Namaz hakkında ayetler
Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.
Bakara : 3
Namazı tam kılın, zekÂtı hakkıyla verin, rukû edenlerle beraber rukû edin.
Bakara : 43
Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Şuphesiz o (sabır ve namaz), Allah'a saygıdan kalbi urperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir gorevdir.
Bakara : 45
Vaktiyle biz, İsrailoğullarından: Yalnızca Allah'a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye soz almış ve «İnsanlara guzel soz soyleyin, namazı kılın, zekÂtı verin» diye de emretmiştik. Sonunda azınız mustesna, yuz cevirerek donup gittiniz.
Bakara : 83
Namazı kılın, zekÂtı verin. Onceden kendiniz icin yaptığınız her iyiliği Allah'ın katında bulacaksınız. Şuphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı noksansız gorur.
Bakara : 110
Oyle ise siz beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. Bana şukredin; sakın bana nankorluk etmeyin!
Bakara : 152
İyilik, yuzlerinizi doğu ve batı tarafına cevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah'a, ahiret gunune, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah'ın rızasını gozeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kolelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekÂt verir. Antlaşma yaptığı zaman sozlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Muttakîler ancak onlardır!
Bakara : 177
Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'a saygı ve bağlılık icinde namaz kılın.
Bakara : 238
Eğer (herhangi bir şeyden) korkarsanız (namazlarınızı) yuruyerek yahut binmiş olarak (kılın). Guvene kavuştuğunuz zaman, siz bilmezken Allah'ın size oğrettiği şekilde O'nu anın (namaz kılın).
Bakara : 239
İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekÂt verenler var ya, onların mukÂfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar uzuntu de cekmezler.
Bakara : 277
Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne soylediğinizi bilinceye kadar- cunup iken de -yolcu olan mustesna- gusul edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya bir yolculuk uzerinde bulunursanız, yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse, yahut kadınlara dokunup da (bu durumlarda) su bulamamışsanız o zaman temiz bir toprakla teyemmum edin: Yuzlerinize ve ellerinize surun. Şuphesiz Allah cok affedici ve bağışlayıcıdır.
Nis : 43
Kendilerine, ellerinizi savaştan cekin, namazı kılın ve zekÂtı verin, denilen kimseleri gormedin mi? Sonra onlara savaş farz kılınınca, iclerinden bir gurup hemen Allah'tan korkar gibi, hatta daha fazla bir korku ile insanlardan korkmaya başladılar da «Rabbimiz! Savaşı bize nicin yazdın! Bizi yakın bir sureye kadar ertelesen (daha bir muddet savaşı farz kılmasan) olmaz mıydı?» dediler. Onlara de ki: «Dunya menfaati onemsizdir, Allah'tan korkanlar icin ahiret daha hayırlıdır ve size kıl payı kadar haksızlık edilmez.»
Nis : 77
Sen de iclerinde bulunup onlara namaz kıldırdığın zaman, onlardan bir kısmı seninle beraber namaza dursunlar, silahlarını (yanlarına) alsınlar, boylece (namazı kılıp) secde ettiklerinde (diğerleri) arkanızda olsunlar. Sonra henuz namazını kılmamış olan (bu) diğer gurup gelip seninle beraber namazlarını kılsınlar ve onlar da ihtiyat tedbirlerini ve silahlarını alsınlar. O kÂfirler arzu ederler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gafil olsanız da ustunuze birden baskın yapsalar. Eğer size yağmurdan bir eziyet olur yahut hasta bulunursanız silahlarınızı bırakmanızda size gunah yoktur. Yine de tedbirinizi alın. Şuphesiz Allah, kÂfirler icin alcaltıcı bir azap hazırlamıştır.
Nis : 102
Şuphesiz munafıklar Allah'a oyun etmeye kalkışıyorlar; halbuki Allah onların oyunlarını başlarına cevirmektedir. Onlar namaza kalktıkları zaman uşenerek kalkarlar, insanlara gosteriş yaparlar, Allah'ı da pek az hatıra getirirler.
