetiyle, Leyle-i Kadrin kudsiyetindedir.
Her bir hasenenin Leyle-i Kadirde otuz bin olduğu gibi, bu Leyle-i Beratta her bir amel-i salihin ve her bir harf-i Kur’Ân’ın sevabı yirmi bine cıkar. Sair vakitte on ise, şuhur-u selÂsede yuze ve bine cıkar. Ve bu kudsî leyali-i meşhurede, on binler, yirmi bin veya otuz binlere cıkar. Bu geceler elli senelik bir ibadet hukmune gecebilir. Onun icin, elden geldiği kadar Kur’Ân’la ve istiğfar ve salÂvatla meşgul olmak buyuk bir kÂrdır.

Said Nursî

ŞuÂlar, On Dorduncu ŞuÂ, mektup no: 36, s. 531

***

Elli senelik bir manevî ibadet omrunu ehl-i imana kazandırabilen Leyle-i Beratınızı ruh u canımızla tebrik ederiz. Her biriniz, şirket-i maneviye sırrıyla ve tesanud-u manevî feyziyle kırk bin lisanla tesbih eden bazı melekler gibi; her bir hÂlis, muhlis Nur Şakirdlerini, kırk bin dil ile istiğfar ve ibadet etmiş gibi rahmet-i İlÂhiyeden kanaat-i tamme ile umit ediyoruz.

Said Nursî

ŞuÂlar, On Dorduncu ŞuÂ, mektup no: 37, s. 531

***

Hem İmam-ı Ali (ra) onuncu mertebe-i tÂdadında onuncu sure olarak ve Kıyamet ve Leyle-i Berat’a bakan “Ve bi sûreti’d-duhÂni fîh sırran kad uhkimet” [Ve icine muhkem sırlar yerleştirilen Duhan Sûresi’nin hurmetine] deyip, mana-yı işarîsiyle, “Onuncu Soz” namında ve mertebesinde olan Haşir Risalesi’ne işaretle beraber, o risalenin fevkalÂde ehemmiyetini ve gayet muhkem olduğunu ve o zamanın dumanlı karanlıklarını izale eden bir Leyle-i Beratın bir kandili hukmunde bulunmasına ve haşir ve kıyametin bir alÂmeti olan duhan, hem Leyle-i Beratın senevî olarak hikmetli tefrik ve taksim-i umur noktalarıyla ve başka karineler ile imaen ve remzen haber veriyor.

ŞuÂlar, Sekizinci ŞuÂ, s. 757
__________________