Beşinci Delil: Dokuz senedir, bir koyde inzivayı ihtiyÂr ettiğim; ve hayat-ı ictimaiyeden ve siyasetten sıyrılmak istediğim; ve bu defa gibi, muteaddid başıma gelen butun işkencelere tahammul edip, dunya siyasetine karışmamak icin bu on senede hic muracaat etmediğimdir. Eğer muracaat etseydim, Barla yerine İstanbul’da oturabilirdim. Ve belki, bu defadaki gaddarÂne tevkifimin sebebi, muracaatsızlıktan kusen ve gururlarına dokunan Isparta Valisinin ve hukûmetin bazı memurlarının garazlarından veya iktidarsızlıklarından habbeyi kubbe yapıp, Dahiliye VekÂletini evhamlandırmasıdır.
ElhÂsıl: Benimle temas eden butun dostlarım bilirler ki, siyasete değil karışmak, değil teşebbus, belki duşunmesi dahi esas maksadıma ve ahvÂl-i ruhiyeme ve hizmet-i kudsiye-i imaniyeme muhaliftir ve olamıyor. Bana nur verilmiş, siyaset topuzu verilmemiş. Bu halin bir hikmeti şudur ki: Hakaik-ı imaniyeye muştak ve memuriyet mesleğine giren bircok zatları, bu hakaika, endişeli ve tenkitkÂrÂne baktırmamak, onlardan mahrum etmemek icin, CenÂb-ı Hak kalbime siyasete karşı şiddetli bir kacınmak ve bir nefret vermiştir kanaatindeyim.
.........
Binbaşı Merhum Asım Bey isticvab edildi. Eğer doğru dese, Ustadına zarar gelir ve eğer yalan dese kırk senelik namuskÂrÂne ve mustakimÂne askerliğinin haysiyetine cok ağır gelir diye duşunup, “Ya Rab, canımı al!” diyerek, on dakikada teslim-i ruh eyledi, istikamet şehidi oldu. Ve dunyada hicbir kanunun hata diyemeyeceği bir muavenet-i hayriyeye ve bir tasdike hata tevehhum edenlerin cirkin hatalarına kurban oldu.
Evet, Risale-i Nur’dan tam ders alan, bir su icer gibi, kolayca terhis tezkeresi telÂkki ettiği ecel şerbetini icer. Eğer benden sonra dunyada kalan kardeşlerimin teellumlerini duşunmeseydim, ben de, Âlicenap kardeşim Asım Bey gibi “YÂ Rab! Canımı da al” diyecektim. Her ne ise...
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 236
LÛ*GAT*CE:
ahvÂl-i ruhiye: Ruh halleri.
Dahiliye VekÂleti: İcişleri Bakanlığı.
hakaik-ı imaniye: İman hakikatleri.
isticvab edilmek: Sorguya cekilmek.
tevkif: Tutuklama.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bana nur verilmiş, siyaset topuzu verilmemiş