Kader ve kısmetin, adalet ve şefkatin terbiyeleri
Aziz, Sıddık Kardeşlerim!
EvvelÂ: Hic telÂş ve merak etmeyiniz. Hakkımızdaki her hÂdisede, hem perde altında, hem neticeler itibarıyla, hem rahmet ve inayetin iltifatları ve tebessumleri, hem kader ve kısmetin ve adalet ve şefkatin terbiyeleri var olduğu kat’î ve mukerrer tecrubelerle tahakkuk ettiğinden, biz, en acı vaziyet ve sıkıntılara karşı, kemal-i sabır icinde şukur etmekle mukellefiz. Ve cildleri ve derileri soyulan Cercis AleyhisselÂm gibi, binler, milyonlar hakikat mucahidlerinin hakaik-ı imaniyenin kudsî hizmetinin bir numunesine mazhar olan Nur Şakirdlerinin cektikleri zahmetler, o eski zatların zahmetlerine nisbeten binde bir olmaz. Ve ucret ve kazanc cihetinde, inşaallah birdirler ve beraberdirler.
SÂniyen: On bir defa bana sû-i kasd eden ve dort defa mahkemeleri aleyhimize sevk edip uc defa hapse sokan gizli duşmanlarımızın Nurlar hakkında plÂnları akim kaldığından, butun desiseleriyle, ehemmiyetsiz şahsıma karşı sıkıntı, tecrid-i mutlak ve kimse ile temas etmemek ve damarıma dokundurmakla işkenceler verdirmeye calışıyorlar. Ben de, o işkencelerin altında inayetin iltifatını gorup tahammul ederek şukrederim. Zannederim, herbirinizden vucudca on derece zaif ve on derece ziyade sıkıntılarıma karşı tahammulum, sizin gibi kuvvetli ve Âlicenap zatların, kucucuk ve gecici ve cuz’î sıkıntılarınızı nazarınızda hice indirir diye, daha size teselli vermeye luzum gormuyorum.
SÂlisen: Şimdi, şahsımı curutmeye calıştıklarından ve sıktıklarından ve ihanet ettiklerinden dolayı sıkılmayınız. Cunku, Nurlar’a ve talebelerine ilişilmediğine bir alÂmettir ve tam aldandıklarına bir emaredir. Yani, kıymeti, huneri şahsımda zannedip beni sıkıyorlar, curutmek istiyorlar. Bu aldanmalarında pek buyuk bir maslahat ve Nurlar’a cok faydası var. Benim tam yapamadığım vazife-i şahsiyemi ve hizmet-i Nuriyemi bu suretle menfî bir tarzda bana yaptırıyorlar. İnşaallah, o nisbette sevap kazandıran kusuratlarıma keffaret olur.
Rabian: Gizli munafıklar, her nasılsa bazı resmî memurları aldatıp, “Said ile goruşen, dost ve Nurcu olur. Kimse temas etmesin” diye onları evhamlandırmışlar. Hatta, heyet-i idare ve gardiyanlar dahi benden kacıyorlar. Ben de memnun oluyorum ve bu hÂle şukrediyorum. Sizlerle, sureten goruşmediğimden zararı yok. Cunku bir hanede maddeten ve manen ve ruhen ve kalben ve vazifeten ve fikren ve muaveneten daima beraberiz, manevî goruşuyoruz; yeter.
Said Nursî
B. S. N. Tarihce-i Hayatı, Afyon Hayatı, s. 604
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları - 213
-
13-09-2019, 13:17:54