5196 - Muhammed İbnu RukĂ‚ne, babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Bizimle muşrikler arasındaki fark, kalansuveler uzerindeki sarıklardır."
Ebu DÂvud, Libas 24, (4078); Tirmizi, LibÂs 47, (1785).
5197 - Ebu'l-Muleyh babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Sarık sarın da hilminiz ziyadeleşsin!" buyurdular." Ravi devamla der ki: "Hz. Ali radıyallahu anh da: "Sarıklar Arapların taclarıdır" buyurdular.
Hadis, Teysîr'de Ebu DĂ‚vud'a nisbet edilmiş ise de, onda mevcut değildir. Camiu's-Sağîr'de mevcuttur (1, 555).
5198 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m başına sarık sardığı zaman, ucunu iki omuzu arasından sarkıtırdı."
Tirmizî, LibĂ‚s 12, (1736).
5199 - Abdurrahman İbnu Avf radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m bana bir sarık sardı, onu onumden ve arkamdan birkac parmak sarkıttı."
Ebu DÂvud, LibÂs 24, (4079).
5200 - Amr İbnu Hureys radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ı gordum, uzerinde siyah bir sarık vardı. İki ucunu omuzları arasından sarkıtmıştı."
Muslim, Hacc 453, (1359); Ebu DĂ‚vud; LibĂ‚s 24, (4077); NesĂ‚î, Zînet 109, (8, 211).
5201 - Ebu Kebşe el-EnmĂ‚rî anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın ashabının kalansuveleri geniş idi."
Tirmizî, LibĂ‚s 40, (1783).
KAMİS VE İZAR
5202 - EsmĂ‚ Bintu Yezîd İbni's-Seken radıyallahu anhĂ‚ anIatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın gomleğinin kolu bileğe kadardı."
Tirmizî, LibĂ‚s 28, (1765); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 3, (4027).
5203 - AlĂ‚ İbn Abdirrahman babasından naklediyor: "Ebu Saîd radıyallahu anh'a izar hakkında sordum. Dedi ki:
"Tam bilene duştun! Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m şoyle demişti:
"Mu'minin izarı bacağın yarısına kadar uzanmalıdır. Burası ile topuklar arasında olmasının da bir gunahı yok. Ama topuktan aşağı inen kısım ateştedir. Kim de, gururla izarını (yerde) sururse Kıyamet gunu Allah ona (rahmet) nazarı ile bakmaz."
Muvatta, Libas 12, (2, 914, 915); Ebu DĂ‚vud, Libas 30, (4093); İbnu MĂ‚ce, Libas 7, (3573).
Ebu DĂ‚vud'un rivayetinde "Kıyamet gunu" ibaresi mevcut değildir.
5204 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m izar hakkında ne soylemişse o, kamîs hakkında da muteberdir."
Ebu DÂvud, Libas 30, (4095).
İZARIN SARKITILMASI
5205 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m: "Allah, elbisesini kibirle suruyene bakmaz" buyurmuştur. Hz. Ebu Bekr radıyallahu anh:
"Ey Allah'ın Resulu! İzĂ‚rım salık durumda, dikkat etmezsem surunuyor" dedi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Sen, bunu kibirle yapanlardan değilsin!" cevabını verdi."
BuhĂ‚rî, Libas 5, 1, 2, FezĂ‚ilu AshĂ‚b 5, Edeb 55; Muslim, Libas 45, (2085); Ebu DĂ‚vud, Libas 28, (4085); NesĂ‚î, Zînet 102, 105, (8, 206).
KADIN İZARLARI
5206 - İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Kim elbisesini gururla yerde sururse, Kıyamet gunu Allah ona (rahmet nazarıyla) bakmaz!" buyurmuştu. Ummu Seleme atılarak:
"Oyleyse kadınlar zeyllerini ne yapacaklar?" diye sordu.
"Bir karış salarlar!" buyurdu. Ummu Seleme:
"Bu taktirde ayakları acılır!" dedi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Oyleyse bir zirĂ‚ salsınlar, bunu daha da artırmasınlar! buyurdular."
Tirmizi, LibÂs 9, (1731,); NesÂi, Zinet 106, (8, 209); Ebu DÂvud, Libas 40, (4119).
İHTİBA VE İŞTİMAL
5207 - Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ı bir ortu ile ihtiba etmiş gordum. Ortunun sacağı ayaklarının uzerine dokulmuştu."
Ebu DÂvud, LibÂs 23, (4075).
5208 - Yine Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselĂ‚m, sammĂ‚ sarınmasını ve tek bir giysi icerisinde ihtiba oturuşunu yasakladı."
Ebu DĂ‚vud, Libas 25, (4081); Tirmizi, Edeb 20, (2768); NesĂ‚î, Zînet 18, (8, 210).
