3460 - Ebu Kerime radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki: "Bir gece misafir olmak muslumanın hakkıdır. Kim, (bir ev sÂhibinin) avlusunda sabahlarsa, ağırlanma masrafı, (ev sahibi) uzerine bir borc olur. (Misafir) dilerse o hakkını alır, dilerse terkeder (almaz)."
Ebu DÂvud, Et'ime 5, (3750).
3461 - Bir başka rivÂyette (Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ın) şoyle soylediği kaydedilmiştir: "Kim bir cemÂate misafir olur ve fakat misafir, (ağırlanmaktan) mahrum kalırsa, -ona yardım, her musluman uzerine hak (bir vazife) olması hasebiyle- bir gecelik (ağırlanma) masrafını o cemÂatin ekininden ve malından alır."
Ebu DÂvud, Et'ime 5, (3751).
3462 - Ukbe İbnu Amir radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'a dedim ki:
"Siz, bizi (sefere) gonderiyorsunuz. Bir yere vardığımız zaman, ahÂlisi ihtiyaclarımızı gormezlerse ne yapmalıyız?" (Resulullah bize) Şu cevabı verdiler:
Bir kavme inince, onlar misafire davranılması gereken muameleyi size de yaparlarsa ikrÂmlarını kabul edin. Aksi takdirde, misafire yapmaları gereken ikrÂm kadarını onlardan (zorla da olsa) alın."
Buhari, Edeb 85, MezÂlim 18; Muslim, LukÂta 17, (1727); Ebu DÂvud, Et'ime 5, (3752); Tirmizi, Siyer 32, ( 1589).
3463 - Avf İbnu MÂlik radıyalluhu anh anlatıyor:
"Ey Allah'ın Resûlu dedim, ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı?"
"Hayır! dedi, sen onu ağırla!"
Bir gun Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm beni eskimiş bir elbise icerisinde gormuştu:
"Senin malın yok mu (da boyle giyiniyorsun)?" diye sordu.
"Allah bana deve, koyun, (sığır, at, kole) her maldan verdi!" dedim.
"Oyleyse buyurdular, uzerinde gorulmelidir!"
Tirmizi, Birr 63, (2007).
3464 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki: Misafirlik uc gundur. Bundan fazlası sadakadır.''
Ebu DÂvud, Et'ime 5, (3749).
3465 - Ebu Şureyh el-Adevi radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki: "Kim Allah ve Âhirete inanıyorsa, misafirine cÂize"sini ikrÂm etsin!"
Yanındakiler sordular:
"Ey Allah'ın Resulu! CÂizesi de nedir?" AleyhissalÂtu vesselÂm acıkladı:
"Bir gecesi ve gunduzudur. MisÂfırlik uc gundur. Bundan fazlası sadakadır. Misafire, ev sÂhibini gunaha sokuncaya kadar yanında kalması hoş değildir."
Tekrar sordular:
"Misafgir ev sahibini nasıl gunaha sokar?" Aleyhissalatu vesselam acıkladı:
"Adamın yanında ikamet eder kalır, halbuki kendisine ikram edecek bir şeyi yoktur."
Buhari, Edeb 85, 31, Rikak 23; Muslim, Lukata 77, (48); Muvatta, Sıfatu'n-Nebiyy 22, (2, 929); Ebu Davud, Et'ime 5, (3748); Tirmizi, Birr 43, (1968, 1969).
Misafirlik (ziyafet)
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●59 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Misafirlik (ziyafet)
-
13-09-2019, 13:43:44