Şaban ayı fazileti ve onemi hadisler
Şaban ayı fazileti nedir?
Hz. Muhammed (s.a.v), Hz. Aişe (r.anhÂ) vÂlidemize: “Bana en sevimli olan oruc, ŞÃ‚ban ayındakidir. Y Aişe! O oyle bir aydır ki, sene icinde vefÂt edeceklerin isimleri bu ayda olum meleğine verilir. Ben de ismimin, oruclu iken yazılıp verilmesini isterim.” buyurmuştur.
-Ummu Seleme (r. anhÂ) vÂlidemiz, Efendimiz (s.a.v.), Ramazan ayından sonra hicbir ayda ŞÃ‚ban ayındaki kadar oruc tutmamıştır.” buyurmuşlardır. buyurmuştur.
-Peygamberimiz şoyle buyuruyor;“Receb, AllÂhu TeÂlÂ’nın ayı, ŞÃ‚ban benim ayım, Ramazan, ummetimin ayıdır. ŞÃ‚ban gunahlara keffÂret (bağışlanmasına sebep) olan aydır, Ramazan ise gunahları temizleyen aydır.”
-ŞÃ‚ban ayı, hayır kapılarının acılacağı, bereketin indirileceği, hatÂların terk edileceği, gunahların bağışlanacağı ve yaratılmışların en hayırlısı olan Peygamberimize (s.a.v.) cokca salevÂtın getirileceği bir aydır.
-Muminlerin bu ayda gafletten uyanmaları, gecmişte işledikleri gunahlardan dolayı tevbe edip temizlenerek RamazÂn-ı Şerîf ayına hazırlanmaları gerekir.
Hz. Muhammed (s.a.v), "Kim ki,Şaban-ı şerife hurmet ve tazım eder,Allahtan korkar ve Allaha itaat edip nefsini gunah işlemekten korursa,Cenab-ı Hak onun butun gunahlarını mağfiret eder.O sene icinde başına gelecek bela,musıbet ve hastalıklardan emin olur.
(zubdetul-vaizin sh.206)
-Şaban Ayı Peygamber (s.a.v.)Efendimizin en cok oruc tuttuğu aylardandır. Eshabı Kiramdan Usame bin Zeyd (r. anhÂ.) Peygamberimize (s.a.v.)'e hitaben :
-"Ya Rasulellah Şaban-ı şerif ayında tuttuğunuz oruc kadar hic bir ayda hic bir ayda oruc tuttuğunuzu gormuyorum"dediğinde Peygamberimiz (s.a.v.) şoyle buyurdular:
-"Şaban-ı Şerif ;Receb-i şerifle Ramazan-ı şerif ayları arasında oyle bir aydır ki;İnsanların ekserisi bu aydan gafildir.Bu ayda ameller Alemlerin Rabbine yukseltilir.Bu sebeple bende amellerimin oruclu iken yukseltilmesini istiyorum"
(tergıp sh.467)
Şaban ayı fazileti ve onemi hadisler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●67 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Şaban ayı fazileti ve onemi hadisler
-
13-09-2019, 13:18:24