5209 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, şu iki ceşit giyinmekten men etti: "SammĂ‚ sarınması ki bu, uzerinde bir başka giysi olmadığı halde giysisini omuzuna koyup bir yarısını acık bırakması ve namazda iki elini de sarmasıdır. Diğer giyinme de, fercini ortecek kadar olmayan tek giysisi icinde ihtiba tarzında oturmasıdır."
BuhĂ‚ri, LibĂ‚s 20, 21, Buyu' 62, 63, SalĂ‚t 10, MevĂ‚kît 30, 31, Savm 67; Muslim, Buyu' 2, (1511); Muvatta, Buyu 76, (2, 666); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 25, (4080); Tirmizi, LibĂ‚s 24, (1758); NesĂ‚î, Buyu' 23, 25 (7, 259-260).
KADIN BURGULERİ
5210 - Ummu Seleme radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Cenab-ı Hakk'ın şu (mealdeki) kavl-i şerifleri indiği zaman, "Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mu'minlerin hanımlarına soyle. Evlerinden cıktıklarında dış ortulerini uzerlerine alsınlar.. " (AhzĂ‚b 59) EnsĂ‚r kadınları başlarında (siyah) ortuden kargalar taşıyor oldukları halde dışarı cıkarlardı."
Ebu DÂvud, Libas 32, (4101).
5211 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "EsmĂ‚ Bintu Ebi Bekr radıyallahu anhumĂ‚, uzerinde ince bir elbise olduğu halde Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın huzuruna girmişti. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, ondan yonunu ters istikamete cevirdi ve:
"Ey EsmĂ‚! Kadın hayız yaşına girdi mi ondan sadece şunun ve şunun dışında hicbir yerinin gorunmesi cĂ‚iz değildir!" dedi ve yuzu ile ellerine işaret etti."
Ebu DÂvud, LibÂs 34, (4104).
5212 - Dihye el-Kelbi radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a (Mısır'dan), (beyaz renkli ve ince olan) kubĂ‚tî kumaşlar getirilmişti. Bana ondan bir kupon verdi ve:
"Bunu ikiye bol, bir parcayı kendine kamîs yap, diğerini hanımına ver. Bununla kendine burgu yapsın!" buyurdular. (Ayrılmak uzere Dıhye) geri donunce:
"Hanımına soyle, bunun altına bir astar koysun da bedenini vasfetmesin!" buyurdular."
Ebu DÂvud, LibÂs 39, (4116).
5213 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Ummu Seleme radıyallahu anh , evinde iken de cilbĂ‚besini (başortusunu) fazilet umidiyle uzerinden hic cıkarmazdı."
Rezîn tahric etti.
5214 - İmam MĂ‚lik rahimehullah'a ulaştığına gore, Abdullah İbnu Omer'in bir cariyesi vardı. Hz. Omer onu, hurlerin kıyafetine burunmuş vaziyette gorunce bu davranışını normal karşılamayıp mudahale etti. (Kızı Hafsa'nın yanına girip:
"Oğlan kardeşinin cariyesini halkın icine karışmış gormedin mi, hurlerin kıyafetine burunmuş değil mi?" dedi ve Hz. Omer bu hali hoş karşılamadı)."
Muvatta, İsti'zĂ‚n 44, (2, 981).
AYAKKABI GİYİNME
5215 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Biriniz ayakkabı giyince sağdan başlasın, cıkarırken de soldan başlasın ya ikisini birlikte giysin, ya ikisini birlikte cıkarsın)"
Muslim, Libas 67, (2097). 5216 - Bir rivayette de: "Sakın kimse tek ayakkabı ile yurumesin, ya ikisini de cıkarsın, yahut ikisini de giyinsin" buyrulmuştur.
BuhĂ‚ri, LibĂ‚s 39; Muslim, LibĂ‚s 68, (2097); Muvatta, Libas 14, 15, (2, 916); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 44, (4139); Tirmizî, LibĂ‚s 37, (1780).
5217 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m ayakkabı giymede, başını taramada, temizlikte ve butun işlerinde sağdan başlamayı severdi."
BuhĂ‚rî, SalĂ‚t 47, Vudu 31, Et'ime 5, Libas 38, 77; Muslim, TahĂ‚ret 67, (268); Ebu DĂ‚vud, Libas 44, (4140); Tirmizî, SalĂ‚t 428, (608); NesĂ‚î, TahĂ‚ret 90, (1, 78).
5218 - Hz. Ebu Hureyre ve Hz. Enes radıyallahu anhuma anlatıyorlar: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m kişinin ayakta giyinmesini yasakladı."
