Denizli Mahkemesi Mudafaalarından:
Makam-ı iddia, yuksek ehl-i vukufun raporuna bakmayarak, eski ve muşevveş ve nÂkıs rapora binaen, acib tarzlarda bizi ittiham etmesinden hakikaten fevka’l-had muteessir bulunmaktayız. Bu insaflı mahkemenin musellem insaflarına elbette yakıştırmayız. Hatta –temsilde hata olmasın– bir Bektaşîye, “Nicin namaz kılmıyorsun?” demişler. O da, “Kur’Ân’da ‘LÂ takrabu’s-salÂte’ […namaza yaklaşmayın. (Nisa Sûresi: 43.)] var” demiş. Ona demişler: “Bunun arkasını, yani ‘Ve entum sukÂrÂ’ [İckiliyken. (Nisa Sûresi: 43.)]’yı da oku” denildiğinde, “Ben hafız değilim” demiş olması kabîlinden, Risale-i Nur’un bir cumlesini tutup, o cumleyi ta’dil ve neticeyi beyan eden Âhirini almayarak, aleyhimizde verilmektedir. Takdim edeceğim mudafaanamemde, o iddianameye karşı mukayese edildiğinde bunun otuz-kırk misali gorulecektir.
Bu numunelerden lÂtif bir vakıayı beyan ediyorum:
Eskişehir Mahkemesinde makam-ı iddianın nasılsa bir sehiv neticesi, Risale-i Nur’un iman derslerine “Halkları ifsad ediyor” gibi bir tabir ve sonradan o tabirden vazgectiği halde, Risale-i Nur Şakirdlerinden Abdurrezzak namında bir zat mahkemeden bir sene sonra demiş:
“Hey bedbaht! Otuz uc ÂyÂt-ı Kur’Âniye işÃ‚rÂtının takdirine mazhar ve İmam-ı Ali’nin (ra) uc kerametinin ihbar-ı gaybîsiyle ve Gavs-ı A’zam’ın (ks) kuvvetli bir tarzda ihbarıyla kıymet-i diniyesi tahakkuk eden ve bu yirmi sene zarfında idareye hicbir zararı dokunmayan ve hic kimseye hicbir zarar vermemesi ile beraber binler vatan evlÂdını tenvir ve irşad eden ve imanlarını kuvvetlendiren ve ahlÂklarını duzelten Risale-i Nur’un irşadlarına ‘ifsad’ diyorsun; Allah’tan korkmuyorsun. Dilin kurusun!” demiş.
Şimdi, bu şakirdin haklı olarak bu sozunu makam-ı iddia gorduğu halde, “Said, etrafına fesad sacmış” tabirini insafınıza ve vicdanınıza havale ediyorum.
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Denizli Hayatı, s. 428
LÛGATCE:
fevka’l-had: Hadden fazla, aşırı derecede, pek cok.
ihbar-ı gaybî: Acıktan olmayan bir şekilde haber verme.
makam-ı iddia: Savcılık.
musellem: Doğruluğu herkes tarafından kabul edilip teslim edilmiş.
sehiv: Hata, yanlış.
tenvir: Nurlandırma, aydınlatma.
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Risale-i Nur, imanı kuvvetlendirip ahlÂkı duzeltiyor
-
13-09-2019, 13:48:42