3456 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm aramızda ayağa kalkıp şu beş cumleyi soyledi:

Allah TeÂla Hazretleri uyumaz, zaten O'na uyku da yakışmaz. Kıstı (tartıyı, rızkı) indirir ve kaldırır. Geceleyin yapılan amel, gunduzleyin yapılandan once; gunduzleyin yapılan amel de geceleyin yapılan amelden once Allah'a yukseltilir. O'nun hicÂbı nurdur. Eğer o perdeyi acacak olsa, vechinin subuhÂtı, basarının ihÂta ettiği butun mahlukatını yakardı."

Muslim, İmÂn 293 (179).

3457 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhisalÂtu vesselam buyurdular ki: "Sizden biri kardeşiyle dovuşunce yuze vurmaktan sakınsın."

Buhari, Itk 20; Muslim, Birr, 112, (2612).

Muslim'in rivayetinde şu ziyade var: "...zira Allah Adem'i kendi sûretinde yaratmıştır."

3458 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselÂm şu duayı cok yapardı:

"Ey kalbleri ceviren Allahım! Kalbimi dinin uzerine sÂbit kıl!" Ben (bir gun kendisine):

"Ey Allah'ın resûlu! Biz sana ve senin getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun?" dedim. Bana şoyle cevap verdi: "Evet! Kalpler, RahmÂn'ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi cevirir."

Tirmizi, Kader 7, (2141).

3459 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalÂtu vesselÂm'ı şu Âyetleri okurken işittim. (MeÂlen): Hic şuphesiz Allah size emÂnetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hukmettiğiniz zaman adaletle hukmetmenizi emreder. Allah size ne guzel oğut veriyor. Şuphesiz Allah işitir ve gorur" (Nisa 58). Bu sırada Resulullah aleyhissalÂtu vesselam'ın baş parmağını kulağına, onu takib eden (şahÂdet) parmağını da gozunun uzerine koyduğunu gordum.''

Ebu DÂvud, Sunnet 19, (4728).