Bediuzzaman Said Nursî’nin Denizli Mahkemesi’nde Yaptığı Mudafaadan Bazı Kısımlar:
Evet, biz bir cemiyetiz. Ve oyle bir cemiyetimiz var ki, her asırda uc yuz elli milyon dahil mensupları var ve her gun beş defa namazla o mukaddes cemiyetin prensiplerine kemal-i hurmetle alÂkalarını ve hizmetlerini gosteriyorlar ve “Mu’minler ancak kardeştirler.” (Hucurat Sûresi: 10.)” kudsî programıyla birbirinin yardımına duÂlarıyla ve manevî kazanclarıyla koşuyorlar.
İşte, biz, bu mukaddes ve muazzam cemiyetin efradındanız. Ve husûsî vazifemiz de, Kur’Ân’ın imanî hakikatlerini tahkikî bir surette ehl-i imana bildirip onları ve kendimizi idam-ı ebedîden ve daimî ve berzahî haps-i munferidden kurtarmaktır. Sair dunyevî ve siyasî ve entrikalı cemiyet ve komitelerle ve bizim medar-ı ittihamımız olan cemiyetcilik gibi asılsız ve manasız gizli cemiyetle hicbir munasebetimiz yoktur ve tenezzul etmeyiz.
............
Dunyaya karışmak arzusu bizde bulunsaydı, boyle sinek vızıltısı gibi değil, top gullesi gibi ses ve patlak verecekti. Divan-ı Harb-i Orfîde ve Mustafa Kemal’in hiddetine karşı Divan-ı Riyasette şiddetli ve dokunaklı mudafaa eden bir adam, “On sekiz sene zarfında kimseye sezdirmeden dunya entrikalarını ceviriyor” diye onu ittiham eden, elbette bir garazla eder.
Bu meselede benim şahsımın veya bazı kardeşlerimin kusuruyla Risale-i Nur’a hucum edilmez. O doğrudan doğruya Kur’Ân’a bağlanmış; ve Kur’Ân dahi Arş-ı A’zamla bağlıdır. Kimin haddi var, elini oraya uzatsın ve o kuvvetli ipleri cozsun.
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Denizli Hayatı, s. 415
LÛ*GAT*CE:
Arş-ı A’zam: Allah’ın isimlerinin en yuksek noktada tecellî ettiği yuce makam.
berzahî: Kabre ait.
Divan-ı Harb-i Orfî: Orfî idÂre mahkemesi, sıkıyonetim mahkemesi.
Divan-ı Riyaset: Başkanlık odası.
haps-i munferid: Tek başına hapis.
idam-ı ebedî: Ebedî idam, sonsuz yokluk.
tahkikî: İnceden inceye tetkike dayalı, delilli-ispatlı bir şekilde.
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Vazifemiz, Kur’Ân’ın hakikatlerini tahkikî bir surette bildirmek
-
13-09-2019, 13:48:21