5758 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Hakkında vasiyet edebileceği bir malı bulunan musluman kimsenin, vasiyeti yanında yazılı olmaksızın iki gece gecirmeye hakkı yoktur."
BuhĂ‚rî, VesĂ‚ya 1; Muslim, Vasiyyet 4, ( 1627); Muvatta, Vasiyyet 1, (2, 761 ); Ebu DĂ‚vud, VesĂ‚ya 1, (2863); Tirmizi, CenĂ‚iz 5, (974); NesĂ‚i, VesĂ‚ya 1, (6, 238, 239).
5759 - İbnu AbbĂ‚s radıyallahu anhuma: "Olen mal bırakmışsa ebeveyn ve akrabalarına vasiyette bulunsun.." (Bakara 180) Ă‚yeti hakkında demiştir ki : "Miras Ă‚yeti neshedinceye kadar vasiyet bu şekilde vacib idi."
Ebu DÂvud, VesÂy 5, (2869).
VASİYETİN ZAMANI
5760 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a: "Hangi sadaka efdaldir?" diye sorulmuştu:
"Sağlıklı ve fakirlikten korkup, zenginliğe umit bağladığın, mala karşı cimri olduğun halde tasadduk etmen! Bu şekilde tasadduku, can boğazına gelip de falana şu kadar, feşmekana bu kadar diyeceğin zamana kadar devam ettir. O sırada (yaptığın tasaddukun sana bir faydası yoktur, cunku malın, artık) zĂ‚ten birilerinin olmuştur."
BuhÂri, VesÂya 7, ZekÂt 11; Muslim, ZekÂt 92, (1032); Ebu DÂvud, VesÂya 3, (2865); Nesai, Vesaya 1, (6, 237).
SADAKANIN MİKTARI
5761 - Sa'd İbnu Ebi VakkĂ‚s radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselam Veda haccı senesinde, bende şiddet peyda eden bir ağrı sebebiyle yatmakta olduğum hastalıgım icin bana gecmiş olsun ziyaretine geldi.
"Ey Allah'ın Resûlu dedim. Gorduğunuz gibi ağrım cok şiddetlendi. Ben mal mulk sahibi bir kimseyim. Bana vĂ‚ris olacak tek kızımdan başka kimsem yok. Malımın ucte ikisini tasadduk etmek istiyorum!" dedim. Hemen "Hayır, olmaz!" buyurdular.
"Yarısı?" dedim. Yine "olmaz!" buyurdular.
"Ucte biri? dedim.
"Ucte birini mi? Ucte bir de cok. Senin vĂ‚rislerini zenginler olarak bırakman, halka ihtiyaclarını acan fakirler olarak bırakmandan daha hayırlıdır. Sen azîz ve celîl olan Allah'ın rızasını arayarak her ne harcarsan, -hatta bu, hanımının ağzına koyduğun bir lokma bile olsa- mutlaka onun sebebiyle mukĂ‚faatlanacaksın" buyurdular. Ben:
"Ey Allah'ın Resulu dedim. Ben arkadaşlarımdan sonra burada kalacak mıyım?" dedim.
"Eğer geri kalır, kendisiyle Allah'ın rızasını duşunduğun bir amel yapacak olursan bu ameller sebebiyle mutlaka derecen artacak, merteben yukselecektir. şunu da soyleyeyim. Sen daha yaşayacaksın. Oyle ki Allah seninle birkısım kavimlere hayır ulaştıracak, diğer birkısımlarına da şer" buyurdular. Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m sonra, şoyle dua ettiler:
"Allahım! Ashabının hicretini tamama erdir. Onları gerisin geri (başarısızlıkla) cevirme!" Ve sozlerini (Hicret evi olan) Mekke'de olmuş olan Sa'd İbnu Havle hakkında sarfettikleri "Lakin zavallı, Sa'd İbnu Havle'dir!" mersiyesiyle tamamladılar."
