Hidayet dalalet hakkında ayetler

Onlar doğru yol karşılığında sapıklığı, mağfirete bedel olarak da azabı satın almış kimselerdir. Onlar ateşe karşı ne kadar dayanıklıdırlar!
Bakara : 175

Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslÂm'a acar; kimi de saptırmak isterse goğe cıkıyormuş gibi kalbini iyice daraltır. Allah inanmayanların ustune işte boyle murdarlık verir.
En'Âm : 125

O, bir gurubu doğru yola iletti, bir guruba da sapıklık mustehak oldu. Cunku onlar Allah'ı bırakıp şeytanları kendilerine dost edindiler. Boyle iken kendilerinin doğru yolda olduklarını sanıyorlar.
A'rÂf : 30

Allah kimi hidayete erdirirse, doğru yolu bulan odur. Kimi de şaşırtırsa, işte asıl ziyana uğrayanlar onlardır.
A'rÂf : 178

Allah kimi şaşırtırsa, artık onun icin yol gosteren yoktur. Ve onları azgınlıkları icinde şaşkın olarak bırakır.
A'rÂf : 186

De ki: Ey insanlar! Size Rabbinizden Hak (Kur’an) gelmiştir. Artık kim doğru yola gelirse, ancak kendisi icin gelecektir. Kim de saparsa, o da ancak kendi aleyhine sapacaktır. Ben sizin uzerinize vekil değilim. (Sadece tebliğ etmekle memurum).
Yûnus : 108

KÂfir olanlar diyorlar ki: Ona Rabbinden bir mucize indirilmeli değil miydi? De ki: Kuşkusuz Allah dilediğini saptırır, kendisine yoneleni de hidayete erdirir.
Ra'd : 27

Herkesin kazandığını gozetleyip muhafaza eden, (hic boyle yapamayan gibi olur mu?). Onlar Allah'a ortaklar koştular. De ki: «Onlara ad verin (onlar necidir?). Yoksa siz Allah'a yeryuzunde bilemeyeceği bir şeyi mi haber veriyorsunuz? Yahut boş laf mı ediyorsunuz?» Doğrusu inkÂr edenlere hileleri suslu gosterildi ve onlar doğru yoldan alıkonuldular. Allah kimi saptırırsa artık onu doğru yola iletecek yoktur.
Ra'd : 33

(Allah'ın emirlerini) onlara iyice acıklasın diye her peygamberi yalnız kendi kavminin diliyle gonderdik. Artık Allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Cunku O, guc ve hikmet sahibidir.
İbrÂhîm : 4

Andolsun ki biz, «Allah'a kulluk edin ve TÂğut'tan sakının» diye (emretmeleri icin) her ummete bir peygamber gonderdik. Allah, onlardan bir kısmını doğru yola iletti. Onlardan bir kısmı da sapıklığı hak ettiler. Yeryuzunde gezin de gorun, inkÂr edenlerin sonu nasıl olmuştur!
Nahl : 36

(Resûlum!) Sen, onların hidayete ermelerine cok duşkunluk gostersen de bil ki Allah, saptırdığı kimseyi (dilemezse) hidayete erdirmez. Onların yardımcıları da yoktur.
Nahl : 37

Kim hidayet yolunu secerse, bunu ancak kendi iyiliği icin secmiş olur; kim de doğruluktan saparsa, kendi zararına sapmış olur. Hicbir gunahkÂr, başkasının gunah yukunu uslenmez. Biz, bir peygamber gondermedikce (kimseye) azap edecek değiliz.
İsr : 15

Allah kime hidayet verirse, işte doğru yolu bulan odur; kimi de hidayetten uzak tutarsa, artık onlara, Allah'tan başka dostlar bulamazsın. Kıyamet gununde onları kor, dilsiz ve sağır bir halde yuzukoyun haşrederiz. Onların varacağı ve kalacağı yer cehennemdir ki, ateşi yavaşladıkca onun alevini artırırız.
İsr : 97

(Resûlum! Orada bulunsaydın) guneşi gorurdun: Doğduğu zaman mağaralarının sağına meyleder; batarken de sol taraftan onlara isabet etmeden gecerdi. (Boylece) onlar (guneş ışığından rahatsız olmaksızın) mağaranın bir koşesinde (uyurlardı). İşte bu, Allah'ın Âyetlerindendir. Allah kime hidayet ederse, işte o, hakka ulaşmıştır, kimi de hidayetten mahrum ederse artık onu doğruya yoneltecek bir dost bulamazsın.
Kehf : 17

