Eğere İbni Yaser el-Muzenni'den; Resulullah ( a.s. Şoyle buyurdu: Ey insanlar! Allah'u Teala'ya tovbe edin ondan bağışlanmanızı isteyin. Muhakkak ki ben bir gunde 100 kez tovbe ediyorum.
Not. Peygamber efendimiz ( s.a.v )'in istiğfar ve tovbe etmesi onun gunah işlemesi sebebiyle değildir. Haşa Peygamberler gunah işlemezler. Burada Peygamberimizin tovbe etmesinde 3 tane hikmet vardır. Ya:
1 - Ummeti de O'nu takip etsinler diye ( onlara ornek olmak icin ). Yada:
2 - Peygamber Efendimizin tovbe etmesi ummeti icindi. Yahut ta:
3 - Peygamber Efendimiz surekli derece atladığı icin bir once makamına istiğfar ediyordu.
Ebu Hureyre ( r.a.)'den . Resulullah ( a.s.) şoyle derken işittim. "Vallahi ben bir gunde yetmiş kezden daha fazla Allah'u Teala'ya tovbe ve istiğfar ediyorum." (Buhari)
Ebu Hamza Enes b. Malik el-Ensari ( Peygamber Efendimizin Hizmetcisi)'den rivayet edildiğine gore Peygamber ( a.s. ) şoyle buyurmuştur: " Sizden biriniz col arazide devenizden duşup sonrada o deveyi kaybettikten sonra onu bulunca nasıl seviniyorsa siz tevbe edince Allah (c.c.) ondan daha cok sevinir. ( Buhari, Muslim )
Muslimin diğer bir rivayetide şoyledir: " Sizden biriniz erzak yuklu devesiyle beraber col bir arazide olsa uzerinde yiyeceği ve iceceği olan devesi ondan suratle kacsa, adamda onu bulmaktan umidini kesse bir ağacın golgesine yaslansa ( kervanından umidini kesmiş halde ) ve bu durumdayken birde baksaki bineği yanı başında dikiliyor. Hemen onun yularına yapışsa, sevincinin şiddetinden dolayı hata etmiş olduğu halde şoyle dese " Ya Rabbi ( HAŞA ) sen benim kulumsun bende senin Rabbinim" dese ne kadar cok sevinmişse, kulu tovbe ettiği zaman Allah'u Teala kulunun bu tovbesinden dolayı bu kervanını bulan adamın sevincinden daha cok sevinir."
Ebu Musa Abdullah b. Kays El-Eş'ari ( r.a. ) Peygamber Efendimiz ( s.a.v )'den şoyle rivayet etmiştir. " Muhakkak ki Allah'u Teala gunduz gunah işleyen kullarının tovbe etmesi icin geceleyin rahmetini indirir. Geceleyin gunah işleyenler icinde gunduz rahmetini indirir. Ta ki Guneş battığı yerden doğuncaya ( kıyamete ) kadar." ( Muslim.) bilgi ve paylaşım icin teşekurler Mostar

Allah biz kullarına her konuda kolaylık ve ihsan vermiş
Emeğine sağlık Mostar