5772 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Hz. Omer radıyallahu anh Hayber'de (ganimetten) bir arazi sahibi oldu. (Bunu tasadduk etmesini emreden bir ruyayı ust uste uc gun gormesi uzerine) Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm'a gelerek."
"Ey Allah'ın Resulu! Ben Hayber'de bir tarlaya sahip oldum. Şimdiye kadar yanımda boylesine değerli bir arazim hic olmadı. Bu tarla icin bana ne emir buyurursunuz?" diye sordu. AleyhissalÂtu vesselÂm:
"Dilersen onun aslını (Allah icin) hapset ve (gelirini) tasaddut et!" buyurdular. Bunun uzerine Hz. Omer radıyallahu anh araziyi tasadduk etti ve aslının satılamayacağını ve satın alınamayacağını, vÂris olunamayacağını, hibe edilemeyeceğini soyledi.
RÂvi der ki: "Omer bu araziyi fakirlere, akrabalara, kolelere, Allah yolunda harcamalara ve yolculara bağışladı. -Bir rivayette misafirlere de denmiştir.- Onun işlerini uzerine alanın ondan maruf uzere yemesinde veya bir dostuna yedirmesinde bir beis yoktur, yeter ki, malı kendine sermaye yapmasın."
BuhÂrî, Şurut 19, VesÂya 28, İmÂn 33; Muslim, Vasiyyet 15, (1632); Ebu DÂvud, VesÂya 13, (2878); Tirmizî, AhkÂm 36, (1375); NesÂî, AhbÂs 1, (6, 230); İbnu MÂce, SadakÂt 4, (2396).
5773 - Yahya İbnu Sa'id anlatıyor: "Abdulhamid İbnu Abdillah (İbni Abdillah) İbni Omer İbni'I-HattÂb radıyallahu anhum, Hz. Omer'in sadaka (kıldığı arazinin vakfiyesini) bana istinsah ediverdi. Şoyle yazılıydı: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Bu, Allah'ın kulu Omer'in Semş (nam arazi) hakkında yazdığı (vakfiyename)dır." Burada (RÂvi Yahya İbnu Sa'id) Hz. Omer'le ilgili haberinde NÂfi'in İbnu Omer'den naklettiğinin benzerini anlattı ve: "Bir malı kendinin kılmaksızın" dedi. Yine o Vakfiyanemede şu da vardı: "(Mutevellinin ihtiyacından sonra) onun mahsulunden her ne artarsa, bu, (sayılan diğer odeme mahallerindeh başka) dilenciler ve yoksullar icindir."
Devamla der ki: "Kıssayı aynen nakletti ve dedi ki: "Semğ'in velisi dilerse, oranın mahsulunden odeyerek kole satın alıp, arazinin işlenmesinde kullanır. Bunu Mu'aykib yazdı. Abdullah İbnu'l ErkÂm şahid oldu."
Bismillahirrahmanirrahim. Bu, Allah'ın kulu mu'minlerin emiri Omer'in vasiyetidir. Eğer ona (Omer'e) bir şey olursa (yani Omer olurse); Semş, Sırma İbnu'I Ekva', ve orada(ki işleri yurutmek uzere) bulunan kole, Hayber'de bulunan yuz hisse ve orada bulunan kole, Vadi(l-Kura) da Muhammed aleyhissalatu vesselÂm'ın bana taam olarak verdiği yuz (vask)ın idaresi; yaşadığı muddetce Hafsa'ya aittir (Hafsa'dan) sonra onun idaresi, Hafsa'nın ailesinden re'y sahibi birine aittir, o şartla ki bu emval satılmaz; satın alınmaz. (Mutevelli, ihtiyactan artan mahsulu) dilenci, muhtac ve akrabalardan munasib gorduklerine infak eder." (Bu vakfın idaresini uzerine alan mutevellinin) bundan yemesinde, yedirmesinde veya o paradan kole satın almasında bir mahzur yoktur."
Ebu DÂvud, VesÂya 13, (2879).
Vakıf
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●46 Görüntüleme
-
13-09-2019, 13:44:28