Kadere teslim olup, sıkıntıları nimet bilmek
Aziz, Sıddık, SebatkÂr ve Vefadar Kardeşlerim!
Sizi muteessir etmek veya maddî bir tedbir yapmak icin değil, belki şirket-i maneviye-i duaiyenizden daha ziyade istifadem icin ve sizin de daha ziyade itidal-i dem ve ihtiyat ve sabır ve tahammul ve şiddetle tesanudunuzu muhafaza icin bir halimi beyan ediyorum ki: Burada bir gunde cektiğim sıkıntı ve azabı, Eskişehir’de bir ayda cekmezdim. Dehşetli masonlar, insafsız
bir masonu bana musallat eylemişler; t hiddetimden ve işkencelerine karşı “Artık yeter!” dememden bir bahane bulup, zalimane tecavuzlerine bir sebep gostererek yalanlarını gizlesinler. Ben, harika bir ihsan-ı İlÂhî eseri olarak şakirÂne sabrediyorum ve etmeye de karar verdim.
Madem biz kadere teslim olup bu sıkıntıları “Hayru’l-umûri ahmezuh” [İşlerin en hayırlısı, en zahmetle elde edilendir.] sırrıyla, ziyade sevap kazanmak cihetiyle manevî bir nimet biliyoruz; ve madem gecici, dunyevî musibetlerin sonları ekseriyetle ferahlı ve hayırlı oluyor; ve madem biz hakka’l-yakîn derecesinde yakînî bir kat’î kanaatimiz var ki, biz oyle bir hakikate hayatımızı vakfetmişiz ki, guneşten daha parlak ve Cennet gibi guzel ve saadet-i ebediye gibi şirindir; elbette biz bu sıkıntılı haller ile muftehirÂne, muteşekkirÂne bir mucahede-i maneviye yapıyoruz, diye şekva etmemek lÂzımdır.
Aziz Kardeşlerim!
Evvel Âhir tavsiyemiz, tesanudunuzu muhafaza; enaniyet, benlik, rekabetten tahaffuz ve itidal-i dem ve ihtiyattır.
Said Nursî
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Denizli Hayatı, s. 446
LÛ*GAT*CE:
hakka’l-yakîn: hakikatiyle kesin olarak bilme.
ihtiyat: tedbirli ve olculu davranma.
itidal-i dem: soğukkanlılık.
şirket-i maneviye-i duaiye: birbirine dua etmekle ortak olunan manevî şirket.
tahaffuz: sakınma, korunma.
tesanud: dayanışma.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 200
-
13-09-2019, 13:19:52