Kuran-ı kerimdeki du ayetlerinin bazılarının manaları
Ey Rabbimiz bize dunya ve ahirette iyilik ver, bizi Cehennem azabından koru! (Bekara 201)
Ey Rabbimiz bize sabır, cesaret ve sebat ver, kÂfirlere karşı bize yardım et! (Bekara 250)
Ey Rabbimiz, unutur veya hataya duşersek bizi sorumlu tutma, bizden oncekilere yuklediğin gibi bize de ağır bir yuk yukleme!
Ey Rabbimiz, bize gucumuzun yetmediği işleri de yukleme, bizi affet, bizi bağışla, bize acı, sen bizim Mevlamızsın. KÂfirlere karşı bize yardım et! (Bekara 286)
Ey Rabbimiz, bizi doğru yola ilettikten sonra kalblerimizi kaydırma! [bizi sapıtma] Bize, tarafından rahmet bağışla! Lutfu en bol olan sensin. (A.İmran
Ey Rabbimiz, iman ettik; gunahlarımızı bağışla, bizi Cehennem azabından koru. (A.İmran 16)
Ey Rabbimiz, gunahlarımızı ve işimizdeki taşkınlığı bağışla; ayaklarımızı [yolunda] sabit kıl; kÂfirlere karşı bizi muzaffer eyle! (A.İmran 147)
Ey Rabbimiz, Rabbinize inanın diyen davetciyi [peygamberi] işittik, hemen iman ettik. Artık bizim gunahlarımızı bağışla, kotuluklerimizi ort, ruhumuzu iyilerle beraber al! Ey Rabbimiz, bize, peygamberlerin vasıtasıyla vÂdettiklerini de ikram et ve kıyamette bizi rezil-rusvay etme; şuphesiz sen vÂdinden caymazsın. (A.İmran 193-194)
Ey Rabbimiz, bize cok sabır ver, musluman olarak canımızı al! (Araf 126)
Ey Rabbim, beni ve neslimi namazı devamlı kılanlardan eyle; duÂmı kabul et, kıyamette hesab olunacağı gun beni, ana-babamı ve muminleri bağışla! (İbrahim 40-41)
Ey Rabbim, bana hikmet ver ve beni salihler arasına kat! (Şuara 83)
Du ayetleri
Her murad icin okunacak Kuran-ı kerimdeki du ayetleri
Rabben ve caln muslimeyni leke ve min-zurriyetin ummeten muslimeten leke ve erin menÂsiken ve tub aleyn inneke entet-evvÂbur-rahim.
Rabben vebas fihim resûlen minhum yetlû aheyhim ÂyÂtike ve yuallimu-humul-kitÂbe vel-hikmete ve yuzekkîhim inneke entel-azîzul-hakîm.
Rabben Âtin fîd-duny haseneten ve fî-l-Âhirati haseneten ve kın azÂben-nÂr.
Rabben vel tahmil aleyn ısran kem hameltehû alÂllezîne min-kablin rabben vel tuhammiln mÂ-lÂ-tÂkate len bih, vafu ann vağfir len ver-hamn ente mevlÂn fen-surn alÂl-kavmill-kÂfirîn.
Rabben lÂtuziğ kulûben bade iz-hedeyten ve heb len min-ledunke rahmeten inneke entel-vehhÂb.
Ellezîne yukûlûne rabben innen Âmenn feğfir len zunûben ve kın azÂben-nÂr.
Rabben Âmenn bim enzelte vet-tebÂnÂr-rasûle fektubn maş-şahidin.
RabbenÂğfir len zunûben ve isrÂfen fî emrin ve sebbit akdÂmen van-surn alÂl-kavmil-kÂfirîn.
Rabben mÂ-halakte hÂz bÂtılÂ, subhaneke fe-kın azÂben-nÂr.
Rabben inneke men-tudhilin-nÂra fekad ahzeyteh vem liz-zÂlimîne min ensÂr.