BuhĂ‚ri, CenĂ‚iz 37, VesĂ‚ya 2, 3, FezĂ‚ilu'l-AshĂ‚b 49, MegĂ‚zi 77, NafakĂ‚t 1, Marza 13,16, 43, FerĂ‚iz 6; Muslim, VesĂ‚ya 5, (1628); Muvatta 4, (2, 763); Tirmizi 6, (975); Ebu DĂ‚vud, VesĂ‚ya 2, (2864); NesĂ‚î, VesĂ‚ya 3, (6, 241, 243).
VARİSE VASİYET
5762 - Amr İbnu HĂ‚rice radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselm devesinin uzerinde hitabede bulundu. Ben devenin boynunun altında idim. Deve durmadan geviş getiriyor, hayvanın salyası omuzlarımın arasına akıyordu. İşte bu esnada AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın şu sozunu işittim;
"Allah TeĂ‚la Hazretleri her hak sahibine hakkını verdi. Bu sebeple varislerden biri Iehine vasiyet yoktur."
Tirmizi VesĂ‚ya 5, (2122); NesĂ‚î Vesaya 5, (6, 247).
5763 - Talha İbnu Musarrıf anlatıyor: "İbnu Ebî EvfĂ‚ radıyallahu anh: "Resûlullah vasiyette bulundu mu?" diye sordum.
"Hayır dedi. Ben tekrar:
"Oyleyse, kendi vasiyette bulunmaksızın halka nasıl vasiyeti farz kılar veya emreder" dedim.
"Kitabullah'ı vasiyet etti " diye cevap verdi."
BuhĂ‚rî, VesĂ‚ya 1, MegĂ‚zî 83, FezĂ‚ilu'l-Kur'Ă‚n 18; Muslim, Vasiyet 16, (1634); Tirmizî, VesĂ‚ya 4, (2120); NesĂ‚î, 2 (6, 240).
5764 - Esved İbnu Yezîd anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhĂ‚'nın yanında, Hz. Ali'nin Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın vasîsi olduğunu soylemişlerdi:
"Resulullah ona ne zaman vasiyette bulundu? Oleceği sırada o benim goğsume yaslanmış vaziyette idi, bir leğen getirtti. Kucağımda bukulmuştu, olduğunu bile hissetmedim. Oyleyse ona ne zaman vasiyet etti" diye itiraz etti."
BuhĂ‚rî, VesĂ‚ya 1, MegĂ‚zî 83; Muslim, Vasiyyet 19, (1636); NesĂ‚î, VesĂ‚ya 2, (6, 240).
5765 - Amr İbnu şu'ayb an ebîhi an ceddihî anlatıyor: "As İbnu VĂ‚il es-Sehmî (kendi adına) yuz kolenin azad edilmesini vasiyet etti. Oğlu Hişam, ona bedel, elli tanesini azad etti. Oğlu Amr da ona bedel geri kalan elliyi Ă‚zad etmek istedi ve:
"Hele Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a bir sorayım!" dedi, ona gelip:
"Ey Allah'ın Resûlu! Babam, kendi adına, yuz kole azad edilmesini vasiyet etmişti. Hişam onun adına elli kole azad etti! Benim uzerime de elli tanesi kaldı. Onun adına ben azad edebilir miyim?" dedim. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m, bana: "Eğer o musluman idiyse, ona bedel azad etseniz veya ona bedel sadaka verseniz veya ona bedel hacc yapıverseniz bu onĂ‚ ulaşırdı" buyurdular."
Ebu DÂvud, VesÂya 16, (2883).
YETİMİN VASİSİ
5766 - Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki:
"Ey Ebu Zerr! Ben seni zayıf bir kimse goruyorum. Ben kendim icin sevdiğimi senin icin de aynen severim. Oyleyse iki kişi uzerine emir olmayasın, yetim malına da velilik yapmayasın."
Ebu DÂvud, VesÂya 4, (2868); NesÂi, VesÂya 10, (6, 255).
