SÂlisen: İman ilminden ibaret olan Risale-i Nur eczaları, emniyet ve asayişi temin ve tesis ederler.
Evet, guzel seciyelerin ve iyi hasletlerin menşe ve menbaı olan iman, elbette emniyeti bozmaz, temin eder. İmansızlıktır ki, seciyesizliği ile emniyeti ihlÂl eder.

Hem, bunu biliniz ki, yirmi-otuz sene evvel bir gazete gordum ki, İngilizlerin bir mustemlekÂt nÂzırı demiş: “Bu Kur’Ân Muslumanların elinde varken, biz onlara hakikî hÂkim olamayız. Bunun kaldırılmasına ve curutulmesine calışmalıyız.”

İşte, bu kÂfir muannidin bu sozu, otuz senedir nazarımı Avrupa feylesoflarına cevirmiş olduğundan, nefsimden sonra onlarla uğraşıyorum. Dahiliyeye pek bakamıyorum ve dahildeki kusuru, Avrupa’nın hatası, ifsadıdır derim. Avrupa feylesoflarına hiddet ediyorum, onları vuruyorum. FelillÂhilhamd, Risale-i Nur, o muannid kÂfirin hulyasını kırdığı gibi, maddiyyun, tabiiyyun feylesoflarını tam susturur bir vaziyete girmiştir. Dunyada, hangi şekilde olursa olsun, hicbir hukûmet yoktur ki, kendi memleketinin boyle mubarek mahsulunu ve sarsılmaz bir maden-i kuvve-i maneviyesini yasak etsin ve nÂşirini mahkûm eylesin! Avrupa’da rahiplerin serbestiyeti gosteriyor ki, hicbir kanun, tÂrik-i dunya olanlara ve ahirete ve imana kendi kendine calışanlara ilişmez.

ElhÂsıl: On sene kadar sebepsiz bir nefye mahkûm; ihtilÂttan, muhabereden memnu, gurbetzede bir ihtiyar adamın, saadet-i ebediyenin anahtarı olan imanına dair hatırat-ı ilmiyesini yazmasını, dunyada hicbir kanun ona yasak diyemez ve demez kanaatindeyim. Ve şimdiye kadar hicbir Âlim tarafından tenkit edilmemesi, elbette o hatırat ayn-ı hak ve mahz-ı hakikat olduğunu ispat eder.

B.S.N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 238

LÛ*GAT*CE:

ecza: Cuz’ler, parcalar.

ihtilÂt: Goruşme, halka arasına karışma.

maddiyyun: Materyalist dunya goruşunu benimseyen kimseler, maddeciler.

maden-i kuvve-i maneviye: Manevî kuvvetin kaynağı.

memnu: Men edilmiş, yasaklı.

muannid: İnatcı.

mustemlekÂt nÂzırı: Somurgeler bakanı.

nefy: Surgun.

tabiiyyun: Tabiata yaratıcılık noktasında tesir veren tabiatcılar.

tÂrik-i dunya: Dunyayı terk eden.