Muharem ayının 10. gunu olan Aşure gunu ile ilgili bircok hasisi şefir bulunmaktadır.Sayfamızda Aşure gunu ile ilgili hasilerden bazılarını bulabilirsiniz.

Aşure Gunu İle İlgili Hasiler Şoyledir:

Muslim’in rivayetine gore Hz peygamber (a.s.m) “Ramazan ayından sonra oruc icin en faziletli ay Muharrem ayıdır.

Muslim, Sıyam, 202-203

Nafile oruc tutacaksan, Muharrem ayında tut! Cunku o, Allahu teÂlÂnın ayıdır. O ayda bir gun vardır ki, O gunde Allahu teÂl gecmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gun, tevbe edenlerin gunahlarını da affeder.


Her kim aşura gununde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.

et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116

Hz. Aişe`den nakledilen şu hadiste, Allah Resulu (asv)`ın Mekke doneminde de aşûre orucu tuttuğu anlaşılır.

Cahiliye devrinde Kureyş, aşûre gununde oruc tutardı. Hicretten once Hz. Peygamber (asv) de aşûre orucu tutardı. Medine`ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti; ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre gunu orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı.

BuhÂrî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarîh, VI, 307, 308

Hz. Peygamber (asv) Medîne`ye geldiği zaman Yahudilerin aşûre gunu oruc tuttuklarını gordu ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şoyle dediler:

Bugun, iyi bir gundur. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmunden bugun kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şukur icin bugunde oruc tutmuştur. Biz de tutarız dediler.

Hz. Peygamber; Biz Musa`nın sunnetine sizden daha yakınız. dedi ve o gun oruc tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu.

BuhÂrî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309