Nis : 142
Fakat iclerinden ilimde derinleşmiş olanlar ve muminler, sana indirilene ve senden once indirilene iman edenler, namazı kılanlar, zekÂtı verenler, Allah'a ve ahiret gunune inananlar var ya; işte onlara pek yakında buyuk mukÂfat vereceğiz.
Nis : 162
Andolsun ki Allah, İsrailoğullarından soz almıştı. (Kefil olarak) iclerinden on iki de başkan gondermiştik. Allah onlara şoyle demişti: Ben sizinle beraberim. Eğer namazı dosdoğru kılar, zekÂtı verir, peygamberlerime inanır, onları desteklerseniz ve Allah'a guzel borc verirseniz (ihtiyacı olanlara Allah rızası icin faizsiz borc verirseniz) andolsun ki sizin gunahlarınızı orterim ve sizi, zemininden ırmaklar akan cennetlere sokarım. Bundan sonra sizden kim inkÂr yolunu tutarsa doğru yoldan sapmış olur.
MÂide : 12
Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah'tır, Resûludur, iman edenlerdir; onlar ki Allah'ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekÂtı verirler.
MÂide : 55
Namaza cağırdığınız zaman onu alay ve eğlence konusu yaparlar. Bu davranış, onların duşunemeyen bir toplum olmalarındandır.
MÂide : 58
Şeytan icki ve kumar yoluyla ancak aranıza duşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgectiniz değil mi?
MÂide : 91
Ey iman edenler! Birinize olum gelip catınca vasiyet esnasında icinizden iki adalet sahibi kişi aranızda şahitlik etsin. Yahut seferde iken başınıza olum musibeti gelmişse sizden olmayan, başka iki kişi (şahit olsun). Eğer şupheye duşerseniz o iki şahidi namazdan sonra alıkorsunuz; «Bu vasiyet karşılığında hicbir şeyi satın almayacağız, akraba (menfaatine) de olsa; Allah (icin yaptığımız) şahitliği gizlemiyeceğiz, (aksini yaparsak) bu takdirde biz elbette gunahkÂrlardan oluruz» diye Allah uzerine yemin ederler.
MÂide : 106
«Namazı dosdoğru kılın ve Allah'tan korkun» (diye de emredildik). O, huzuruna varıp toplanacağınız Allah'tır.
En'Âm : 72
Bu (Kur'an), Ummu'l-kur (Mekke) ve cevresindekileri uyarman icin sana indirdiğimiz ve kendinden oncekileri doğrulayıcı mubarek bir kitaptır. Âhirete inananlar buna da inanırlar ve onlar namazlarını hakkıyla kılmaya devam ederler.
En'Âm : 92
De ki: Şuphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve olumum hepsi Âlemlerin Rabbi Allah icindir.
En'Âm : 162
Kitab'a sımsıkı sarılıp namazı dosdoğru kılanlar var ya, işte biz boyle iyiliğe calışanların ecrini zayi etmeyiz.
A'rÂf : 170
Onlar namazlarını dosdoğru kılan ve kendilerine rızık olarak verdiğimizden (Allah yolunda) harcayan kimselerdir.
EnfÂl : 3
Onların Beytullah yanındaki duaları da ıslık calmak ve el cırpmaktan başka bir şey değildir. (Ey kÂfirler!) İnkÂr etmekte olduğunuz şeylerden oturu şimdi azabı tadın!
EnfÂl : 35
Haram aylar cıkınca muşrikleri bulduğunuz yerde oldurun; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gozetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekÂtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yarlığayan, esirgeyendir.
Tevbe : 5
Fakat tevbe eder, namaz kılar ve zekÂt verirlerse, artık onlar dinde kardeşlerinizdir. Biz, bilen bir kavme Âyetlerimizi boyle acıklıyoruz.
Tevbe : 11
Mumin erkeklerle mumin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kotulukten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekÂtı verirler, Allah ve Resûlune itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şuphesiz Allah azîzdir, hikmet sahibidir.
