Sılayı rahim ile ilgili hadisi şerifler
Slayı rahim yapmanın onemi hakkında kısacık bir hatırlatma;Alimler sıla-i rahimde bulunmanın farz olduğu goruşundedirler. Bunun, terk edilmesi yani akraba ve yakınlarla olan ilgisinin kesilmesi, buyuk gunah sayılmıştır. Cunku Allah (Azze ve Celle) şoyle buyuruyor:
Hz. Aişe (radıyallahu anhÂ) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Rahim Arş'a asılıdır, der ki: "Kim beni sıla ederse Allah da ona sıla etsin. Kim benden koparsa Allah da ondan kopsun.
Buhari, Edeb 13; Muslim" Birr 17, (2555).
3263 - Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.''
3264 - Tirmizi'deki rivayet şoyle: Nesebinizden sıla-i rahm yapacaklarınızı oğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, omurde uzamadır.
Buhari, Edeb 12; Tirmizi, Birr 49, (1980).
3265 - Meymune radıyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselÂm'dan izin almadan bir cariye azad ettim. Resulullah'ın benimle kalma gunu gelip, beraber olduğumuz zaman:
Ey Allah'ın Resulu, cÂriyemi azad ettim, farkettlnlz mi?' dedim.
(Sahi mi soyluyorsun), bunu yaptın mı?' dedi. Ben, Evet!'' deyince:
Keşke onu dayılarına verseydin, senin icin daha hayırlı olacaktı! buyurdular.
Buhari, Hibe 15; Muslim, ZekÂt 44, (999); Ebu DÂvud, ZekÂt 45 (1690).
3266 - SelmÂn İbnu Âmir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalÂtu vesselÂm) buyurdular ki: "Fakirlere yapılan tasadduk bir sadakadır, ama zî-rahm'a (yani akrabaya) yapılan ikidir: Biri sıla-i rahim, diğeri sadaka.
Sıla-i rahim ile ilgili hadisler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●50 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Sıla-i rahim ile ilgili hadisler
-
13-09-2019, 13:30:52