Benim ittihamım ve tevkifime sebep gosterilen,
Dorduncu madde: Devletce yasak edilen tarikat dersini vermekle ihbar edilmiş olmaklığımdır.
Elcevap: EvvelÂ, elinizdeki butun kitaplarım şahittirler ki, ben hakaik-ı imaniye ile meşgulum. Hem muteaddid risalelerde yazmışım ki: “Tarikat zamanı değil, belki imanı kurtarmak zamanıdır. Tarikatsiz Cennete giden pek cok; fakat imansız Cennete girecek yok. Onun icin, imana calışmak zamanıdır” diye beyan etmişim.
SÂniyen: On senedir Isparta vilÂyetinde bulunuyorum. Biri cıksın, “Bana, tarikat dersi vermiş” desin. Evet, bazı has ahiret kardeşlerime ulûm-u imaniye ve hakaik-ı Âliye dersini hocalık itibarıyla vermişim. Bu, tarikat talimi değil, belki hakikat tedrisidir. Yalnız bu kadar var: Ben Şafiîyim, namazdan sonraki tesbihatım Hanefî tesbihatından biraz farklıdır. Hem, akşam namazından yatsı namazına kadar ve fecirden evvel, hic kimseyi kabul etmemek şartıyla, kendi kendime gunahlarımdan istiğfar ve ayetler okumak gibi şeylerle meşguliyetim var. Zannederim, dunyada hicbir kanun bu hale yasak diyemez.
Bu mesele-i tarikat munasebetiyle hukûmet ve mahkeme memurları tarafından benden soruluyor:
Ne ile yaşıyorsun?”
Elcevap: Dokuz sene ikamet ettiğim Barla halkının muşahedesiyle, şiddet-i iktisad berekÂtıyla, tam kanaat hazinesiyle, ekser gunlerde her bir gun yuz para ile, bazı daha az bir masrafla yaşadığımı benimle temas eden dostlarım bilirler. Hatta yedi sene zarfında, elbise, pabuc gibi şeylere yedi banknot ile idare ettim.
Hem, elinizde bulunan Tarihce-i Hayat’ımın şehadetiyle, butun hayatımda halkların hediye ve sadakalarından istinkÂf edip, en sadık dostlarımın hatırlarını rencide ederek hediyesini reddetmişim. Eğer mecburiyetle hediye almış isem, mukabilini vermek şartıyla aldığımı, bana hizmet eden dostlarım bilirler. DÂru’l-Hikmeti’l-İslÂmiyede aldığım maaştan coğunu, o zaman yazdığım kitapların tab’ına sarf ettim; az bir kısmını hacca gitmek icin sakladım. İşte o cuz’î para, iktisad ve kanaat berekÂtıyla on sene bana kÂfi geldi ve yuz suyumu dokturmedi. Daha o mubarek paradan biraz var.
B.S.N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 239
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İmana calışmak zamanıdır
-
13-09-2019, 14:00:24