Rabben innen semin munÂdiyen yunÂdî lil-îmÂnî enÂminû bi-rabbikum fe-Âmenn rabben fağfir len zunuben ve keffir ann seyyiÂtin ve teveffen maÂl-ebrÂr.
Rabben ve Âtin ma-vaadten al rusulike vel tuhzin yevmel-kıyÂmeti inneke hÂ-tuhliful-mîÂd
Kaale İsabnu Meryeme-allahumme rabben enzil aleyn mÂideten mines-semÂi tekûnu len îden li-evvelin ve Âhirin ve Âyeten minke ver-zukn ve ente hayrur-razikîn
Kaal rabben zalemn enfusen ve in-lem-tağfir len ve terhamn lenekûmenne minel-hÂsirîn
Rabben inneke Âteyte Firavne ve meleehû zîneten ve emvÂlen fîl-hayÂtid-duny rabben li-yudillû an-sebîlik, rabbenÂt-mis al emvalihim veşdud Âl kulûbihim fel yuminû hatt yeravul-azÂbel-elîm
Rabben innî eskentu min-zurriyetî bi-vÂdin ğayri zî-zarin inde beytikl-Muharrami rabben liyukîmûs-salÂte fecal efideten minen-nÂsi tehvî ileyhim ver-zukhum mines-semerÂti leallehum yeşkurûn.
Rabben inneke talemu mÂ-nuhfî vem nulin vem yehf alÂllahi min-şeyin fîl-ardi vel fîs-semÂi elhamdu lillÂhillezî vehabe lî alÂl-kiberî ismÂîle ve ishaka inne rabbî le-semîud-duÂ,
Rabbicalnî mukîmas-salÂti vemin zurriyetî, rabben ve tekabbel duÂ,
RabbenÂğfir lî ve livÂlideyye ve lil-muminîne yevme yekûmul-hisÂb.
Rabben Âtin min-ledunke rahmeten ve heyyilen min-emrin raşadÂ.
Rabben heb len min-ezvÂzin ve zurriyyÂÂtin kurrata ayunin vecaln lil-muttekîne imÂmÂ.
RabbenÂk-şif annÂl-azÂbe inn muminûn.
Rabben aleyke tevekkeln ve ileyke enebn ve ileykel-masîr.
Rabben lÂ-tecaln fitneten lillezîne keferû veğfir len rabben inneke entel-azîzul-hakîm.
RabbenÂğfir len ve li-ihvÂninÂllezîne sebekûn bil-îmÂni vel tecal fî kulûbin ğilen lillezîne Âmenû rabben inneke raûfun rahîm.
Rabben etmim len nûran veğfir len inneke al kulli şeyin kadîr.
Resûlullahın duÂları
Abdullah İbn-i Abbas hazretleri şoyle anlatır:
Resûl-i Ekremin ne şekilde ibÂdet yaptığını oğrenmem icin babam Abbas, beni Resûl-i Ekreme gonderdi. Sabah namazında Efendimiz şoyle du etti:
Allahım! Gonlumu sana bağlayacak, darmadağın hÂlimi bir araya toplayacak, dağınık ve parcalanmış işlerimi birbirine yaklaştıracak kotu itiyat ve fitnelerden beni koruyacak, dilimi ıslah edecek, bÂtınımı koruyacak, zÂhirimi yukseltecek, amelimi temizleyip arttıracak, yuzumu ak edecek, rızana ulaştıracak ve her kotulukten beni koruyacak olan rahmetini senin fazlından isterim.
Allahım! Kufur duşunmeyecek şekilde sÂdık ve yakîn bir îmÂnı, duny ve Âhirette de lûtuf ve kereminin en yuksek mertebesine beni ulaştıracak olan rahmetini senden isterim.
Allahım! KazÂlarda sabır ve kurtuluşu, şehitler mertebesini, iyiler yaşayışını, duşmanlara galib gelmeği ve Peygamberlere arkadaş olmağı senin fazlından isterim.
