5192 - Ebu Bekre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm: "Size buyuk gunahların en buyuğunu haber vereyim mi?" buyurmuş ve bunu uc kere tekrar etmişlerdi. Biz: "Evet!" deyince:

"Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!" buyurdular. Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup:

"Haberiniz olsun! Yalan soz, yalan şahidlik!" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, "Keşke kesse artık!" temennisinde bulunduk."

BuhÂri, ŞehÂdÂt 10, Edeb 6, İsti'zÂn 35, İstitÂbe 1; Muslim, İmÂn 143, (87); Tirmizi, ŞehÂdÂt 3, (2302).

5193 - Ubeyd İbnu Umeyr babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm bir adam kebÂirden sormuştu, şoyle cevap verdiler:

"Onlar dokuzdur!" buyurdular ve saydılar: "Şirk, sihir, insan oldurmek, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kacmak, namuslu kadınlara iftirada bulunmak, anne ve babaya haksızlık, kıbleniz olan Beytu'l-Haram (da masiyet işlemey)i sağlığınız veya olumunuzde helal addetmek."

Ebu DÂvud, VesÂya 10, (2875); NesÂi, Tahrim 3, (7, 89).

5194 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Dedim ki: "Ey Allah'ın Resûlu! Allah nezdinde en buyuk gunah hangisidir?"

"Seni yaratmış olan Allah'a eş koşmandır!" buyurdular.

"Sonra hangisidir?" dedim.

"Seninle birlikte yiyecek diye, evladını oldurmendir!" buyurdular. Ben yine:

"Sonra hangisidir?" dedim.

"Komşunun helalliği ile zina etmendir!" buyurdular."

BuhÂri, Tefsir, Bakara 3, FurkÂn 3, Edeb 20, MuhÂribin 20, DiyÂt 1, Tevhid 40, 46; Muslim, İman 141, (3181, 3182), Tefsir, FurkÂn; NesÂi, Tahrim 4, (7, 89, 90); Ebu DÂvud, TalÂk 50, (2310).

5195 - İbnu Amr İbni'I-As radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulûllah aleyhissalÂtu vesselÂm:

"Kişinin anne ve babasına sovmesi buyuk gunahlardandır!" buyurmuşlardı. Orada bulunanlar:

"Hic kişi anne ve babasına sover mi?" dediler.

"Evet! Kişi, bir başkasının babasına sover, o da babasına sover; annesine sover, o da bunun annesine sover!" buyurdular."

BuhÂri, Edeb 4; Muslim, İmÂn 146, (90); Tirmizi, Birr 4, (1903); Ebu DÂvud, Edeb 129, (5141).