5767 - Amr İbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi anlatıyor: "Bir adam AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a gelerek: "Ben fakirim, hicbir şeyim yok, ustelik bir de yetimim var!" dedi. AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m:
"Yetimin malından ye! Ancak bunu yaparken ne israfa kac, ne aceleci ol, ne de kendine mal et" buyurdular."
Ebu DĂ‚vud, VesĂ‚ya 8, (2872); NesĂ‚î, Vesaya 11, (6, 256).
5768 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'dan iki şey oğrendim: "İhtilamdan sonra yetimlik kalmaz, geceye kadar gun boyu sessiz durmak yoktur."
Ebu DÂvud, VesÂya 9, (2873).
RESULULLAH'IN VASİYETİ
6790 - Hz. Enes anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'a olum vakti geldiği vakit, AleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın can cekişirken yaptığı vasiyetin hepsi: "Namaz(ı ihmal etmeyin) ve sağ ellerinizin sahip oldukları(nın yani kolelerinizin hukukuna riayet edin)" demek olmuştur."
VASİYETE TEŞVİK
6791 - Hz. Enes anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Mahrum kişi, vasiyet etmekten mahrum kalan kişidir."
6792 - CĂ‚bir İbnu Abdillah radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Kim vasiyet yapmış olarak olurse doğru bir yol ve sunnet uzere olmuş olur; takva ve şehadet uzere olmuş olur, mağfirete uğramış (gunahları bağışlanmış) olarak olmuş olur."
VASİYETTE ZULUM
6793 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim varisinin mirascılığı (hakkı)ndan kacarsa Allah KıyĂ‚met gunu o kimsenin cennetten mirascılığını keser."
6794 - Muaviye İbnu Kurre babasından naklen anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Kim, olum yaklaşınca vasiyette bulunur ve vasiyeti de Allah'ın kitabına uygun olursa, bu vasiyeti, onun hayatında vermeyi ihmal ettiği zekĂ‚tına kefĂ‚ret olur."
SADAKA OLUM SIRASINDA DEĞİL HAYAT BOYU VERİLMELİ
6795 - Busr İbnu CahhĂ‚ş el-Kureşî radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m (bir gun) bir avucuna tukurdu, sonra bu tukruğu işaret parmağıyla gostererek buyurdular ki : "Allah TeĂ‚la hazretleri diyor ki: "Ey Âdemoğlu! Sen nasıl olur da beni Ă‚ciz yerine koyar ve zekĂ‚tını odemezsin! Halbuki ben seni şu tukruk damlası kadar bir sudan yarattım. Sen, ne vakit ruhun şuraya gelince -eliyle boğazını gosterdi- "Sadaka veriyorum!" dersin. Sadaka vermenin zamanı bu mu!"
6796 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Şuphesiz, Allah TeĂ‚la hazretleri, (ahirete gondereceğiniz hayır) amellerinizi artırmak icin, vefatınız zamanında mallarınızın ucte birini size tasadduk etti (vasiyet etme yetkisini verdi)."
6797 - İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m buyurdular ki: "Ey Ademoğlu! İki şey vardır ki, hicbirisi senin hakkın değildir ve ben onları rahmetimle sana bağışladım:
1) (Canını almak uzere) gırtlağından tuttuğum anda malından sana (vasiyette bulunman icin ucte bir nisbetinde) bir pay ayırdım, tĂ‚ ki onunla seni temizleyeyim, gunahlarından arındırayım.
2) Ecelin sona erdikten sonra kullarımın sana (kılacakları cenaze) namazı."
VARİS LEHİNE VASİYET OLMAZ
6798 - Hz. Enes anlatıyor: "(Veda hutbesi sırasında) ben Resûlullah aleyhissalĂ‚tu vesselĂ‚m'ın devesinin (boynunun) altında idim. Devenin salyası uzerime akıyordu. Efendimizin şoyle soylediğini işittim: "Allah TeĂ‚la Hazretleri her hak sahibine hakkını vermiştir. Bilesiniz, vĂ‚rise vasiyet yoktur."
Vasiyet
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●44 Görüntüleme
-
13-09-2019, 13:37:55