Mersin Uluslararası Limanı'nda (MIP) vinc operatoru olarak gorev alan kadınlar, her gun metrelerce yukseliğe cıkarak surdurdukleri zorlu mesleklerinde başarılarıyla dikkati cekiyor

Turkiye'nin, Orta Doğu ve Akdeniz'e acılan en onemli kapılarından Mersin Uluslararası Limanı'nda (MIP), yukseklikleri 25 metreyi bulan vinclerde operatorluk yapan kadınlar, zorlu mesleklerindeki başarılı calışmalarıyla limandaki ticaret trafiğine yon veriyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla işe başlayan kadınlar, ihracat ve ithalat hareketliliğin yaşandığı limanda onemli gorevler ustleniyor.
Her gun yaklaşık 25 metre yukseklikteki vinc kabinlerine cıkan dort kadın operator, değişimli gercekleştirdikleri calışmalarını titizlikle yurutuyor.
Gun icerisinde defalarca kez in cık yaptıkları vinclerden, kıyıya yanaşan uluslararası kargo gemilerine yukleme ve tahliye işlemleri yapan kadınlar, limandaki ticaret trafiğine buyuk katkı sağlıyor.
Anne adayı ve torun sahibi kadınların da yer aldığı vinc operatoru ekibi, başarılı calışmalarıyla dikkati cekiyor.
-"Herkes bana başlarda sırt cevirdi"
Limanın ilk kadın vinc operatoru 44 yaşındaki Zubeyde Pamuk, yaptığı acıklamada, onceden sigortacı olarak calıştığı işinden sıkılınca eğitim alıp 2014 yılında operator olarak calışmaya başladığını soyledi.
Mesleğiyle tanışma hikayesini anlatan Pamuk, "Yaşım ilerleyince farklı bir meslekte kariyer yapmak istedim. Eğitim verdiklerini duyunca, katılarak belgelerimi aldım. Bu sektore girebilmek icin cok uğraştım. Herkes bana başlarda sırt cevirdi. Eski patronum bana yardımcı oldu bu konuda. O beni yetiştirip eğitti. 2017 yılında da Mersin Uluslararası Limanı'nda calışmaya başladım." ifadelerini kullandı.
Limandaki işlem trafiğinin yoğun olduğuna vurgu yapan Pamuk, şoyle devam etti:

"Cok farklı iş kollarında calışıyoruz. Sadece konteyner uzerinde değiliz. İşimi cok seviyorum. Turkiye'deki butun kadınlara da tavsiye ediyorum. Liman sektorunde ilk olarak kadınların onunu ben acmış oldum. İlk başlarda 'Bir kadının limanda ne işi var, git evine, hamurunu yoğur, cocuğunu doğur' diyen arkadaşlarım oldu. Ben de 'Gereken her şeyi yaptım. Artık torun sahibiyim. Evde bir işim yok. Burada kariyer yapmaya geldim' diyerek karşılarında durdum onların."
Pamuk, mesleğinin hayatında olumsuz bir etki yaratmadığına işaret ederek, kadınların hayallerinden vazgecmemesi gerektiğini sozlerine ekledi.
-"Eşim 'Gitme' demişti, şimdi gurur duyuyor"
Mersin Uluslararası Limanı'nda yaklaşık 4 yıldır operator olarak gorev alan 38 yaşındaki Huzun Kan da 4 aylık hamile olmasına karşın kendisini zorlayacak işler dışında gorevine devam ettiğini dile getirdi.
Her gun metrelerce yukseklikteki vinclere cıkıp, yukleme ve tahliye gibi işlemler yaptığını kaydeden Kan, "İlk başlarda aslında tedirgin olmuştum. Buradaki insanlar da yadırgamıştı ama keyifli ve havalı bir meslek. İşimi seviyorum." dedi.

Kan, mesleğinin ilk yıllarında, cevresinden beklediği olumlu tepkileri alamadığını ifade ederek, "İşe başladıktan bir ay sonra kolum catlamıştı. Yururken duşmuştum. 'Bak biz sana demedik mi, gitme işe, o erkek işi. Gittin ve bir ayda kolunu kırdın' dediler ama ben yılmadım, her şeye rağmen devam ettim. İlk başlarda cok tepkiler oldu. Eşim bana 'Gitme' demişti ama şimdi benimle duyuyor." diye konuştu.
Diğer bir kadın vinc operatoru 28 yaşındaki Pınar Kılıc ise sigortacı olarak calıştığı iş yerinden ayrıldıktan sonra vinc operatoru olmaya karar verip, isteğini gercekleştirdiğini belirtti.
Dort yıldır mesleğini icra ettiğini ve her gun metrelerce yukseklikteki vinclerde gorev aldığını ifade eden Kılıc, şunları kaydetti:
"İlk cıktığım zaman sadece duvara yapıştığımı hatırlıyorum. Kabinin koşesinde duruyordum. 'Ne yaparsanız yapın, beni oraya goturemezsiniz' demiştim. Denemeler sonunda şu anda o camlı koltuklarda oturuyorum. Zamanla aşıyorsunuz korkularını. Her gun cıkıp inmek yorucu oluyor ama işinizi sevdikten sonra hic biri sorun olmuyor."

Kaynak