Tirmizî, Libas 35, (1776, 1777). Bu hadisi Ebu DĂ‚vud Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh'tan rivayet etti : LibĂ‚s 44, (4135).
5219 - İbnu Abbas radıyallahu anhuma diyor ki: "Kişi oturduğu zaman, ayakkabılarını cıkarıp (sol) yanına koyması sunnettir."
Ebu DÂvud, Libas 44, (4138), SalÂt 89, (648).
5220 - Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, katıldığımız bir gazvede buyurdular ki:
"Ayakkabıları coğaltın. Cunku kişi ayakkabı giydiği muddetce binmeye devam eder."
Muslim, Libas 66, (2096); Ebu DÂvud, Libas 44, (4133).
5221 - İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ı sebtiyye ayakkabısını giyerken gordum. Sebtiyye ayakkabısı, uzerinde hic tuy bulunmayan ayakkabıdır. AleyhissalĂ‚tu vesselam bu ayakkabı icinde abdest alıyordu. Ben bu ayakkabıyı giymeyi severim."
NesÂi, TahÂret 95, (1, 80), Zinet 67, (7,186).
5222 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'in ayakkabısında parmak arasına gecen atkısı vardı."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 41, Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 44, (4134); Tirmizî, LibĂ‚s 33, (1773, 1774); NesĂ‚î, Zinet 117, (8, 217).
5223 - İbnu Ebî Muleyke anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚'ya: "Kadın (erkeğe mahsus) ayakkabı giyer mi?" diye sorulmuştu:
"Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m kadınlardan erkekleşenlere lanet etti!" diye cevap verdi."
Ebu DÂvud, LibÂs 31, (4099).
5224 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m kadın elbisesini giyen erkeğe ve erkek elbisesini giyen kadına lanet etti."
Ebu DÂvud, Libas 31, (4098).
ZİNETİN TERKİ
5225 - MuĂ‚z İbnu Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Kim muktedir olduğu halde tevazu maksadıyla (Allah icin) (kıymetli) elbise giymeyi terkederse, Allah Kıyamet gunu, onu mahlukatın başları ustune cağırır ve dilediği iman elbisesini giymekte onu muhayyer bırakır."
Tirmizi, Kıyamet 40, (2483).
5226 - Hz. İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Kim şohret elbisesi giyerse, Allah ona zillet elbisesi giydirir."
Bir rivayette de şoyle denmiştir: "...Kıyamet gunu Allah ona onun aynısını giydirir, sonra icinde ateşi tutuşturur."
Ebu DÂvud, Libas 5, (4029, 4030).
SUSLENME
5227 - Ebu'l-Ahvas babasından naklen diyor ki: "Uzerimde Ă‚di bir elbise olduğu halde Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın yanına gelmiştim. Bana:
"Senin malın yok mu?" diye sordu.
"Evet var!" cevabıma:
"Hangi ceşit maldan?" sorusunu yoneltti.
"Her ceşit maldan Allah bana vermiştir (deve, sığır, davar, at, kole, hepsinden var)" demem uzerine:
"Oyleyse Allah TeĂ‚lĂ‚ hazretleri sana bir mal verdiği vakit Allah'ın verdiği bu nimetin eseri ve fazileti senin uzerinde gorulmelidir!" buyurdular."
NesÂi, Zinet 83, (8,196).
5228 - Muhammed İbnu Yahya İbnu HibbĂ‚n anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Sizden biri bolluğa erince iş elbisesinden başka bir de cuma elbisesi edinirse uzerine (bir vebal) yoktur."
Ebu DĂ‚vud, SalĂ‚t 219, (1078); İbnu MĂ‚ce, İkametu's-SalĂ‚t 82, (1095).
5229 - Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, bize binek hayvanlarımızı guden bir adamımızı gordu. Uzerinde eskimiş (cizgili) iki parcalı giysi vardı.
"Onun bu eskilerden başka giyeceği yok mu?" buyurdular. Evet var dedim. Camaşır torbasında iki giysisi daha var, ben onları giydirmiştim."
"Oyleyse cağır onu da, bunları giysin!" emrettiler. (Cağırdım, emr-i Nebeviyi soyledim), o da onları giyindi. Geri gitmek uzere donunce, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Nesi var (da bu yenileri giymiyor?) Allah boynunu vurasıca! Bu daha hoş değil mi?" buyurdular. Adam bu sozu işitti ve: "Allah yolunda mı (boynum vurulsun) ey Allah'ın Resulu?" dedi.
"Evet buyurdular, Allah yolunda!" Adam Allah yolunda olduruldu."
Muvatta, Libas 1, (2, 910).
5230 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m şu iki kıyafeti yasakladı: Cok yuksek kıyafet, cok duşuk kıyafet."
Rezin tahric etmiştir.
