Eskişehir Medrese-i Yusufiyesinin gayet kuvvetli bir ders-i a’zamı
Otuzuncu Lem’a
Otuz Birinci Mektub’un Otuzuncu Lem’ası ve Eskişehir Hapishanesinin Bir Meyvesi.
Altı Nuktedir.
Denizli Medrese-i Yusufiyesinin bir ders-i a’zamı Meyve Risalesi olduğu ve Afyon Medrese-i Yusufiyesinin kıymettar bir ders-i ekmeli Elhuccetuzzehra olması gibi, Eskişehir Medrese-i Yusufiyesinin gayet kuvvetli bir ders-i a’zamı da, İsm-i A’zam’ı taşıyan altı ismin altı nuktesini beyan eden bu Otuzuncu Lem’a’dır.
İsm-i A’zam’dan Hayy-ı Kayyum’a dair parcada pek derin ve geniş meseleleri herkes birden bilemez ve zevk etmez, fakat hissesiz de kalmaz.
Birinci Nukte
İsm-i Kuddus’un bir nuktesine dairdir.
Bu Kuddus Nuktesi, Otuzuncu Soz’un Zeylinin Zeyli olması munasiptir.
“Yeri de doşeyip duzenledik. Biz ne guzel donatıcıyız! (Zariyat Sûresi: 48.)” Âyetinin bir nuktesi ve bir İsm-i A’zam veyahut İsm-i A’zam’ın altı nurundan bir nuru olan Kuddus isminin bir cilvesi, Şaban-ı Şerif’in Âhirinde, Eskişehir Hapishanesinde bana gorundu. Hem mevcudiyet-i İlÂhiyeyi kemal-i zuhurla, hem vahdet-i Rabbaniyeyi kemal-i vuzuhla gosterdi.
Şoyle ki, gordum:
Bu kÂinat ve bu kure-i arz, daim işler bir buyuk fabrika ve her vakit dolar boşalır bir han, bir misafirhanedir. Halbuki boyle işlek fabrikalar, hanlar ve misafirhaneler muzahrefatla, enkazlarla, supruntulerle cok kirleniyorlar, bulaşık oluyorlar ve ufunetli maddeler her tarafında terakum ediyorlar. Eğer pek cok dikkatle bakılmazsa ve tanzif edilmezse ve supurulup temizlenmezse, icinde durulmaz; insan onda boğulur.
(Devamı var)
Lem’alar, Yirmi Sekizinci Lem’a, s. 596
LÛ*GAT*CE:
ders-i a’zam: En buyuk ders.
terakum: Birikme.
ufunetli: Kokuşmuş, curumuş.
vahdet-i Rabbaniye: Allah’ın birliği.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 103