(Dunden devam)

Ucuncu suÂl: Bazı eşhasın hatasından gelen bu musibet, bir derece memlekette umumî şekle girmesinin sebebi nedir?

Elcevap: Umumî musibet, ekseriyetin hatasından ileri gelmesi cihetiyle, ekser nÂsın o zalim eşhasın harekÂtına fiilen veya iltizamen veya iltihaken taraftar olmasıyla, manen iştirak eder, musibet-i ammeye sebebiyet verir.

Dorduncu suÂl: Madem bu zelzele musibeti hataların neticesi ve keffÂretu’z-zunubdur. Masumların ve hatasızların o musibet icinde yanması nedendir? Adaletullah nasıl musaade eder?

Yine manevî cÂnibden elcevap: Bu mesele sırr-ı kadere taallûk ettiği icin, Risale-i Kader’e havale edip, yalnız, burada bu kadar denildi:

“Bir belÂ, bir musibetten cekininiz ki, geldiği vakit yalnız zalimlere mahsus kalmayıp, masumları da yakar.” [Enfal Suresi: 25. ayet meali]

Şu ayetin sırrı şudur ki: Bu dunya bir meydan-ı tecrube ve imtihandır ve dÂr-ı teklif ve mucahededir. İmtihan ve teklif, iktiza ederler ki, hakikatler perdeli kalıp, t musabaka ve mucahede ile, Ebu Bekirler a’lÂ-yı illiyyîne cıksınlar ve Ebu Cehiller esfel-i safilîne girsinler. Eğer masumlar boyle musibetlerde sağlam kalsaydılar, Ebu Cehiller, aynen Ebu Bekirler gibi teslim olup, mucahede ile manevî terakki kapısı kapanacaktı ve sırr-ı teklif bozulacaktı.

Sozler, s. 199

LÛ*GAT*CE:

adaletullah: Allah’ın adaleti.

a’lÂ-yı illiyyîn: yucelerin en yucesi.

dÂr-ı teklif ve mucahede: imtihan ve mucadele yeri.

esfel-i safilîn: aşağıların en aşağısı.

eşhas: şahıslar.

iltihaken: katılarak.

iltizamen: taraf tutarak, luzumlu gorerek.

keffÂretu’z-zunub: gunahlara kefaret.

musibet-i amme: umumî musibet.

nÂs: insanlar.

sırr-ı teklif: imtihan sırrı.

zelzele: deprem.

***
__________________