Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in Hazineleri

BİRİNCİ HAZİNE

UbĂ‚de b. SĂ‚mit'ten-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, o "Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem-'i şoyle buyururken işittim, demiştir:
'Her kim, mu'min erkekler ve mu'min kadınlar icin istiğfarda bulunursa (ALLAH'tan bağışlanmalarını dilerse), ALLAH da her mu'min erkek ve her mu'min kadın sayısınca ona bir sevap yazar."

İKİNCİ HAZİNE

Abdullah b. Mesud'dan-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, ALLAH'ın kitabı Kur'an'dan bir harf okursa, kendisine bir sevap verilir.Her sevap da on katı iledir. Ben, 'Elif, LĂ‚m, Mîm' bir harftir, demiyorum. Fakat 'Elif' bir harf, 'LĂ‚m' bir harf ve 'Mîm' bir harftir."

UCUNCU HAZİNE

Ebû Hureyre'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Soylemesi dile kolay gelen, buna karşılık (kıyĂ‚met gunu) terĂ‚zinin sevĂ‚p kefesinde ağır basan ve RahmĂ‚n (olan ALLAH)’a cok sevimli gelen iki soz vardır ki, (bu) 'SubhĂ‚nallĂ‚hi ve bihamdihi' (ALLAHım! Sana hamd ederek, seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim) sozudur."

DORDUNCU HAZİNE

Ebû Hureyre'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"ALLAH-azze ve celle- sozlerden (hoşuna giden) dort tanesini secmiştir.(Bu sozler): 'SubhĂ‚nALLAH' (ALLAHım! Sana hamd ederek, seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim), 'Elhamdulillah' (Hamd, yalnızca ALLAH'a mahsustur), 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAH' (ALLAH'tan başka hakkıyla ibĂ‚dete lĂ‚yık hicbir ilah yoktur), 'ALLAHu Ekber' (ALLAH, en buyuktur). Her kim, 'SubhĂ‚nALLAH' derse, bu sozle ona yirmi sevap verilir ve ondan yirmi (kucuk) gunah silinir.Her kim, 'ALLAHu Ekber' derse, aynı şekilde bu sozle ona yirmi sevap verilir ve ondan yirmi (kucuk) gunah silinir.Her kim, 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAH' derse, bu sozle aynı şekilde ona aynı yirmi sevap verilir ve ondan yirmi (kucuk) gunah silinir.Her kim de (zorlama olmadan) kendi irĂ‚desiyle, 'Elhamdulillahi Rabbil-Âlemîn' (Hamd, Âlemlerin Rabbi olan ALLAH'a mahsustur) derse, bu sozle ona otuz sevap verilir ve ondan otuz (kucuk) gunah silinir."

BEŞİNCİ HAZİNE

Ebû MĂ‚lik el-Eş'arî'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Abdest, îmĂ‚nın yarısıdır. 'Elhamdulillah' (ecri buyuk olduğu icin kıyĂ‚met gunu amellerinin tartıldığı) terĂ‚ziyi doldurur. 'SubhanALLAH' ve 'Elhamdulillah', (sahip olduğu buyuk ecirden dolayı, cisim olarak takdir edilmiş olsaydı) goklerle yer arasındaki mesafeyi doldururdu.Namaz nûrdur (ondan aydınlanıldığı gibi, sahibini gunahlardan, cirkinliklerden, kotuluklerden alıkor ve onu doğruya iletir). Sadaka, burhandır (delildir). Sabır, ışıktır. Kur'an, (okur ve gereği gibi hareket edip ondan faydalanırsan) senin lehine şĂ‚hitlik eder, yoksa senin aleyhine şĂ‚hitlik eder. Her insan kendisi icin cabalar durur. Kimisi ALLAH TeĂ‚lĂ‚'ya itaat icin nefsini satarak onu azaptan kurtarır.Kimisi de şeytan ve hevĂ‚sına uyarak nefsini helĂ‚k eder."

ALTINCI HAZİNE

Ebû UmĂ‚me'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olundu-ğuna gore, o şoyle der:
"Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- dudaklarımı hare-ket ettirirken gorunce bana:'Ey Ebû UmĂ‚me! Dudaklarını ne ile hareket ettiriyorsun? dedi. Ben: ALLAH'ı zikrediyorum (anıyorum) 'Ey ALLAH'ın elcisi! dedim.Bunun uzerine: 'Sana, gece ve gunduz yaptığın zikirden daha fazla ve daha fazîletli olanını haber vereyim mi? diye sordu.Ben de: 'Evet, ey ALLAH'ın elcisi! dedim.Bana: 'Yarattıkları sayısınca SubhĂ‚nALLAH(ALLAHım! Sana hamd ederek, seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim), yarattıkları dolusunca SubhĂ‚nALLAH, yerde ve goktekiler sayısınca SubhĂ‚nALLAH, yerde ve goktekiler dolusunca SubhĂ‚nALLAH, Kitab'ının saydıkları sayısınca SubhĂ‚nALLAH, Kitab'ının saydıkları dolusunca SubhĂ‚nALLAH, her şey sayısınca SubhĂ‚nALLAH, her şey dolusunca SubhĂ‚nALLAH, yarattıkları sayısınca Elhamdulillah, yarattıkları dolusunca Elhamdulillah, yerde ve goktekiler sayısınca Elhamdulillah,Kitab'ının saydıkları sayısınca Elhamdulillah, her şey sayısınca Elhamdulillah, her şey dolusunca 'Elhamdulillah' dersin, buyurdu."

