Peygamber efendimizin komşulukla ilgili hadisleri
Hadis Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (S.A.V)'ın değişik konular ve olaylar karşısında, ya da kendisine sorulan sorulara cevaben soylediği sozlerdir.
Hadis : Resulullah (sav) buyurdu ki: "komşu kadın komşu kadından gelen koyun pacasını bile kucuk gormesin."
Hadis : Ebu Davud ve Tirmizi`de gelen bir diğer rivayet şoyledir: "komşu, komşusuna karşı şufa hakkına sahiptir. Aynı yoldan işliyorlarsa, komşu bulunmadığı takdirde, gıyabında satış yapmaz, bekler."
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hz. Cebrail aleyhisselam bana komşu hakkında o kadar aralıksız tavsiyede bulundu ki, komşuyu varis kılacağını zannettim."
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir gormesin, bir koyun pacası parcası olsa bile."
Hadis : Bir adam, Hz. Peygamber (sav)`e: "Ey Allah`ın Resulu, tarlam var, kimsenin bunda ne ortaklığı ne de hissesi var, ancak komşum var" dedi. Hz. Peygamber (sav): "komşu, yakın olan eve daha ziyade hak sahibidir" buyurdu.
Hadis : Resulullah (sav)`a Cenab-ı Hakk`ın: "Arzda birbirine komşu kıtalar vardır, uzum bağları, ekinler, catallı ve catalsız hurmalıklar vardır ki hepsi bir su ile sulanıyor. (Boyle iken) biz onlardan bazısını yemişlerinde (ve tadlarında), bazısından ustun kılıyoruz. İşte bunlarda da aklını kullanacak zumreler icin elbette ayetler vardır" (Ra`d, 4). Kelam-ı ilahisinde gecen "ustunluk"u şoyle acıkladılar: "Bu onların, kalitesiz, farisi ceşitten tatlı ve ekşi oluşlarıdır."
Hadis : Resulullah (sav)`ı dinledim şoyle demişti: "Size bir cok memleketlerin fethi muyesser kılınacak. Oralarda (komşu kuffarla cihad icin) toplanmış askeri birlikler goreceksiniz. Size bu birliklerle sefere cıkmak vazifesi verilecek. Bazılarınız onlarla (hasbi olarak) sefere cıkmak istemiyerek, adamlarının arasından sıvışıp gazveye (ucretsiz) katılmamanın yollarını arayacak. Arkadan da kendileriyle anlaşacak kabileler araştırıp, onlara: "Falanca orduya size bedel katılmam icin beni ucretle tutacak yok mu, falanca orduya size bedel katılmam icin beni ucretle tutacak yok mu?" diyecek. Bilesiniz, (hasbeten gazveye gitmekten kacan bu adam) bir ucretlidir, son damlasına kadar kanını akıtsa da (gazi değildir, şehit sayılmaz, uhrevi ucretten mahrumdur)."
Peygamber efendimizin komşulukla ilgili hadisleri
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Peygamber efendimizin komşulukla ilgili hadisleri
-
13-09-2019, 13:24:55