Tevbe : 71
Biz de Musa ve kardeşine: Kavminiz icin Mısır’da evler hazırlayın ve evlerinizi namaz kılınacak yerler yapın, namazlarınızı da dosdoğru kılın. (Ey Musa!) Muminleri mujdele! diye vahyettik.
Yûnus : 87
Yine onlar, Rablerinin rızasını isteyerek sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve acık olarak (Allah yolunda) harcayan ve kotuluğu iyilikle savan kimselerdir. İşte onlar var ya, dunya yurdunun (guzel) sonu sadece onlarındır.
Ra'd : 22
İman eden kullarıma soyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, kendisinde ne alış-veriş, ne de dostluk bulunan bir gun gelmeden once, kendilerine verdiğimiz rızıklardan (Allah icin) gizli-acık harcasınlar.
İbrÂhîm : 31
«Ey Rabbimiz! Ey sahibimiz! Namazı dosdoğru kılmaları icin ben, neslimden bir kısmını senin Beyt-i Harem'inin (KÂbe'nin) yanında, ziraat yapılmayan bir vÂdiye yerleştirdim. Artık sen de insanlardan bir kısmının gonullerini onlara meyledici kıl ve meyvelerden bunlara rızık ver! Umulur ki bu nimetlere şukrederler.»
İbrÂhîm : 37
«Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!»
İbrÂhîm : 40
«Nerede olursam olayım, O beni mubarek kıldı; yaşadığım surece bana namazı ve zekÂtı emretti.»
Meryem : 31
Halkına namazı ve zekÂtı emrederdi; Rabbi nezdinde de hoşnutluk kazanmış bir kimse idi.
Meryem : 55
Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah'ım. Benden başka ilÂh yoktur. Bana kulluk et; beni anmak icin namaz kıl.
TÂh : 14
Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et. Senden rızık istemiyoruz; (aksine) biz seni rızıklandırıyoruz. Guzel sonuc, takv iledir.
TÂh : 132
Onları, emrimiz uyarınca doğru yolu gosteren onderler yaptık ve kendilerine hayırlı işler yapmayı, namaz kılmayı, zekÂt vermeyi vahyettik. Onlar, daima bize ibadet eden kimselerdi.
Enbiy : 73
Onlar oyle kimseler ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer; başlarına gelene sabrederler, namaz kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah icin) harcarlar.
Hac : 35
Allah uğrunda, hakkını vererek cihad edin. O, sizi secti; din hususunda uzerinize hicbir zorluk yuklemedi; babanız İbrahim'in dininde (de boyleydi). Peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız icin, O, gerek daha once (gelmiş kitaplarda), gerekse bunda (Kur'an'da) size «muslumanlar» adını verdi. Oyle ise namazı kılın; zekÂtı verin ve Allah'a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlÂnızdır. Ne guzel mevlÂdır, ne guzel yardımcıdır!
Hac : 78
Onlar ki, namazlarında huşû icindedirler;
Mu'minûn : 2
Ve onlar ki, namazlarına devam ederler.
Mu'minûn : 9
Onlar, ne ticaret ne de alış-verişin kendilerini Allah'ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekÂt vermekten alıkoyamadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gozlerin allak bullak olduğu bir gunden korkarlar.
Nûr : 37
Namazı kılın; zekÂtı verin; Peygamber'e itaat edin ki merhamet goresiniz.
Nûr : 56
Ey muminler! Ellerinizin altında bulunan (kole ve cariyeleriniz) ve icinizden henuz ergenlik cağına girmemiş olanlar, sabah namazından once, oğleyin soyunduğunuz vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza gireceklerinde) sizden uc defa izin istesinler. Bunlar, mahrem (kapanmamış) halde bulunabileceğiniz uc vakittir. Bu vakitlerin dışında ne sizin icin ne de onlar icin bir mahzur yoktur. Birbirinizin yanına girip cıkabilirsiniz. İşte Allah Âyetleri size boyle acıklar. Allah, (her şeyi) bilendir, hukum ve hikmet sahibidir.
