Uykusunu bolen o bahtiyar kullar

Uykunun en tatlı yerinde uyanmak, abdest alıp namaza durmak cok ozel, cok guzel bir şey Ama kolay değil. Buna teheccud denir. Efendimiz s.a.v. biricik kızını ve cocukluğundan beri yanından ayırmadığı damadı Hz. Ali r.a.'ı teheccude kaldırıyor. Farzlardan sonra Allah'a en sevimli olan namaza cağırıyor. (Muslim, Sıyam 202)

Yuce MevlÂ, gecenin bir kısmında namaza kalkmasını Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e zaten emretmişti:

Gecenin bir kısmında da uyanıp kalk ve sana mahsus olmak uzere nafile namaz kıl; ola ki bu sayede Rabbin seni ovguye değer bir makama ulaştırır. (İsra, 79)

Efendimiz s.a.v. de her gece kalkar, Rabbi'nin emrine uyarak namaz kılar, secdelere kapanır ve uzun uzun O'na yalvarırdı. Secdede iken yaptığı dualardan biri şoyleydi:

- Allahım! Sadece sana secde ettim. Yalnız sana iman ettim. Sana teslim oldum. Benim yuzum, kendini yaratıp ona şekil veren, kulağını ve gozunu var eden Rabbi'ne secde etti. Ahsenu'l-hÂlikîn olan Allah cok yucedir. (Muslim, Musafirîn 201)

Alemlerin Rabbi, Rasulu'nun sunnetine uyarak geceleyin kalkıp namaz kılan, dua edip ibadetle meşgul olan, yalvarıp yakaran kullarını da kitabında şoyle anlatıyor:

Korkuyla ve umitle Rablerine yalvarıp dua ettikleri icin bedenleri yataklardan uzak kalır ve kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar icin kendilerini mutlu edecek ne guzel nimetlerin hazırlanıp saklandığını hic kimse bilemez. (Secde, 16-17)

Takva sahibi olan kullar, Rablerinin kendilerine verdiğini alarak cennetlerde ve pınar başlarında bulunacaklar. Onlar bundan once dunyada guzel davrananlardı. Geceleri pek az uyurlar, seher vakitlerinde de bağışlanma dilerlerdi. Mallarında, muhtac ve yoksullar icin bir hak vardı. (Zariyat, 15-18)

Gece uykudan uyanıp namaz kılmak, muekked sunnetlerin en başında yer alır. Mumine kazandırdığı coktur. Bunun icin teheccud ibadetine engel olmak isteyen şeytanın ilginc hileleri vardır. Sabahtan hayata yorgun başladığından şikayet edenler, teheccud ibadetinde bir şifa bulacaklardır. Rasul-i Ekrem s.a.v. şoyle buyurmaktadır:

Biriniz uyuduğu zaman şeytan onun ense kokune uc duğum atar. Her bir duğumu attığı yere, gecen uzun olsun, yat, uyu' diye eliyle vurur. Şayet o kimse uyanarak Allah'ı anarsa, duğumlerden biri cozulur. Abdest alırsa, bir duğum daha cozulur. Bir de namaz kılarsa, şeytanın attığı butun duğumler cozulur ve boylece neşeli ve huzurlu bir şekilde sabahlar. Allah'ı anmaz, abdest alıp namaz kılmazsa, uyuşuk ve tembel bir şekilde sabahlar. (Buharî, Teheccud, 12; Muslim, Musafirîn, 207)

Ne zaman, ne şekilde?