12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 doneminde Turkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Turkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla cıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini ongoren İlkoğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş Grup Başkanvekili TBMM'ye sundu.[1] Kamuoyunda buyuk tartışma yaratan kanun teklifi TBMM Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonu’nda 11 Mart 2012’de kabul edildi. 6287 No’lu bu kanun, 11 Nisan 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yururluğe girdi.[2]
Kamuoyunda 4+4+4 duzenlemesi olarak bilinen bu kanun ile eğitim sisteminde buyuk bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler 2012-2013 eğitim-oğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.
Sistemin temeli
4+4+4 Eğitim sistemi kendisinden onceki 5+3 Eğitim sisteminin aksine artık 4 sene ilkokul (1,2,3,4. sınıflar), 4 sene ortaokul (5,6,7,8. sınıflar), ve 4 sene lise (9,10,11,12. sınıflar) bulunacaktır.
Bu sistemin yapılmasındaki temel sebepler şunlardır.
Kaldırılan İmam hatip ortaokulu'nun geri gelmesi
Meslek eğitiminin arttırılması
Zorunlu eğitimin 12 yıl olması
Okula kayıt
Yeni sistemde 66 ayını dolduran cocukların okula katılması zorunludur. 60-66 aylık cocuklar ise gonullu olarak (velilerin izniyle) okula katılmaktadır. Ancak veliler cocuklarının hazır olmadığını duşunurse rapor alabilir. Bu uygulama nedeniyle 1. sınıflar kalabalıklaşmıştır.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sohbet Muhabbet
- Sözlük
- 4+4+4 Eğitim Sistemi