Nûr : 58
Namazı kılan, zekÂtı veren ve ahirete de kesin olarak iman eden muminler icin bir hidayet rehberi ve bir mujdedir.
Neml : 2
Hepiniz O'na yonelerek O'na karşı gelmekten sakının, namazı kılın; muşriklerden olmayın.
Rûm : 31
İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekÂta gelince, işte zekÂtı veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.
Rûm : 39
O kimseler, namazı kılarlar, zekÂtı verirler; onlar ahirete de kesin olarak iman ederler.
LokmÂn : 4
Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kotulukten vazgecirmeye calış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir.
LokmÂn : 17
Evlerinizde oturun, eski cahiliye Âdetinde olduğu gibi acılıp sacılmayın. Namazı kılın, zekÂtı verin, Allah'a ve Resûlune itaat edin. Ey Ehl-i Beyt! Allah sizden, sadece gunahı gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.
AhzÂb : 33
Hicbir gunahkÂr başkasının gunahını yuklenmez. Yuku (gunahı) ağır gelen kimse onu taşımak icin (başkasını) cağırsa, bu cağırdığı akrabası da olsa, onun yukunden bir şey yuklenmez. Sen ancak gormeden Rablerinden korkanları ve namazı kılanları uyarabilirsin. Kim temizlenirse o, kendi menfaatine temizlenmiş olur. Donuş Allah'adır.
FÂtır : 18
Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah icin) gizli ve acık sarfedenler, asla zarara uğramayacak bir kazanc umabilirler.
FÂtır : 29
Gizli bir şey konuşmanızdan once sadakalar vermekten cekindiniz mi? Bunu yapmadığınıza ve Allah da sizi affettiğine gore artık namazı kılın, zekÂtı verin Allah'a ve Resûlune itaat edin. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.
MucÂdele : 13
Ey iman edenler! Cuma gunu namaza cağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin icin daha hayırlıdır.
Cuma : 9
Namaz kılınınca artık yeryuzune dağılın ve Allah'ın lutfundan isteyin. Allah'ı cok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
Cuma : 10
Ancak şunlar oyle değildir: Namaz kılanlar, ki onlar namazlarında devamlıdırlar (ihmal gostermezler
MeÂric : 22
Ancak şunlar oyle değildir: Namaz kılanlar, ki onlar namazlarında devamlıdırlar (ihmal gostermezler
MeÂric : 23
Namazlarını koruyanlar;
MeÂric : 34
(Resûlum!) Senin, gecenin ucte ikisine yakın kısmını, (bazen) yarısını, (bazen de) ucte birini yatmadan (ibadetle) gecirdiğini ve beraberinde bulunanlardan bir topluluğun da (boyle yaptığını) Rabbin elbette biliyor. Gece ve gunduzu (icinde olup bitenleri iyiden iyiye) olcup bicen ancak Allah'tır. O sizin, bunu sayamayacağınızı bildiği icin, sizi bağışladı. Artık, Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Allah bilmektedir ki, icinizde hastalar bulunacak, bir kısmınız Allah'ın lutfundan (rızık) aramak uzere yeryuzunde yol tepecekler, diğer bir kısmınız da Allah yolunda carpışacaklardır. O halde Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Namazı kılın, zekÂtı verin, Allah'a gonul hoşluğuyla odunc verin. Kendiniz icin onden (dunyada iken) ne iyilik hazırlarsanız Allah katında onu bulursunuz; hem de daha ustun ve mukÂfatca daha buyuk olmak uzere. Allah'tan mağfiret dileyin, şuphesiz Allah cok bağışlayıcı, cok esirgeyicidir.
Muzzemmil : 20
Halbuki onlara ancak, dini yalnız O'na has kılarak ve hanifler olarak Allah'a kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekÂt vermeleri emrolunmuştu. Sağlam din de budur.
Beyyine : 5
Namaz hakkında ayetler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●51 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Namaz hakkında ayetler
-
13-09-2019, 14:03:22