De ki: Kim sapıklıkta ise, cok merhametli olan Allah ona muhlet versin! Nihayet kendilerine vÂdolunan şeyi -ya azabı (muminler karşısında yenilgiyi), veya kıyameti- gordukleri zaman, mevki ve makamı daha kotu ve askeri daha zayıf olanın kim olduğunu oğreneceklerdir.
Meryem : 75

Allah, doğru yola gidenlerin hidayetini artırır. Surekli kalan iyi işler, Rabbinin nezdinde hem mukÂfat bakımından daha hayırlı, hem de Âkıbetce daha iyidir.
Meryem : 76

(De ki Ben ancak, bu şehrin (Mekke'nin) Rabbine -ki O burayı dokunulmaz kılmıştır- kulluk etmekle emrolundum. Her şey de zaten O'na aittir. Bana muslumanlardan olmam ve Kur'an okumam emredildi. Artık kim doğru yola gelirse, yalnız kendisi icin gelmiş olur; kim de saparsa ona de ki: Ben sadece uyarıcılardanım.
Neml : 91

Ve şoyle de: Hamd Allah'a mahsustur. O, Âyetlerini size gosterecek, siz de onları gorup tanıyacaksınız (ama artık faydası olmayacaktır). Rabbin, yaptıklarınızdan habersiz değildir.
Neml : 93

Eğer sana cevap veremezlerse, bil ki onlar, sırf heveslerine uymaktadırlar. Allah'tan bir yol gosterici olmaksızın kendi hevesine uyandan daha sapık kim olabilir! Elbette Allah zalim kavmi doğru yola iletmez.
Kasas : 50

(Resûlum!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis, Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir.
Kasas : 56

(Resûlum!) Kur'an'ı (okumayı, tebliğ etmeyi ve ona uymayı) sana farz kılan Allah, elbette seni (yine) donulecek yere dondurecektir. De ki: Rabbim, kimin hidayeti getirdiğini ve kimin apacık bir sapıklık icinde olduğunu en iyi bilendir.
Kasas : 85

Gel gor ki haksızlık edenler, bilgisizce kotu arzularına uydular. Allah'ın saptırdığını kim doğru yola eriştirebilir? Onlar icin herhangi bir yardımcı yoktur.
Rûm : 29

(Resûlum!) De ki: Goklerden ve yerden size rızık veren kimdir? De ki: Allah! O halde biz veya siz, ikimizden biri, ya doğru yol uzerinde veya acık bir sapıklık icindedir.
Sebe' : 24

De ki: Eğer (haktan) saparsam, kendi aleyhime sapmış olurum. Eğer doğru yolu bulursam, bu da Rabbimin bana vahyettiği (Kur'an) sayesindedir. Şuphesiz O, işitendir, yakındır.
Sebe' : 50

Kotu işi kendisine guzel gosterilip de onu guzel goren kimse (kotuluğu hic istemeyen kimseye benzer) mi? Allah dilediğini sapıklığa yoneltir, dilediğini doğru yola iletir. O halde onlar icin uzulerek kendini helak etme. Allah onların ne yaptıklarını biliyor.
FÂtır : 8

Allah sozun en guzelini, birbiriyle uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, bu Kitab'ın etkisinden tuyleri urperir, derken hem bedenleri ve hem de gonulleri Allah'ın zikrine ısınıp yumuşar. İşte bu Kitap, Allah'ın, dilediğini kendisiyle doğru yola ilettiği hidayet rehberidir. Allah kimi de saptırırsa artık ona yol gosteren olmaz.
Zumer : 23

Allah kime de hidayet ederse, artık onu saptıracak yoktur. Allah, mutlak guc sahibi ve intikam alıcı değil midir?
Zumer : 37

Andolsun ki onlara: Gokleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, elbette «Allah'tır» derler. De ki: Oyleyse bana soyler misiniz? Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, O'nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut Allah, bana bir rahmet dilerse, onlar O'nun bu rahmetini onleyebilirler mi? De ki: Bana Allah yeter. Tevekkul edenler, ancak O'na guvenip dayanırlar.
Zumer : 38

(Resûlum)! Şuphesiz biz bu Kitab'ı sana, insanlar icin hak olarak indirdik. Artık kim doğru yolu secerse kendi lehinedir; kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapmış olur. Sen onların uzerinde vekil değilsin.
Zumer : 41

«Ey kavmim! Gercekten sizin icin o bağrışıp cağrışma gununden, arkanıza donup kacacağınız gunden korkuyorum. Sizi Allah'tan (O'nun azabından) kurtaracak kimse yoktur. Allah kimi saptırırsa, artık onu doğru yola iletecek de yoktur.»
Mu'min : 32

Doğrusu Rabbin, kendi yolundan sapan kişiyi en iyi bilendir, hidayete erenleri de en iyi bilen O'dur.
Kalem : 7