Allahım! Her ne kadar hayırlısını bilemezsem ve amelim kusurlu ise de, butun dileklerimi sana arzeder, senden yardım dilerim. Yalnız senin rahmetine muhtÂcım. Ey gonullere şif verip butun dertlere dermÂn olan Allahım! Buyuk kudretinle birbirine yaklaşmış iki deniz suyunu yekdiğerine karıştırmadığın gibi, Cehennem azÂbından helÂk oldum diye feryad etmekten ve kabrin fitnesinden beni koru.
Allahım! İstemesinde veya hak etmesinde kusur ettiğim ve kullarından herhangi birine vadettiğin vey vereceğin her turlu iyilikleri candan arzular ve onları senin fazlından isterim.
Allahım! Bizi, sapan ve saptıranlardan değil, hidÂyette olup hidÂyete ulaştıranlardan, duşmanlarından uzaklaştırıp dostlarına yaklaşanlardan, sana kulluk edenleri senin rızan icin sevip, isyan edenlere rızan icin husûmet besleyen kullarından eyle.
Allahım! Ben dilimin donduğu kadar du ediyorum. Kabûlu sendendir. Sen kabul eyle. Ben elimden geleni yapıyorum, itimadım sanadır. Biz Allah iciniz ve Ona yoneleceğiz. Kuvvet ve kudret ancak azamet sÂhibi olan Allahındır. KıyÂmet gununde emniyeti, ebedî gunde de ahdini yerine getirip rukû ve sucûd eden iyiler ile beraber Cenneti senden isterim. Kerem ve ihsÂnına nihÂyet olmayan, dostluk edenlere sonsuz sevgisi olan ve dilediğini dilediği gibi yapan sensin.
Ey izzet ridÂsına burunup herkese galib olan Allahım! Seni noksan sıfatlardan tenzîh ederim. Ey ululuk ve yucelik ridÂsına burunerek kullarına fazl u inÂmını esirgemeyen Allahım! Seni tesbîh eder, noksan sıfatlardan takdîs ederim.
Allahım! Kalbimi, kabrimi, gozumu butun bedenimi nurun ile tenvîr eyle, beni nurlandır ve nurumu arttır.
Resûlullahı ruyada gormek icin duÂ
Resûlullahı ruyada gormek: RûyÂsında Peygamber Efendimizi gormek istiyen, ona cok salevat okusun ve şu duÂyı okumağa devÂm etsin: Allahumme rabbel beledil-harÂm veş-şehril harÂmi vel-hılli verrukni vel-harÂmı ver-rukni vel-makam ikra al rûhi Muhammedin minesselÂm.
Ebû Hureyre hazretleri,Resûlullahdan bildirir: Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatında bir FÂtihadan sonra bir Âyetel-kursî, oneş İhlÂs okuyup selÂm verdikten sonra bana bin salevÂt okuyan, obur Cumaya varmadan beni ruyada gorur buyurdu.
Resûl-i Ekrem efendimiz hazret-i Âişeye hitÂben şoyle buyurmuştur:
Butun duÂların mÂnÂlarını icine toplayan cumleler ile du et, du ederken şoyle soyle:
Allahım! HÂlde ve gelecekte bildiğim ve bilmediğim butun iyilikleri senden ister, bildiğim ve bilmediğim hÂlde ve gelecekte butun kotuluklerden sana sığınırım.
Allahım! Cenneti ve Cennete goturecek soz ve işleri senden ister, Cehennemden ve Cehenneme surukleyecek soz ve hareketlerden sana sığınırım.
Allahım! Kulun ve Resûlun Muhammed sallÂllahu aleyhi ve sellemin senden istediği hayır ve iyilikleri senden ister ve sana sığınıp iltic ettiği (kotuluklerden) her şeyden ben de sana sığınırım.
Allahım! Benim icin takdir ettiğin herşeyin sonu hayır olmasını senden, senin merhametinden dilerim. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi!
Resûl-i Ekrem efendimiz hazret-i FÂtımaya şoyle buyurdu:
Du ederken şoyle soyle:
Ey hayy u kayyûm olan Allahım! Butun işlerimi duzeltmeni, bir an bile beni kendi başıma bırakmamanı, rahmetine sığınarak senden isterim.
