5691 - Saîd İbnu'I-HĂ‚ris anlatıyor: "İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚'yı şoyle soyler işittim: "Siz nezretmekten yasaklanmadınız mı? Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m demişti ki: "Nezir; olacak bir şeyi ne one alır ne de geriye bıraktırır. Ancak onunla cimriden mal cıkarılmış olur."
BuhĂ‚rî, Kader 6, Eyman 26; Muslim, Nezr 3, (1639); Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 26, (3287); NesĂ‚î, EymĂ‚n 24, (7, 15,16).
5692 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Nezir, ademoğluna, Allah'ın kendisine takdir etmediği hicbir şeyi yakınlaştırmaz. Ancak nezir, kadere muvafık olur. Nezir sayesinde, cimrinin kendi arzusu ile cıkarmak istemediği, cimriden cıkarılır."
BuhĂ‚rî, Kader 6, EymĂ‚n 26; Muslim, EymĂ‚n 7, (1640); Ebu DĂ‚vud; EymĂ‚n 26, (3288); Tirmizi, Nuzûr 10, (1538); NesĂ‚î, EymĂ‚n 25, (7,16).
TAATE YONELİK NEZİR
5693 - Hz. Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın şoyle soydediğini işittim:
"Kim Allah'a itaat etmeye nezrederse hemen itaat etsin. Kim de Allah'a isyan etmeye nezrederse, sakın isyan etmesin."
BuhĂ‚rî, Eyman 28; Muvatta, Nuzur 8, (2, 476); Ebu Davud, EymĂ‚n 22, (3289); Tirmizi, Nuzûr 2; (1526); NesĂ‚î, EymĂ‚n 28, (7,17); İbnu MĂ‚ce, KefĂ‚rat 16, (2126).
NAMAZLA İLGİLİ NEZİR
5694 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma anlatıyor: "Bir kadın hastalanmıştı, şoyle bir nezirde bulundu: "Allah TeĂ‚la hazretleri bana şifa verirse, buradan gidip Mescid-i AksĂ‚'da namaz kılacağım." Sonra kadın iyileşmişti. Hemen yol hazırlığı yaptı. Hz. Meymune radıyallahu anhĂ‚'ya geldi, selam verip kararını anlattı. Meymune, kadına:
"Hele otur, hazırladığını (burada) ye. Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın mescidinde namaz kıl. Zira ben O'nun şoyle soylediğini işittim:
"Şu mescidimde kılınan bir namaz, KĂ‚'be Mescidi hĂ‚ric butun mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır."
Muslim, Hacc 510, (1396).
5695 - Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Fetih gunu bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resûlu dedi. Ben aziz ve celil olan Allah'a nezirde bulundum ve dedim ki: "Eğer Mekke'nin fethini sana muyesser ederse, Beytu'I Makdis'te iki rek'at namaz kılacağım." Resulullah aleyhissalatu vesselĂ‚m adama:
"Sen şurada kıl!" cevabında bulundu. Adam talebini tekrar etti:
"Sen şurada kıl!" buyurdu. Adam bir kere daha tekrar edince:
"Oyleyse sen bilirsin" buyurdular."
Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 24, (3305). ORUCLA İLGİLİ NEZİR.
5696 - Hakîm İbnu Ebî Hurre el-Eslemi'nin anlattığına gore, "İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚'nın -onceden belirttiği bir gunde oruc tutmaya nezreden bir kimsenin, nezrettiği o gunu, Kurban veya Ramazan bayramlarına rastladığı taktirde, nezrini yerine getirip getirmeyeceği hususunda- şoyle dediğini işitmiştir: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'da sizin icin guzel ornek vardır. O, ne Kurban ne de Ramazan bayramlarında oruc tutmamıştır. Ustelik o gunlerde oruc tutmayı uygun da gormemiştir:" Soru sahibi sorusunu tekrar edince İbnu Omer: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m nezre uymayı emretmiştir, iki bayram gununde oruc tutmayı da nehyetmiştir" demiştir. Soru sahibi sorusunu yine tekrar edince eski cevabına ilavede bulunmamıştır."
BuhĂ‚rî, EymĂ‚n 32, Savm 67; Muslim, SiyĂ‚m 142, (1139).
5697 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhum anlatıyor: "Resulullah aleyhissaIĂ‚tu vesselĂ‚m hutbe verirken, guneşte ayakta duran bir adam gordu. Bunun niye orada durduğunu sordu.
"Bu Ebu İsraîl'dir, guneşte durarak oruc tutmaya, yiyip icmemeye, golgede oturmamaya ve konuşmamaya nezretmiştir!" dediler. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m: "Ona soyleyin; golgelensin ve konuşsun, ancak orucunu tamamlasın" buyurdular."
BuhĂ‚rî, EymĂ‚n 31, Muvatta, EymĂ‚n 6, (2, 475); Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 23, (3300).