ELBİSE CEŞİTLERİ
5231 - UmmU Seleme radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi."
Ebu DĂ‚vud; LibĂ‚s 3, (4025); Tirmizî, LibĂ‚s 28, (1762, 1763).
5232 - Suveyd İbnu Kays anlatıyor: "Ben ve Mahrefetu'I-Abdî, Hecer'den bez alıp, Mekke'ye getirdik. Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m (yanımıza) gelip bizimle bir şalvar pazarlık etti ve satın aldı. Fiyatını bize tartıp odedi. Tartan kimseye de: "Tart (ve ibreyi lehine) kaydır!" emretti."
Ebu DÂvud, Buyu' 7, (3336); Tirmizi, Buyu' 66, (1305); NesÂi, Buyu' 54, (7, 284).
5233 - Misver İbnu Mahreme radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, (ashabına) birkısım kaftanlar taksim etti, fakat (babam) Mahreme'ye hicbir şey vermedi. Bunun uzerine babam:
"Haydi Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a gidelim!" dedi ve beraber gittik. Bana: "Gir de AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'i bana cağır!" dedi. Ben de cağırdım. Resûlullah, uzerinde dağıttığı kaftanlardan biri olduğu halde dışarı cıktı ve "Bunu senin icin sakladık!" buyurdu. Sonra Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m babama baktı ve: "Mahreme rĂ‚zı oldu!" buyurdu."
BuhÂri, Farzu'l-Humus 11, LibÂs 12; Muslim, ZekÂt 129, (1058); Ebu DÂvud, LibÂs 4, (4028); Tirmizi, Edeb 53, (2819); NesÂi, Zinet 100, (7, 205).
5234 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam en cok, hıbere (denen Yemen'de mamul, cubuklu) kumaştan giyinmemizi severdi."
Buhari, Libas 18; Muslim, LibĂ‚s 32, (2079); Ebu DĂ‚vud, Libas 15, (4060); Tirmizi, Libas 45, (1788); NesĂ‚Î, Zinet 95 (8, 203). 5235 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma anlatıyor: "Haruriyye (denen HĂ‚riciler) cıktığı zaman Hz. Ali radıyallahu anh'ın yanına geldim. Bana:
"Şu adamlara bir uğra!" dedi. Ben de mevcut Yemen hullelerinin en guzelini giydim."
Ebu Zumeyl der ki: "İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma yakışıklı ve gur sesli biriydi." İbnu AbbĂ‚s der ki:
"Harurîlerin yanına vardım. Bana:
"Hoş geldin ey İbnu AbbĂ‚s! Bu takımın da ne?" dediler. Ben:
"Beni ayıplıyor musunuz? Ben Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m uzerinde mumkun olan en guzel elbiseyi gordum!" dedim."
Ebu DÂvud, LibÂs 8, (4037).
5236 - AbdulvĂ‚hid İbnu Eymen babasından anlatıyor: "Hz. Aişe'nin yanına girdim. Uzerinde kalın Yemen bezinden yapılmış fiyatı beş dirhem olan bir elbise bulunuyordu. Hz. Aişe:
"Gozunu cariyeme kaldır da ona bir bak! Zira o, şimdi benim giydiğim, şu elbiseyi evin icinde giymekten arlanır. Halbuki, Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m zamanında benim o (kaba kumaş)tan bir elbisem vardı. Medine'de zifaf icin suslenen her kadın gelip o elbiseyi benden iĂ‚reten alırdı."
BuhĂ‚rî, Hibe 34.
5237 - Muğîre İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a uzerinde yunden şĂ‚mî bir cubbe olduğu halde abdest suyunu doktum. Cubbenin yenleri dar idi. Elini cıkar(ıp cubbenin yenlerini cemre)mek istedi. Fakat kol dar gelince, (cubbeyi omuzuna atarak) ellerini bedeninin altından cıkardı ve yıkadı."
Tirmizî, Libas 30, (1768, 1769).
5238 - Ummu Seleme radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi."
Ebu DĂ‚vud; LibĂ‚s 3, (4025); Tirmizî, LibĂ‚s 28, (1762, 1763).
BEYAZ
5239 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Elbiselerden beyaz olanları giyin. Cunku onlar en hayırlı giyeceklerinizdir. Olulerinizi de beyazla kefenleyin."
Tirmizi, CenĂ‚iz 18, (994); Ebu DĂ‚vud, Tıbb 14, (3878).
KIRMIZI
5240 - HilĂ‚l İbnu Âmir babasından naklediyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ı Mina'da halka hitap ederken gordum. Sırtında kırmızı bir burde vardı ve katırının uzerinde idi. Hz. Ali radıyallahu anh da onune durmuş, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın soylediklerini tekrarlıyordu."
