5295 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm bir guvercinin peşine duşup onunla eğlenen bir adam gormuştu: "Bir şeytan bir şeytaneyi takip ediyor!" buyurdular."

Ebu DÂvud, Edeb 65, (4940); İbnu MÂce, Edeb 44, (3765).

5296 - İbnu AbbÂs radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm (dovuşturmek icin) hayvanların arasını kızıştırmayı yasakladı."

Ebu DÂvud, CihÂd 56, (2562); Tirmizî, CihÂd 30, (1708, 1709).

5297 - Yine İbnu AbbÂs radıyallahu anhum anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:

"Kendisinde ruh olan hicbir canlıyı (atışlarınıza) hedef ittihaz etmeyin."

Muslim, Sayd 58, (1957); TirmizÎ, Sayd 1, (1475); NesÂî, DahÂya 41, (7, 238, 239).

5298 - Abdullah İbnu Cafer İbni Ebî TÂlib radıyallahu anhum anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm, bir keciyi hedef ittihaz ederek ok atmakta olan bir kalabalığa rastlamıştı. Bu halden hic hoşlanmadı ve: "Hayvanlara eziyet vermeyin!" buyurdu."

NesÂî, DahÂya 42, (7, 239).

5299 - Şerîd İbnu Suveyd radıyallahu anh anlatıyor: "Kim bir kuşu boş yere sırf eğlence olsun diye oldururse Kıyamet gunu, o kuş, sesini yukselterek Allah'a şoyle seslenir:

"Ey Rabbim! Falan beni boş yere oldurdu, bir menfaat icin oldurmedi."

NesÂî, DahÂya 42, (7, 239).

5300 - Hz. CÂbir radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm, hayvanlardan herhangisi olursa olsun, "sabran" oldurulmesini yasakladı."

Muslim, Sayd 60, (1959).

5301 - Hz. Bureyde radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:

"Kim tavla oyunu oynarsa elini domuz kanına bulamış gibi olur"

Muslim, Şi'r 10, (2260); Ebu DÂvud, Edeb 64, (4939).

5302 - Hz. Aişe radıyallahu anhÂ'nın anlattığına gore, "(Mahallesinde oturan bir ailede tavla bulunduğu haberi kendisine ulaşır. Bunun uzerine onlara

"Eğer tavlayı evinizden cıkarmazsanız ben sizi mahallemden cıkaracağım!" diye haber gonderir. Boylece onların tavla bulundurmalarını hoş karşılamadığını ifade eder."

Muvatta, Ru'ya 6, (2, 958).

MUBAH OYUNLAR

5303 - Hz. Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ın yanında bebeklerle oynardım. Arkadaşlarım (da oynamak icin) yanıma gelirlerdi. Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm (eve gelince, utanarak) saklanırlardı. Ama AleyhissalÂtu vesselÂm onları tekrar bana gonderirdi. Beraber oynamaya devam ederdik."

BuhÂrî, Edeb 81; Muslim, FedÂilu's-SahÂbe 81, (2440); Ebu DÂvud, Edeb 62, (4931, 4932).

5304 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Habeşliler, harbeleriyle, Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ın yanında oynarlarken Omer İbnu'I-Hattab radıyallahu anh iceri girdi. Hemen yere eğilip cakıl alarak onlara fırlattı. AleyhissalÂtu vesselÂm: "Ey Omer! Bırak onları (oynasınlar)! Zira onlar Benî Erfide'dirler" buyurdu."

BuhÂrî, CihÂd 79; Muslim, lydeyn 22, (893); NesÂî, lydeyn 35, (3,196).

5305 - Hz. Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Ben mescidde oynayan Habeşlileri seyrederken Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ın beni ridası ile orttuğunu hatırlıyorum. Bu hal ben seyretmekten usanıncaya kadar devam etti. Benim gibi, genc yaşında bir kızın eğlenceye ne kadar duşkun olacağını varın siz takdir edin."

BuhÂrî, SalÂt 69, Iydeyn 2, 3, 25, CihÂd 81, MenÂkıb 15, FezÂilu'l-Ashab 46, NikÂh 82, 114; Muslim, lydeyn 18, (892); NesÂî, Iydeyn 35, (3, 195).

5306 - Yine Hz. Aişe radıyallahu anh , NesÂî'de gelen bir başka rivayetinde şoyle demiştir: "Bir bayram gunu Sudanlılar, Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ın yanına oynayarak geldiler. AleyhissalÂtu vesselÂm beni cağırdı. Resûlullah'ın omuzunun ustunden onları seyrediyordum. Kendi arzumla ayrılıncaya kadar bakmaya devam ettim. (Resûlullah seyretmemi kesmedi)."

NesÂî, lydeyn 34, (3, 195).

5307 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm Medine'ye (hicretle) geldiği zaman, onun gelişinden sevinc izharı olarak, Habeşliler harbeleriyle oynadılar."

Ebu DÂvud, Edeb 59, (4923).