5698 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "(Babam) Omer radıyallahu anh (bir gun) dedi ki:
"Ey Allah'ın Resulu! Ben cahiliye devrinde bir gun itikaf yapmayı nezretmiştim. -Bir rivayette Mescid-i Haram'da bir gece denmiştir.- (Bunu ifa etmem gerekir mi?)" Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m: "Nezrini yerine getir!" buyurdular."
BuhĂ‚rî, İ'tikĂ‚f 5, 15, 16, Humus 19, MegĂ‚zî 54, EymĂ‚n 29; Muslim, EymĂ‚n 27, (1656); Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 32, (3325); Tirmizî, EymĂ‚n 11, (1539); NesĂ‚î, EymĂ‚n 36, (7, 21, 22).
HACCLA İLGİLİ NEZİR
5699 - Ukbe İbnu Amir radıyallahu anh anlatıyor: "Kızkardeşim, Beytullah'a yalın ayak yuruyerek gitmeye nezretmişti. Bu hususta Resûlullah'a sormamı talep etti. Ben de sordum. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Yurusun ve binsin!" buyurdular."
Buhari, CezÂu's-Sayd 27; Muslim, Nezr 11, (1644); Ebu DÂvud, Eyman 23, (3293, 3294, 3299); NesÂi, Eyman 3, (7, 19).
5700 - Tirmizi'nin rivayetinde şu ziyade vardır: "...ayağı cıplak ve başı da ortusuz olarak Resûlullah: "(Allah, kızkardeşinin meşakkati sebebiyle bir şey yapacak değildir.) Ona emredin, başını ortsun, hayvanına binsin, (kefaret olarak) uc gun oruc tutsun" buyurdu."
Tirmizi, Nuzûr 16, (1544),
5701 - İbnu Abbas radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Ukbe'nin kız kardeşi, yuruyerek hacc yapmaya nezretmişti. Ukbe onun bu işi yaya olarak yapamayacağını Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a soyledi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Allah, kızkardeşinin yayan yurumesinden mustağnidir. Binsin ve bir deve kurban etsin!" buyurdular."
Bir rivayette: "Allah, kızkardeşinin Beytullah'a yayan yurumesi sebebiyle bir şey yapacak değildir" buyrulmuştur.
Ebu DÂvud, Eyman 23, (3295, 3296, 3297).
5702 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, iki oğlunun omuzlarına ardılmış olarak yurumekte olan bir ihtiyar gormuştu.
"Bunun derdi ne de boyle yuruyor" diye sordu.
"Yurumeye nezretmiş!" dediler.
"Şurası muhakkak ki, Allah bu bicarenin kendine eziyet etmesinden mustağnidir" buyurdular ve hayvanına binmesini emrettiler."
Buhari, Eyman 31, Sayd 27; Muslim, Nuzûr 9, (1642); Ebu DĂ‚vud, Eyman 23, (3301); Tirmizi, Nuzûr 9, (1537); NesĂ‚i, Eyman 42, (7, 30).
MALLA İLGİLİ NEZİR
5703 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ demiştir ki: "Kim "Malım KĂ‚'be yolunda feda olsun!" diye nezrederse, ona yemin kefĂ‚reti gerekir. Kim de bağışlayacağı malı tayin edip belirlerse, o malı cıkarması gerekir, hatta bu mal ucte birden fazla bile olsa."
Bu hadisin "...yemin kefareti gerekir" ibaresine kadar olan kısmını, Muvatta'da İmam Malik tahric etmiştir. Geri kalan kısmını ise Rezin tahric etmiştir.
Muvatta, Nuzûr 17, (2, 481).
5704 - İmam Malik'ten rivayete gore, "kendisine, "Malım Allah yolunda sadakadır" diyen kimse hakkında sorulmuştu, şu cevabı verdi:
"Ucte birini sadaka yapar. Zira, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, Ebu LubĂ‚be radıyallahu anh: "Gunahı işlemiş bulunduğum kavmimin yurdunu terkedip, sana mucavir olacağım. Malımı da Allah ve Resûlune tasadduk edeceğim" dediği vakit: "Bu maldan ucte birinin bağışı sana kifĂ‚yet eder" demişti."
Muvatta, Nuzûr 16, (2, 481).
5705 - Amr İbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anh anlatıyor: "Bir kadın (gelerek): "Ey Allah'ın Resûlu! Ben senin yanıbaşında def calmaya nezrettim!" dedi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Nezrini yerine getir!" buyurdular."
Ebu Davud, Eyman 27, (3315).
5706 - Rezin şu ziyadeyi kaydetti: "Kadın dedi ki: "Ey Allah'ın Resulu! Cıktığın gazveden sağ-salim ganimetle donersen sana (zafer alĂ‚meti olarak) def calıvereceğim diye nezrettim!"
Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m bu talep uzerine: "Eğer nezretti isen haydi nezrini yerine getir, yoksa boyle bir şey yapma!" buyurdular."
