KIYAMETTE İLK SORGU UC KİŞİYE
Ebû Hureyre radıyallahu anh’den anlatılır:
Resûlullah aleyhisselÂm şoyle buyurdu:
Kıyamet gununde uc kişi ilk olarak sorguya cekilir:
Birincisi, cihad esnasında olen kimsedir ki, Allah’ın huzuruna getirilir ve Allah, kendisine verilmiş olan nimetleri onune serer. O da, bunlara nail olduğunu itiraf eder.
Bunun uzerine Allah kendisine:
Bu mazhar olduğun nimetler icerisinde ne yaptın? diye sorar.
O da:
Senin yolunda şehîd oluncaya kadar savaştım, cevabını verir.
Allahu TeÂlÂ:
Yalan soyluyorsun; sen «yiğit» desinler diye savaştın ve sana «yiğit» dediler de, der. Sonra meleklerin kendisini almalarını emreder ve yuz ustu suruklenerek cehenneme atılır.
İkincisi, ilim tahsil edip başkasına da oğreten ve Kur’Ân okuyan kimsedir ki, bu da Allah’ın huzuruna getirilir ve Allah kendisine verilmiş olan nimetleri bir bir sayar ve onune serer. O da bunları tasdik eder.
Ve Allah kendisine:
Bu eriştiğin nimetler icerisinde ne yaptın? diye sorar.
O da:
İlim tahsil ettim, ilmi başkasına oğrettim ve senin rızan icin Kur’Ân okudum, diye karşılık verir.
Allah kendisine:
Yalan soyluyorsun, sen ilmi, «alim» desinler diye oğrendin. Kur’Ân’ı da «guzel Kur’Ân okuyan kişi» desinler diye okudun. Ve sana boyle dediler de, der. Sonra meleklere kendisini almalarını emreder ve yuz ustu suruklendirilerek cehenneme atılır.
Ucuncusu de, Allah’ın kendisine bolluk verdiği, malların her ceşidini ihsan ettiği kimsedir ki, Allah’ın huzuruna getirilir ve Allah kendisine verilen nimetleri karşısına cıkarır. O da butun bunların kendisine verildiğini kabul eder ve Allah sorar:
Şu nail olduğun nimetlerle ne yaptın? der.
O da:
Verilmesini istediğin ne kadar yer varsa, hep o yerlerde ve o yolda dağıttım, diye cevap verir,
Allahu TeÂlÂ:
Yalan soyluyorsun. Sen butun bunları kendine «ne comerd adam!» dedirtmek icin yaptın. Ve sana boyle dediler de, der. Sonra meleklere onu almalarını emreder. Ve yuz ustu suruklendirilerek cehenneme atılır.
(Muslim, Tirmizî, Nesei)
* * *
Kiyamette ilk sorgu uc kişiye
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●53 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Kiyamette ilk sorgu uc kişiye
-
13-09-2019, 13:29:21