Hakikî ve kuvvetli bir mudafaanamemiz Meyve Risalesi

Aziz Kardeşlerim!

Ben tahmin ediyorum ki, hakikî ve en son mudafaanamemiz, Denizli hapsinin meyvesi olan risalecik olacak. Cunku, evvelce bazı evham yuzunden bir seneden beri aleyhimize geniş bir tarzda cevrilen plÂnlar bunlardır: “Tarikatcılık, komitecilik ve dinî hissiyatı siyasete alet etmek ve Cumhuriyet aleyhinde calışmak ve idare ve asayişe ilişmek” gibi asılsız bahaneler ile bize hucum ettiler. Cenab-ı Hakka hadsiz şukur olsun ki, onların plÂnları akim kaldı.

O kadar geniş bir sahada, yuzer talebelerde, yuzler risalede, on sekiz sene zarfındaki mektup ve kitaplarda hakikat-i imaniyeden ve Kur’Âniyeden ve ahiretin tahkikinden ve saadet-i ebediyeye calışmaktan başka bir şey bulmadılar. Planlarını gizlemek icin gayet adi bahaneleri aramaya başladılar. Fakat hukûmetin bazı erkÂnını iğfal edip aleyhimize ceviren dehşetli ve gizli bir zındıka komitesi şimdi doğrudan doğruya kufr-u mutlak hesabına bize hucum etmek ihtimaline karşı, guneş gibi zÂhir ve şuphe bırakmaz ve dağ gibi metîn, sarsılmaz olan Meyve Risalesi onlara karşı en kuvvetli bir mudafaa olup onları susturacak diye bize yazdırıldı zannediyorum.

Said Nursî

B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Denizli Hayatı, s. 443