Kurandaki Kibir Ayetleri
Şuphesiz Allah, kibirlenen ve ovunen kimseyi sevmez.
Sonra bunların arkasından Musa ile Harun'u Âyetlerimizle Firavun'a ve cemaatine gonderdik. İman etmeyi kibirlerine yediremediler ve gunahkÂr bir kavim oldular.
Yeryuzunde kibir ve azametle yurume! Cunku sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsinم
"Hem insanlara karşı avurdunu şişirme (kibirlenme) ve yeryuzunde calımla yurume. Cunku Allah ovunen ve kuruntu edenlerin hicbirini sevmez.
Allah: "Ey İblis! O benim kudretimle yarattığıma secde etmene ne engel oldu? Kibirlenmek mi istedin? Yoksa yuksek derecelerde bulunanlardan mı oldun?" dedi.
Kendilerine gelmiş kesin bir delil olmaksızın, Allah'ın Âyetleri hakkında mucadele edenlerin goğuslerinde ancak yetişemeyecekleri bir kibir vardır. Sen hemen Allah'a sığın. Cunku her şeyi işiten ve goren O'dur.
"Ben onları senin bağışlaman icin her davet ettiğimde, onlar parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine burunduler, ısrar ettiler, kibirlendikce kibirlendiler. "
"Boburlendin mi, yoksa gercekten yucelmiş olanlardan mısın?" buyurmak sûretiyle onun secde etmeyişinin sadece buyukluk kuruntusu olduğuna, gercek yucelikle ilgisi bulunmadığına dikkat cekmiştir.
"Duşundu taşındı, olctu bicti... sonra baktı, sonra kaşlarını cattı, suratını astı, sonunda sırt cevirdi ve kibirlendi, bu eskilerden kalan bir sihirden başka bir şey değildir, dedi."
"Elbisesini kibirle yerde suruyen kimseye Allah merhamet nazarıyla bakmaz"buyurmuştur. Yine kibre yenik duşmuş kişilerle ilgili şu iki hadis-i şerîf de benzer muhtevadadır:
"Vaktiyle kendini beğenmiş bir adam guzel elbisesini giymiş, sacını taramış, calım satarak yuruyordu. Allah TeÂl onu yerin dibine geciriverdi. O şahıs kıyamete kadar debelenerek yerin dibini boylamaya devam edecektir."
Kuranda Kibir İle İlgili Ayetler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Kuranda Kibir İle İlgili Ayetler
-
13-09-2019, 13:54:58