Ebu DÂvud, Libas 21, (4073).
5241 - Hz. Bera radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m orta boylu idi. Ben onu kızıl bir hulle icerisinde gordum. Ben AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'dan daha guzel bir şeyi hic gormedim."
BuhĂ‚rî, Libas 35, MenĂ‚kıb 23; Muslim, FezĂ‚il 91, (2337); Ebu DĂ‚vud, Libas 21, (4072); Tirmizî, Libas 4, (1724); NesĂ‚î, Zînet 94, (8, 203).
5242 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhum anlatıyor: "Uzerinde kırmızı renkli iki giyecek bulunan bir adam geldi ve Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a selam verdi. Ama AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m adamın selamını almadı."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 20, (4069); Tirmizî, Edeb 45, (2808).
5243 - Benî Esedden bir kadın anlatıyor: "Bir gun, Resulullah aleyhissatĂ‚tu vesselĂ‚m'ın zevcelerinden Zeyneb'in yanında idim ve kızıl toprakla onun elbiselerini boyuyorduk. Biz bu işle meşgulken Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m cıkageldi. Ancak kızıl toprağı gorunce geri dondu. Zeynep bu hali gorunce, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın bunu mekruh addettiğini anladı ve derhal elbiselerini yıkadı ve butun kırmızılığı orttu. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m geri dondu ve Ă‚niden geldi. (Boyadan) hicbir şey gormeyince iceri girdi."
Ebu DÂvud, LibÂs 20, (4071).
5244 - İmrĂ‚n İbnu Husayn radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Ben erguvan (koyu kızıl) renkli şeyin uzerine binmem. Ne sarıya boyanmışı, ne de (eteşinin ucuna, yakasına, yenine) ipekli gecirilmiş gomleği giymem. Bilesiniz erkeğin surunme maddesi kokuludur, renksizdir. Bilesiniz kadının surunme maddesi renklidir kokusuzdur."
Ebu DÂvud, LibÂs, 11, (4048); Tirmizi, Edeb 30, (2789).
SARI
5245 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m uzerimde sarıya boyanmış iki giysi gormuştu. Derhal:
"Bunu giymeni annen mi sana emretti?" diye sordu. Ben: "Bunları yıkayayım mı, ey Allah'ın Resulu" dedim.
"HattĂ‚ yak onları!" buyurdular."
Bir rivayette: "Bu, kĂ‚firlerin kıyĂ‚fetidir, sakın bunları giyme!" buyurdular" denmiştir.
Muslim, Libas 27, (2077); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 20, (4066, 4067, 4068); NesĂ‚î, Zinet 96, (8, 203, 204).
5246 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, kasîy (yol yol ipek bulunan keten) kumaşla sarıya boyanmış kumaşı yasakladı."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 11, (4044); Tirmizî, Libas 5, (1725); Muslim LibĂ‚s 29, (2078).
YEŞİL
5247 - Ebu Remse radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'in uzerinde iki yeşil giysi gordum."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 19, (4065); Tirmizi, Edeb 48, (2813); NesĂ‚î, Zînet 97, (8, 204), Iydeyn 16, (3,185).
SİYAH
5248 - Ummu HĂ‚lid Bintu HĂ‚lid İbni Sa'îd İbni'I-Âs radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a benekli siyah bir giysi getiriImişti.
"Bunu kime giydirmemi uyşun bulursunuz?" buyurdular. Herkes susmuştu.
"Bana Ummu HĂ‚lid'i getirin!" emrettiler. Beni yanına goturduler. Giysiyi elleriyle bana giydirdi ve sonra da:
"Ustunde eskit, ustunde eskit!" diye iki sefer tekrarladılar. Siyah kumaşın beneğine bakıyor, eliyle de bana işaret ediyor ve:
"Ey Ummu HĂ‚lid! Bu senna (guzel), ey Ummu HĂ‚lid bu sennĂ‚!" diyordu. SennĂ‚, Habeşistan dilinde guzel demekti."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 22, 32,188; MenĂ‚kıbu'l-Ensar 37, Edeb 17; Ebu şĂ‚vud, Libas 1.
İPEĞİN TAHRİMİ
5249 - Ebu Osman en-Nehdî anlatıyor: "Omer İbnu'l-HattĂ‚b radıyallahu anh, biz Utbe İbnu Ferkad ile Azerbaycan'da iken bize şoyle yazmıştı:
"Ey Utbe, (bu mal) ne senin emeğin, ne babanın emeği ne de annenin emeğidir. Oyleyse mu'minleri, evlerinde, kendi evinde doyduğun şeyden doyur. Zevk icin yemekten ve şirk ehlinin zinetinden, ipekli giymekten kacın. Zira Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m şu kadarı haric ipekli giymekten yasakladı ve Resûlullah bize orta ve işaret parmağını kaldırarak birbirine bitiştirdi."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 25; Muslim, LibĂ‚s 12, (2069); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 10, (4042); NesĂ‚î, Zinet 93, (8, 202); İbnu MĂ‚ce, Libas 18, (3593).
