Risale-i Nur'da Şuhur-u SelÂse (Uc Aylar)
بِاسْمِهِ وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ بِعَدَدِ حَاصِلِ ضَرْبِ حُرُوفِ مَا اَرْسَلْتُمْ لَنَا مِنَ الرَّسَائِلِ فِى عَاشِرَاتِ دَقَائِقِ هَذِهِ اللَّيْلَةِ الرَّغَائِبِ وَ لَيْلَةِ الْمِعْرَاجِ وَلَيْلَةِ الْبَرَاتِ وَلَيْلَةِ الْقَدْرِ وَ اَعْطَاكُمُ اللَّهُ بِعَدَدِهَا ثَوَابًا وَحَسَنَاتٍ اۤمِينَ
Aziz ve sıddık kardeşlerim ve fedakÂr ve sadık arkadaşlarım!
EvvelÂ: Sizin, bu mubarek şuhur-u selÂse ve icindeki kıymetdar leyali-i mubarekeleri tebrik ediyoruz. Cenab-ı Hak, herbir geceyi sizin hakkınızda birer Leyle-i Regaib ve Leyle-i Kadir kıymetinde size sevab versin, Âmîn.
(Kastamonu Lahikası - 84)
بِاسْمِهِ سُبْحَانَه
Aziz, Sıddık Kardeşlerim,
Bugun mÂnevî bir ihtarla, sizin hesabınıza bir telÂş, bir huzun bana geldi. Cabuk cıkmak istiyen ve derd-i maişet icin endişe eden kardeşlerimizin, hakikaten beni muteellim ve mahzun ettiği aynı dakikada, bir mubarek hÂtıra ile bir hakikat ve bir mujde kalbe geldi ki; beş gunden sonra cok mubarek ve cok sevaplı ibadet ayları olan Şuhûr-u SelÂse gelecek. Herbir hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i şerifte yuzden gecer; Şaban-ı muazzamda ucyuzden ziyade; ve Ramazan-ı Mubarekte bine cıkar ve Cuma gecelerinde binlere; Leyle-i Kadirde otuzbine cıkar. Bu pekcok uhrevî faideleri kazandıran ticaret-i uhreviyenin bir kudsî pazarı ve ehl-i hakikat ve ibadet icin mumtaz bir meşheri ve uc ayda seksen sene bir omru ehl-i îmana te'min eden Şuhûr-u SelÂseyi boyle bire on kÂr veren Medrese-i Yusufiyede gecirmek, elbette buyuk bir kÂrdır. Ne kadar zahmet cekilse, ayn-ı rahmettir. İbadet cihetinde boyle olduğu gibi, Nur hizmeti dahi nisbeten kemiyet değilse de keyfiyet itibariyle bire beştir. Cunki, bu misÂfirhaneye mutemadiyen giren ve cıkanlar, Nur'un derslerinin intişarına bir vasıtadır. Bazan bir adamın ihlÂsı, yirmi adam kadar faide verir. Hem Nur'un sırr-ı ihlÂsı siyasetkÂrane kahramanlık damarını taşıyan, Nur'un tesellilerine pekcok muhtac bulunan mahpus bîcÂreler icinde intişarı icin bir parca zahmet ve sıkıntı olsa da ehemmiyeti yok. Ve derd-i maişet ciheti ise; zaten bu uc ay Âhiret pazarı olmasından herbiriniz cok şÃ‚kirdlerin bedeline, hatt bazınız bin adamın yerinde buraya girdiğinden, elbette sizin haricî işlerinize yardımları olur diye tamamiyle ferahlandım. Ve bayrama kadar burada bulunmak, buyuk bir nimettir, bildim.
Said Nursî
* * *
(Tarihce-i Hayat - 591)
Azîz Kardeşlerim,
İşte boyle bir zamanda, bu dehşetli hÂdisata karşı ihlÂs kuvvetinden sonra bizim en buyuk kuvvetimiz "İştirak-i a'mÂl-i uhrevî" dusturuyla; kalemlerle, herbiri diğerinin a'mÂl-i sÂliha defterine hasenat yazdırdıkları gibi, lisanlariyle herbirinin takva kal'asına ve siperine kuvvet ve imdat gondermektir. Ve bilhassa fırtınalı tehacume hedef olan bu Âciz kardeşinize, bu mubarek Şuhûr-u SelÂsede ve eyyÂm-ı meşhurede yardımına koşmak, sizin gibi kahraman ve vefadar ve şefkatkÂrların şe'nidir. Butun ruhumla bu imdad-ı mÂnevîyi sizden rica ediyorum. Ve ben dahi îman ve sadÂkat şartiyle Risale-i Nur talebelerini; butun dualarıma ve mÂnevî kazanclarıma, yirmidort saatte, "İştirak-i a'mÂl-i uhreviye" dusturiyle bazan yuz defadan ziyade Risale-i Nur talebeleri unvaniyle hissedar ediyorum.
(Tarihce-i Hayat - 304)
Bu yaz mevsimi, gaflet zamanı ve derd-i maişet meşgalesi hengÂmı ve Şuhur-u SelÂsenin cok sevaplı ibadet vakti ve zemin yuzundeki fırtınaların silÂhla değil, diplomatlıkla carpışmaları zamanı olduğu cihetle; gayet kuvvetli bir metanet ve vazife-i nuriye-i kudsiyede bir sebat olmazsa, Risale-i Nur'un hizmeti zararına bir atÂlet, bir futûr ve tevakkuf başlar.
Aziz kardeşlerim, siz kat'î biliniz ki: Risale-i Nur ve şÃ‚kirdlerinin meşgul oldukları vazîfe, rûy-i zemindeki butun muazzam mesailden daha buyuktur. Onun icin; dunyevî merak-Âver mes'elelere bakıp, vazife-i bÂkıyenizde futur getirmeyiniz. Meyvenin Dorduncu Mes'elesini cok def'a okuyunuz, kuvve-i mÂneviyeniz kırılmasın.
(Tarihce-i Hayat - 478)
Nasıl maddî hava fena ise, fena tesir ediyor. Manevî hava da bozulsa, herkesin istidadına gore bir sarsıntı verir. Şuhur-u selÂse ve muharremede Âlem-i İslÂm manevî havası, umum ehl-i imanın Âhiret kazancına ve ticaretine ciddî teveccuhleri ve himmetleri ve tenvirleri o havayı safileştiriyor, guzelleştiriyor. Mudhiş Ârızalara ve fırtınalara mukabele ediyor. Herkes o sayede ve sayesinde derecesine gore istifade eder.
(Kastamonu Lahikası - 66)
Umum kardeşlerime birer birer selÂm ve dua eder ve dualarını bu mubarek şuhur-u selÂsede isterim.
(Emirdağ - 1 - 36)
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Risale-i Nur'da Şuhur-u SelÂse (Uc Aylar)
-
13-09-2019, 13:16:36