Ben talebeyim. Onun icin her şeyi mizan-ı şeriatla muvazene ediyorum.
Ben milliyetimizi yalnız İslÂmiyet biliyorum. Onun icin her şeyi de İslÂmiyet nokta-i nazarından muhakeme ediyorum.
Eski Said Donemi Eserleri, D. H. O. s. 117
Butun kuvvetimle derim ki: Terakkimiz ancak milliyetimiz olan İslÂmiyet’in terakkisiyle ve hakaik-ı şeriatın tecellisiyledir. Yoksa, “Yuruyuşunu terk etti, başkasının da yuruyuşunu oğrenmedi” diye olan darbımesele mÂsadak olacağız.
Eski Said Donemi Eserleri, D. H. O. s. 142
Sekizinci Madde: İleride tavaif-i mulûk temelleri hukmunde olan anasır-ı muhtelife kuluplerinin ittihadının temeli ve nokta-i istinadımızın esası olan İttihad-ı Muhammedîden anasır-ı gayrimuslime tevahhuş etmesinler. Zira mesleğimiz sırf ahlÂkî ve dinî olduğundan, onlara faide-i azîmeden başka zarar vermez. Hem de, muvazene-i devleti muhafaza eden milliyetimiz İslÂmiyet’ten başka yoktur.
Eski Said Donemi Eserleri, Makalat, s. 63
Madem ki meşrûtiyette hÂkimiyet millettedir; mevcudiyet-i milleti gostermek lÂzımdır. Milletimiz de yalnız İslÂmiyet’tir. Zira Arap, Turk, Kurt, Arnavut, Cerkez ve LÂzların en kuvvetli ve hakikatli revabıt ve milliyetleri İslÂmiyet’ten başka bir şey değildir. Nasıl ki az ihmal ile tavaif-i mulûk temelleri atılmakta ve on uc asır evvel olmuş olan asabiyet-i cahiliyeyi ihya ile fitne ikaz olunmaktadır. Ve oldu gorduk...
Eski Said Donemi Eserleri, Makalat, s. 69
…Biz ise saadet-i dunyeviye ve uhreviye ile bu ittihada eşedd-i ihtiyacla muhtacız. Cunku milliyetimiz İslÂmiyet’ten başka yoktur. Kavmiyet nazara alınsa, tavaif-i mulûk gibi olur. Ve vicdanımıza dinden başka Âmir ve muşevvik yoktur. Hem de, menba-ı istimdadımız ve nokta-i istinadımız bu ittihad-ı diniyedir.
Eski Said Donemi Eserleri, Makalat, s. 80
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ben milliyetimizi yalnız İslÂmiyet biliyorum
-
13-09-2019, 13:41:12