5250 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m bir miktar ipek alıp sağ avucuna koydu, bir miktar da altın alıp sol eline koydu, sonra da:
"Şu iki şey ummetimin erkek kısmına haramdır!" buyurdu."
Ebu DÂvud, Libas 14 (4057); NesÂi, Zinet 40, (8, 160).
Tirmizi ve Nesai de Ebu Musa'dan gelen diğer bir rivayette: "Ummetimin erkeklerine, ipek elbise ve altın haram kılındı, kadınlarına helal kılınndı" buyrulmuştur.
5251 - İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Dunyada ipeği, ahirette nasibi olmayanlar giyer."
Buhari, Libas 25, Muslim, Libas 6, (2063), Nesai, Zinet 91, 201). 5252 - Ebu Umame radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"İpeği dunyada giyen, Ă‚hirette giyemez."
BuhĂ‚ri, LibĂ‚s 25; Muslim, LibĂ‚s 23, (2075); NesĂ‚î, Zinet 91, (8, 200).
5253 - İbnu Omer radıyallahu anhumĂ‚ anlatıyor: "(Babam) Omer radıyallahu anh satılmakta olan atlas bir elbise gordu. Onu Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a getirip:
"Ey Allah'ın Resulu! Bunu satın al da bayramlarda ve taşradan gelen heyetlerin karşılanması sırasında tecemmulen giyin!" dedi. Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Bu, (ahirette) nasibi olmayanların giysisidir" buyurdular. Sonra Hz. Omer, Allah'ın dilediği kadar kaldı. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m ona atlastan mĂ‚mul bir cubbe gonderdi. Omer gelerek:
"Ey Allah'ın Resulu! Siz(ipek hakkında): "Bu, (ahirette) nasîbi olmayanların giyeceğidir" demiştiniz. Sonra bana bunu gonderdiniz, (hikmeti nedir?)" dedi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, buna karşılık:
"Bunu, sana bizzat giyesin diye gondermedim. Bilakis, satasın ve parasıyla ihtiyaclarını goresin diye gondermiştim" buyurdular."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 30, Cum'a 7, lydeyn 1, Buyu' 40, Hibe 27, 29, CihĂ‚d 177, Edeb 9, 66; Muslim, LibĂ‚s 6, (2068); Muvatta, LibĂ‚s 18, (2, 917, 918); Ebu DĂ‚vud 10, (4040, 4041); NesĂ‚î, Zînet 84, 86, 87, (8, 196-198).
5254 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m bana siyerĂ‚ (denen yol yol sarı kalemli dokunmuş ipek) kumaştan bir takım elbise giydirdi. Sonra ben onu giyip cıktım. (Resulullah bunu uzerimde gorunce bana kızmıştı), ofkesini yuzunde goruyordum. Hemen donup, onu hanımlarım arasında başortusu yapmaları icin taksim ettim."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 30, Hibe 27, NafakĂ‚t 11; Muslim, LibĂ‚s 19, (2071); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 10, (4043); NesĂ‚î, Zînet 85, (8,197).
5255 - Muslim'in bir diğer rivayetinde şoyle denmiştir: "Dûmetu'l-Cendel şefi Ukeydir, Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a ipek bir elbise hediye etti. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m da onu Hz. Ali radıyallahu anh'a verdi ve:
"Bunu Fatımalar arasında taksim et!" buyurdu."
Muslim, LibÂs 18, (2071).
İPEKTEN MUBAH OLAN MİKTAR
5256 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m saf ipekten yapılmış elbiseyi yasakladı. Ama alem olarak konan ve kumaşın direzisinde kullanılan ipeğe yasak yoktur."
Ebu DÂvud, LibÂs 12, (4055).
5257 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m Zubeyr İbnu'l-AvvĂ‚m ve AbdurrahmĂ‚n İbnu Avf radıyallahu anhumĂ‚ icin kendilerindeki uyuz sebebiyle ipekli giymelerine izin verdi."
5258 - Bir rivayette de şoyle denmiştir: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a (hacc sırasında) bitten şikayet ettiler. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m onlara katıldıkları gazveleri sırasında ipek gomlekler giymeye ruhsat tanıdı."
BuhĂ‚rî, LibĂ‚s 29, Cihad 91; Muslim LibĂ‚s 25, (2076); Tirmizî, LibĂ‚s 2, (1722); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 13, (4056); NesĂ‚î, Zînet 93, (8, 202).