Rezin'in ziyadesi İbnu HibbĂ‚n'ın Sahih'inde gecmektedir (6, 286-287).
5707 - SĂ‚bit İbnu'd-DahhĂ‚k radıyallahu anh anlatıyor: "Bir adam, Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a: "Ben şu şu yerde bir kurban kesmeye nezrettim!" dedi. Zikrettiği yer cahiliye insanlarının kurban kestikleri bir yerdi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Orada, kendisine ibadet edilen cahiliye putlarından biri var mı?" diye sordu. Adam:
"Hayır!" deyince:
"Pekiyi orada, onların bayramlarından bir bayram kutlanıyor mu?" diye sordu. Onlar yine "hayır!" deyince:
"Oyleyse nezrini yerine getir!" emrettiler."
Ebu DÂvud, Eyman 27, (3313).
MA'SİYETLE İLGİLİ NEZİR
5708 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Ma'siyette (gunah şeylerde) nezir yoktur. Bunun kefĂ‚reti de yemin kefĂ‚retidir."
Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 23, (3292); Tirmizi, Nuzûr 1, (1524); NesĂ‚î, EymĂ‚n 41, (7, 26).
5709 - İbnu Amr İbnu'I-Âs radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Ancak, kendisiyle Allah TeĂ‚la hazretlerinin rızası talep edilen şeylerde nezir vardır. Sıla-ı rahmı koparma uzerine de yemin yoktur."
Ebu DÂvud, EymÂn 15, (3273, 3274).
5710 - İmrĂ‚n İbnu Husayn radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdullar ki:
"Ne bir mĂ‚siyette ne de insanoğlunun mĂ‚lik olmadığı bir şeyde nezir yoktur."
NesÂi, EymÂn 14, (7, 28); Muslim, Nezr 8, (1641); Ebu DÂvud, Eyman 28, (3316).
5711 - Yahya İbnu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Kasım İbnu Muhammed'in şoyle soylediğini işittim: "İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma'ya bir kadın gelip:
"Ben oğlumu kurban etmeye nezrettim! (Ne dersin?)" dedi. İbnu AbbĂ‚s ona:
"Oğlunu kesme, yeminine karşı keffĂ‚rette bulun!" diye cevap verdi. Bu cevap karşısında orada bulunan yaşlı bir zat:
"Bu nezirde nasıl keffĂ‚ret olur?" dedi. İbnu AbbĂ‚s acıkladı:
"Allah TeĂ‚la hazretleri Kur'Ă‚n-ı Kerim'de: "Hanımlarına zıhĂ‚r yapanlarınız bilsin ki, bu sozleriyle hanımları onların anneleri olmuş olmaz. Gercekten onlar cirkin ve asılsız bir soz soyluyorlar..." (MucĂ‚dele 2) buyurmuş, sonra da gorduğun gibi, bu zıhĂ‚rda bulunanlara keffĂ‚ret takdir etmiştir."
Muvatta, Nuzûr 7, (2, 476).
5712 - Muhammed İbnu Munteşir anlatıyor: "Bir adam, Allah, duşmanından kurtardığı taktirde kendisini kurban etmeye nezretmişti. Durumu gelip İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhumĂ‚'ya sordu. O da, hizmetcisi Mesruk'a sormasını soyledi. Adam ona sorunca, Mesrûk:
"Sen kendini kurban etme. Cunku, eğer mu'min biriysen, mu'min bir canı oldurmuş olacaksın; yok eğer kĂ‚firsen, cehenneme gitmede acelecilik etmiş olacaksın. En iyisi, bir koc satın al, bunu muslumanlar icin kes. Cunku İshĂ‚k aleyhisselĂ‚m senden daha hayırlıdır. O bir koc ile fidyelendi" diye cevap verdi. Adam bu cevabı İbnu Abbas radıyallahu anhumĂ‚'ya haber verdi. Bunun uzerine:
"Sana, ben de boyle fetva vermeyi duşunmuştum!" dedi."
Rezin tahric etmiştir.
5713 - Ukbe İbnu Âmir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurmuştur ki:
"Nezir keffĂ‚reti, başka bir şey zikredilmemişse yemin keffĂ‚retidir."
Muslim, Nuzûr 13, (1645); Ebu DĂ‚vud, EymĂ‚n 31, (3323); Tirmizî, Nuzur 4, (1528).
5714 - İmrĂ‚n İbnu Husayn radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Nezir iki ceşittir: Kimin nezri Allah'a taatla ilgiliyse bu nezir Allah icindir. Bunda vefa gerekir. Kimin nezri de Allah'a masiyetle ilgili ise işte bu nezir şeytan icindir, bunda vefa yoktur. Boyle bir nezirde bulunan kimse, nezri icin, yeminde olduğu gibi keffarette bulunur."
NesĂ‚î, EymĂ‚n 41, (7, 28, 29).
Nezirden nehy
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●55 Görüntüleme
-
13-09-2019, 13:43:51