2144 - Ebu Talha el-EnsÂrî (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselam) buyurdular ki: "Melekler, icerisinde kopek ve timsaller bulunan eve girmezler.
BuhÂri, LibÂs 92, 88, Bedu'l-Halk 6, 14, MegÂzî 11; Muslim, LibÂs 102, (2606); Ebu DÂvud, LibÂs 48, (4155); Tirmizî, Edeb 44, (2805); NesÂî, Zînet 112, (8, 212, 213); İbnu Mace, LibÂs 44, (3649).
2145 - Sefine (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Hz. Ali (radıyallÂhu anh), Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'ı hazırladığı bir yemeğe dÂvet etti. Efendimiz gelip, iceri girmek uzere elini kapının kirişleri uzerine koyunca, evin bir koşesine gerilmiş bir kırÂm gormuştu ki hemen geri dondu. (Resulullah'a geri donuşunun) sebebi sorulunca: "Bir peygambere tezyin edilip suslenmiş bir eve girmek uygun olmaz" cevabını verdi."
Ebu DÂvud, Et'ime 8, (3755); İbnu MÂce, Et'ime 56, (3360).
2146 - Hz. Ebu Hureyre (radıyallÂhu anh anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular ki: "Bana Cibrîl (aleyhisselÂm) geldi ve: "Dun sana gelmiştim (ama yanına girmedim)." Girmeyişimin sebebi de uzerinde timsaller bulunan perde bezi idi. Orada bir de kopek vardı, kapının uzerinde de insan resimleri bulunuyordu. Timsallerin başlarının koparılmasını emret ki ağac şekline donsun. Ortuden ayak altına atılacak iki minder yapılmasını, kopeğin de dışarı cıkarılmasını soyle!" Bu soylenenler yapıldı."
Muslim, LibÂs 102 (2112); Ebu DÂvud, LibÂs 48, (4158); Tirmizî, Edeb 44, (2807); NesÂî, Zînet 113, (8, 216). Bu rivayet Ebu DÂvud ve Tirmizî'nin metnine mutabıktır.
2147 - Hz Ali (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular k‹: "İcerisinde resim, cunub ve kopek bulunan eve (rahmet) melekleri girmez."
Ebu DÂvud, TahÂret 90, (227); LibÂs 48, (4152); NesÂî, TahÂret 168, (1,141), Sayd 11, (7,185).
2148 - İbnu Abbas (radıyallÂhu anhumÂ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselÂm) (Mekke'nin Fethi gunu), Beytullah'ta tasvirler gorunce, iceri girmedi. Once onların imhasını emretti ve imha edildiler. İceride Hz. İbrÂhim ve Hz. İsmÂil (aleyhimesselÂm)'in ellerinde kumar okları bulunur vaziyetteki suretlerini gormuştu. Şoyle buyurdu: "Allah canlarını alsın. Vallahi onlar asla oklarla kısmet aramadılar."
BuhÂrî, Enbiya 8, Hacc 54, Megazî 48.
Sûret ve perdelerle ilgili kerÂhet
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Sûret ve perdelerle ilgili kerÂhet
-
13-09-2019, 13:44:13