5259 - Suveyd İbnu şafele anlatıyor: "Hz. Omer radıyallahu anh el-CĂ‚biye'de halka hitap ederek: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m iki, uc veya dort parmak yeri haric, ipek giymeyi yasaklamıştı!" dedi."
Muslim, LibÂs 12, (2069).
YUN HAKKINDA
5260 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m siyah bir burde (hırka) yaptım, bunu giydi. İcinde terlediği zaman ondan yun kokusu hissetti. Bunun uzerine o hırkayı cıkarıp attı. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m guzel kokudan hoşlanırdı."
Ebu DÂvud, LibÂs 22, (4074).
5261 - Ebu Burde İbnu Ebî Musa el-Eş'Ă‚rî anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚'nın yanına girdim. Bana yamalı bir giysi ve kaba bir izar cıkardı ve "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m şu iki (parca)nın icinde vefat etti!" dedi."
BuhĂ‚rî, Humus 5, LibĂ‚s 19; Muslim, LibĂ‚s 35, (2080); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 8, (4036); Tirmizî, Libas 10, (1733).
5262 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, bir sabah uzerinde, siyah kıldan yapılmış desenli bir giysi olduğu halde cıktı."
Muslim, LibĂ‚s 36, (2081); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 6, (4032); Tirmizî, Edeb 49, (2814).
5263 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Hz. Musa aleyhisselĂ‚m'ın Rabbi TeĂ‚lĂ‚ hazretleriyle konuştuğu gun, uzerinde yunden bir şalvar, yunden bir cubbe, yunden bir kisĂ‚, yunden kucuk bir serpuş (takke) vardı. Ayağında da olu eşek derisinden mamul bir ayakkabı vardı."
Tirmizî, LibĂ‚s 10, (1734).
MİNDER VE YASTIKLAR
5264 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'in minderi deridendi ve ici hurma lifiyle dolu idi."
BuhĂ‚rî, RikĂ‚k 17; Muslim, LibĂ‚s 38, (2082); Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 45, (4146, 4147); Tirmizî, LibĂ‚s 27, (1762).
5265 - Hz. CĂ‚bir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a (evde bulunması gereken) yataklar zikredilmişti. Şoyle buyurdular:
"Kişinin kendisi icin bir yatak, kadın icin bir yatak, misafir icin bir yatak lazımdır. Dorduncu yatak şeytanadır."
Ebu DÂvud, Libas 45, (4142); NesÂi, NikÂh 82, (6, 135); Muslim, Libas 41, (2084).
5266 - Hz. CĂ‚bir İbnu Semûre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın bir yastığa solu uzerine yaslandığını gordum."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 45, (4143); Tirmizî, Edeb 23, (2771).
5267 - Ebu'I-Melih, babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m vahşi hayvanların derilerinden yaygı yapılmasını nehyetti."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 43, (4132); Tirmizî, LibĂ‚s 32, (1771); NesĂ‚î, Fere' 12, (7,176).
5268 - Utbe İbnu Abdi's-Sulemî radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'dan beni giydirmesini talep ettim. Bunun uzerine bana iki parca hayşe (Ă‚di keten) bezi giydirdi. Kendimi, bununla arkadaşlarım arasında en iyi giyinmiş gordum."
Ebu DĂ‚vud, LibĂ‚s 6, (4032). HZ. PEYGAMBER'İN GİYECEKLERİ
7019 - UbĂ‚de İbnu's-SĂ‚mit radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m bir şemle (cĂ‚r) icerisinde namaz kıldı. Car, (bedeninden duşmesin diye) onu bağlamıştı."
7020 - Hz. Aişe anlatıyor: "Ben Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın bir kimseye sovduğunu ve kendisi icin bir elbise durulduğunu gormedim."
7021 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m yun elbise, yamalı ayakkabı ve cidden sert mi sert elbise giydi."
YENİ ELBİSE GİYİNCE HAMDETMELİ
7022 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselĂ‚m Hz. Omer'in uzerinde bembeyaz bir gomlek gormuştu. "Bu elbisen yıkandı mı, yeni mi?" diye sordu. Hz. Omer: "Hayır (yeni değil), yıkanmıştır!" dedi. Aleyhissalatu vesselam (ona): "Yeniyi giy(esin), hamdedici olarak yaşa(yasın) ve şehit olarak ol(esin)!" buyurdular."
7023 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselam şu iki kıyafeti yasakladı: İştimĂ‚l-i samma (elleri de dahil, vucudunu tek bir elbise ile sıkıca sarmak) ve fercini semaya acmış vaziyette kabaların uzerinde oturup bacakları dikerek tek bir elbiseye sarınmak."