YEDİNCİ HAZİNE

Ebû Musa el-Eş'arî'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, o şoyle demiştir:
"Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- bana:'Sana, cennet hazinelerinden olan bir sozu veya cennet hazinelerinden olan bir hazineyi gostereyim mi? diye buyurdu. Ben de: 'Evet, dedim'.Buyurdu ki: 'LĂ‚ havle velĂ‚ kuvvete illĂ‚ billah' (Guc ve kuvvet, ancak ALLAH'tandır)."

SEKİZİNCİ HAZİNE

Mu'minlerin annesi Cuveyriye'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- sabah namazını kılınca sabah erkenden, Cuveyriye namaz kıldığı yerde olduğu halde onun yanından ayrıldı. Sonra kuşluk vakti donduğunde onu aynı yerde otururken gorunce ona:
'Sen, hĂ‚lĂ‚ seni bıraktığım hal uzere misin? diye sordu.
(Cuveyriye): 'Evet, dedim'.
Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
'Hic şuphe yok ki senin yanından ayrıldıktan sonra dort sozu ucer defa soyledim. Şayet bu sozler, (sevap olarak) senin şu ana kadar soylediğin sozlerle tartılmış olsaydı, bu dort soz senin soylediğin sozlere daha ağır gelirdi.(Bu sozler): 'SubhĂ‚nALLAHi ve bihamdihi, adede khalkıhi ve ridĂ‚ nefsihi ve zinete arşihi ve midĂ‚de kelimĂ‚tihi.
(ALLAHım! Sana hamd ederek, butun yarattıklarının sayısınca, nefsin rĂ‚zı oluncaya kadar, arşının ağırlığı ve sozlerinin fazlalığı miktarınca seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim)."

DOKUZUNCU HAZİNE

Ebû TĂ‚lib'in kızı Ummu HĂ‚ni'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, o şoyle demiştir:
'Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- birgun yanıma uğradı. Ona dedim ki: 'Ey ALLAH'ın elcisi!Artık yaşlandım, guc ve takatten duştum' (veya buna benzer şey soyledi).
(Ummu HĂ‚ni): 'Oturduğum halde yapabileceğim bir ameli yapmamı bana emret' dedim.
Buyurdu ki:
'Yuz defa 'SubhĂ‚nALLAH' de.ZirĂ‚ boyle demen, senin icin (sevap olarak) İsmĂ‚il-aleyhisselĂ‚m-'ın evlĂ‚dından yuz tane koleyi hurriyetine kavuşturmana denktir.Yuz defa 'Elhamdulillah' de.ZirĂ‚ boyle demen, senin icin sırtına eyer, ağzına da gem vurulmuş yuz tane atı, (sevap olarak) ALLAH yolunda (cihadda) kullanmana denktir. Yuz defa 'ALLAHu Ekber' de.ZirĂ‚ boyle demen, senin icin haremde kurban edilmek uzere takdim olunan ve ALLAH tarafından kabul olunan yuz tane deveyi, (sevap olarak) kurban etmene denktir. Yuz defa 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAH' de.
İbn-i Halef der ki:
"Zannedersem Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle demiştir: '(Sevap olarak) gok ile yer arasındaki mesafeyi doldurur.Senin yaptığın amelin benzerini yapan dışında, o gun hic kimsenin ameli ALLAH'a arz edilmeyecektir.

Peygamber Efendimizin Hazineleri

ONUNCU HAZİNE

Ebû Hureyre'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, gunde yuz defa 'SubhĂ‚nALLAHi ve bihamdihi' (ALLAHım! Sana hamd ederek, seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim) derse,deniz kopuğu kadar bile (cok) olsa, onun gunahları bağışlanır."

ONBİRİNCİ HAZİNE

Ebû Eyyûb el-EnsĂ‚rî'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, on defa 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAHu vahdehu lĂ‚ şerîke leh. Lehu'l-mulku ve lehu'l-hamdu ve huve alĂ‚ kulli şey'in kadîr' (ALLAH'tan başka hakkıyla ibĂ‚dete lĂ‚yık hicbir ilĂ‚h yoktur.O, birdir ve O'nun hicbir ortağı yoktur. Mulk, O'nundur.Hamd da O'na Ă‚ittir.Onun her şeye gucu yeter) derse,İsmĂ‚il-aleyhisselĂ‚m-'ın evlĂ‚dından on insanı hurriyetine kavuşturmuş gibi sevap alır."