Resûl-i Ekrem efendimiz Ebû Bekre şu duÂyı oğretmiştir:
Allahım! Peygamberin Muhammed aleyhisselam, dostun İbrahim aleyhisselam, sırdaşın Mûs aleyhisselam, Kelîme ve ruhundan olan Îs aleyhisselam hurmetine,
MûsÂya inen Tevrat, ÎsÂya inen İncil, DÂvûda inen Zebûr, Muhammed aleyhisselÂma inen KurÂn hurmetine, butun peygamberlerine yaptığın vahiy hurmetine,
MahlûkÂtın uzerindeki kaz ve takdîrin, senden isteyenlere verdiğin, fakir ettiğin zenginler, zengin ettiğin fakirler, hidÂyete ulaştırdığın kimseler hurmetine; Mûs AleyhisselÂma bildirdiğin, kulların rızıklarını bolduğun yeryuzunun, hareketten sukûna erdirdiğin dağların, ayakta tuttuğun, arş-ı Âzamı taşıttığın ism-i Âzamın hurmetine;
KurÂn-ı Kerîmde nÂzil olan samed, ahad ve tÂhir isimlerinin hurmetine; gunduzleri aydınlatıp geceleri karartan ismin hurmetine; azamet-i KibriyÂn ve nûr-i vechin hurmetine,
Senin kuvvet ve kudretinle KurÂn-ı Kerîmi okuyup anlamağı ve onu butun vucûduma duyurmanı ve butun hareketlerimi ona uydurmamı senden dilerim. Kuvvet ve kudret ancak sendendir. YÂ erhamerrahimîn.
Bir gun Hz. Kabise, Resûl-i Ekreme: YÂ Resûlallah, yaşım ilerledi, bircok şeylerden kaldım, yapamaz Âciz bir hÂle duştum, bana bir şeyler oğret ki, onlardan istifÂde edeyim.
Bunun uzerine Resûl-i Ekrem Efendimiz: Dunyalığın icin, akşam namazını muteakip uc kere: SubhÂnallahi ve bihamdihi subhÂnallahilazîm, l havle vel kuvvete ill billÂhil-Âliyyil-azîm de ve buna devÂm et. Cunku buna devam eden bircok hastalıktan, elem ve kederden emin olur. Âhiretin icin de şu duÂyı oku:
Allahummehdinî min indike ve efıd aleyye min fadlıke venşur aleyye min rahmetike ve enzil aleyye min bereketike! Allahım, bana kendi katından hidÂyet ihsÂn eyle, kendi fazl u kereminden bana ihsÂn eyle, rahmetini bana akıt ve bereketlerinden bana inzÂl eyle.
Sonra Resûl-i Ekrem devÂmla şoyle buyurmuştur: Bu duÂya kim devÂm ederse, KıyÂmet gununde kendisine Cennetin dort kapısı acılır, istediği kapıdan iceri girer.
Resûl-i Ekrem Bureydeye şoyle demiştir:
Y Bureyde! Allahu teÂlÂnın, hayır murad ettiği kimseye tÂlim buyurduğu duÂyı sana oğreteyim mi? Bureyde: Oğret y Resûlallah deyince Resûl-i Ekrem şoyle buyudular:
Allahumme, innî daîfun fekavinî rıdÂke dafî ve huz ilel hayri binasıyetî vecalil islÂme munteh rıdÂye. Allahumme innî daîfun fekavvinî ve iunni zelîlun feızzenî ve innî fakırun feeğninî ya erhamerrÂhımîn
Allahım! Ben zayıf ve Âciz bir kimseyim. RızÂnı tahsil icin sen beni kuvvetlendir, beni daim iyiliğe gotur. Son emelimi İslÂmiyet kıl.
Allahım! Ben Âcizim, sen beni kuvvetlendir. Ben zelil bir kimseyim, sen beni izzetlendir. Ben fakirim, sen beni zenginleştir y erhamerrahimîn