YUNLU GİYMEK
7024 - UbĂ‚de İbnu's-SĂ‚mit radıyallahu anh anlatıyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m yanımıza geldi. Uzerinde kolları dar, yun, rumî bir cubbe vardı. Bize onun icerisinde namaz kıldırdı. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın uzerinde bundan başka bir giyecek yoktu."
7025 - SelmĂ‚n el-FĂ‚risî radıyallahu anh anlatıyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m abdest almıştı. Uzerindeki yun cubbeyi cevirip onun (ic kısmı) ile yuzunu sildi."
7026 - Ebu'd-Derda radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Mescidlerde olsun, kabirlerde olsun Allah TeĂ‚la hazretlerini ziyarette giydiğiniz en guzel elbise beyazdır."
ELBİSESİNİ KİBİRLE SURUMEK
7027 - Ebu Sa'îd radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselam buyurdular ki: "Kim izarını kibirle yerde sururse, Allah Kıyamet gunu ona (rahmet nazarıyla) bakmaz."
Ravi (Atiyye) der ki: "Sonra ben, BalĂ‚t'da İbnu Omer'e rastladım. Ebu Sa'îd'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan yaptığı rivayeti hatırladım. Eliyle kulağına işaret ederek dedi ki: "Bunu şu kulaklarım da işitti ve kalbim ezberleyip zaptetti."
İZARIN YERİ
7028 - Muğire İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Ey Sufyan İbnu Sehl, izarını (topuklarından aşağı) sarkıtma! Cunku Allah TeĂ‚la hazretleri, izarını (topuklardan) aşağı sarkıtanı sevmez!"
GOMLEĞİN YENİ NE KADAR UZUN OLMALI?
7029 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m kolları ve boyu kısa kamîs (gomlek) giyerdi."
KADININ ZEYLİ (ETEK BOYU) NE KADAR OLMALI?
7030 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, Hz. Fatıma veya Umme Seleme radıyallahu anhuma'ya: "Senin eteğinin boy uzunluğu(nun erkek eteğine nazaran fazlalığı) bir zirĂ‚dır" buyurdular."
7031 - Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m kadınların eteklerinin (erkeğinkinden fazla uzunluğu) hakkında: "Bir karış" demişti. Aişe kendisine: "Bu durumda, yururken bacakları (etekten dışarı cıkar" dedim. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m: "Oyleyse bir zira' olsun!" buyurdular."
SİYAH SARIK
7032 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, Fetih gunu, Mekke'ye başında siyah bir sarık olduğu halde girdi."
İPEKLİ GİYMEK, ALTIN TAKINMAK KADINLARA HELAL
7033 - Abdullah İbnu Amr radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanımıza geldiler. Bir elinde ipek bir elbise, diğer elinde de altın vardı: "İşte bu iki şey ummetimin erkeklerine haramdır, kadınlara helaldir" buyurdular."
KIRMIZI RENKLİ ELBİSE ERKEĞE MEKRUHTUR
7034 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselam mufeddem elbiseyi yasakladı."
RĂ‚vi Yezid demiştir ki: "Ben (hadisi bana rivayet eden) Hasan İbnu Suheyl'e "Mufeddem nedir?" diye sordum. Dedi ki: "Usfur ile kıyasıya boyanmış (kıpkırmızı olmuş) kumaştan elbisedir."
ŞOHRET ELBİSESİ
7035 - Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatıu vesselam buyurdular ki: "Kim (dunyada, dikkatleri uzerine ceken) şohret elbisesi giyerse, Allah, alcaltacağı gun alcaltıncaya kadar, o kimseden yuz cevirir (rahmet nazarıyla bakmaz)."
MEYTE (MURDAR OLEN) HAYVANLARIN DERİSİ
7036 - Selman radıyallahu anh anlatıyor: "Ummuhatu'l-mu'mininden birinin bir davarı vardı. Hayvan oldu. Resulullah aleyhissalatu vesselĂ‚m, hayvanın olusunun yanından gecti ve: "Sahibi bunun derisinden istifade etseydi, kendine bir zarar (gunah) gelmezdi" buyurdu."
AYAKKABILARIN ŞEKLİ
7037 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın ayakkabısının, tasması cift olan iki askısı (parmak arasından gecen tasması) vardı."
TEK AYAKKABI İLE YURUME
7038 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse ayakkabı veya mestin sadece bir tekini giymiş olarak yurumesin, iki tekini birden cıkarsın veya ikisini birden giyerek yurusun."
AYAKKABIYI AYAKTA GİYMEK
7039 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, kişinin ayakkabılarını ayakta giymesini yasakladı."
Libas (Elbise)
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●67 Görüntüleme
-
13-09-2019, 13:43:18