ONİKİNCİ HAZİNE

"Her kim, gunde yuz defa 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAHu vahdehu lĂ‚ şerîke leh. Lehu'l-mulku velehu'l-hamdu ve huve alĂ‚ kulli şey'in kadîr' derse, on tane koleyi hurriyetine kavuş-turmuş gibi sevap alır.Ona yuz sevap yazılır ve ondan yuz (kucuk) gunah silinir. O gun akşamlayıncaya kadar, bu duĂ‚ onun icin şeytanın şerrinden barınacağı bir sığınak olur.Bu amelden daha fazla yapanın dışında, hic kimse, bu amelden daha fazîletlisini getirmemiştir."

ONUCUNCU HAZİNE

Mus'ab b. Sa'd-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- babasından rivĂ‚yet ettiğine o şoyle demiştir:
'Babam bana şunu anlattı:Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem-'in yanındaydık. Bize: "Sizden birinizin, her gun bin sevap kazanmaya gucu yetmez mi? diye buyurdu. Onun mecliste oturanlardan birisi: 'Bizden birisi nasıl bin sevap kazanır? diye sordu.Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- buyurdu ki: 'Yuz defa 'SunhĂ‚nALLAH' derse, ona bin sevap yazılır veya ondan bin (kucuk) gunah silinir."

ONDORDUNCU HAZİNE

CĂ‚bir'den-ALLAH ondan ve babasından rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, 'SubhĂ‚nALLAHil-Azîm ve bihamdihi' (Yuce ALLAHım! Sana hamd ederek, seni butun noksanlıklardan tenzîh ederim) derse, (her defasında) cennette onun icin bir hurma ağacı dikilir."

ONBEŞİNCİ HAZİNE

Abdullah b. Mesud'dan-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Ben, gece (Mi'rac gecesinde, Mescid-i Haram'dan Beytu'l-Makdis'e, oradan da semĂ‚ya) gece yolculuğuna cıkarıldığımda (yedinci semĂ‚da, sırtını Beytu'l-Ma'mur'a dayamış bir halde) İbrahim-aleyhisselĂ‚m- ile karşılaştım.Bana şoyle dedi:Ey Muhammed!Benden ummetine selĂ‚m soyle ve onlara haber ver ki cennetin toprağı hoştur (zirĂ‚ toprağı misk ve safran'dır) ve suyu tatlıdır.Cennette, dumduz, ağacsız araziler vardır.O arazilerin bitkileri ise, 'SubhĂ‚nALLAH, 'Elhamdulillah', 'LĂ‚ ilĂ‚he illALLAH' ve 'ALLAHu Ekber'dir.'

ONALTINCI HAZİNE

Enes b. MĂ‚lik'ten-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Rasûlullah-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, bana bir defa salat getirirse, ALLAH TeĂ‚lĂ‚ da ona on defa salat getirir.(ALLAH TeĂ‚lĂ‚) ondan on tane (kucuk) gunahı bağışlar.Onun (cennetteki) makamını on derece yukseltir."

ONYEDİNCİ HAZİNE

ŞeddĂ‚d b. Evs'den-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Bağışlanma dilenmenin efendisi (en fazîletlisi ve en fazla sevap olanı) şoyle demendir: ALLAHım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hakkıyla ibĂ‚dete lĂ‚yık hicbir ilah yoktur.Senin kulun olduğum halde beni sen yarattın. Gucum yettiği kadarıyla sana verdiğim soz (îmĂ‚n ve ihlas) va'd uzereyim.Yaptıklarımın kotuluklerinden sana sığınırım. Senin benim uzerimdeki nimetini kabul ediyor ve gunahlarımı itiraf ediyorum.Beni bağışla. ZirĂ‚ senden başka gunahları bağışlayan yoktur."
Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurdu ki:
"Her kim, kalbinden inanarak ve sevabını tasdik ederek bu duĂ‚yı gunduzleyin soyler ve o gun akşama kavuşamadan once olurse, o cennet ehlindendir.Her kim de, kalbinden inanarak ve sevabını tasdik ederek bu duĂ‚yı geceleyin soyler ve o gece sabaha kavuşamadan once olurse, o cennet ehlindendir."

ONSEKİZİNCİ HAZİNE

Enes b. MĂ‚lik'ten-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun- rivĂ‚yet olunduğuna gore, Peygamber-sallALLAHu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
"Her kim, sabah namazını (mescitte) cemaatle kılar, sonra guneş doğuncaya kadar (mescitte) oturur, (guneş doğduktan ve bir mızrak boyu yukseldikten) sonra da kalkıp iki rekĂ‚t (nĂ‚file) namaz kılarsa, (bu iki rekĂ‚t nĂ‚file namazdan dolayı) ona bir hac ve umre sevabı verilir. (Enes b. MĂ‚lik-ALLAH ondan rĂ‚zı olsun-) şoyle dedi: Rasûlullah -sallALLAHu aleyhi ve sellem- buyurdu ki: "Bir tam hac ve umre sevabı verilir.Bir tam hac ve umre sevabı verilir.Bir tam hac ve umre sevabı verilir."