Peygambere itaat ile ilgili kısa ayetler ve acıklaması
İtaat bırak sozlukte “boyun eğme, uyma, sozleşme” gibi anlamlara gelir. Yuce Allah'a inanan kimsenin en onemli gorevlerinden biri de O'nun emir ve yasaklarına itaat etmektir.
Allah'ın (cc) kullarına emrettiği iman esaslarından biri de peygamberlere imandır. Peygamberlere iman atmadım. Peygambere itaatle ilgili bir ayette “Biz her bir peygamberi Allah'ın izniyle ancak onun itaat edilmesi icin gonderdik…” 63 buyrulmaktadır. Benzer bir ayette de “Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin…” 64 buyurularak Allah'a (cc) ve Hz. Muhammed'e (sav) itaat emredilmiştir.
Ona itaat etmeyenlerin iman etmiş olduğu 65 ve doğru yoldan sapmış olurlar 66. Kendisine itaat edilmiştiryle ilgili Hz. Muhammed (sav), bir hadis-i şerifte “Onu kim bana itaat ederse, Allah'a itaat ediyorum. Onu kim bana isyan ederse, Allah'a isyan edilecek ... ”67 satın aldı.
Hz. Muhammed'e (sav) itaat ona bağlılığı da beraberinde getirir. Bir ayette “De ki: 'Allah'ın sevdiği ve Allah'ı sevsin ve gunahınızı bağışlasın ...' '68 buyrularak bu duruma işaret etti.
Hz. Muhammed'e (sav) bağlılık olarak onun sunnetine uymakla mumkundur. Onun Musluman hayatı, Hz. Peygamber'in tavsiyelerine gore duzenlemelidir. Almalı ve elinden geldiği anlamına geliyor. Muhammed'in (sav) sunnetini yerine getirildi. Onun dinî albumu ortaya koyduğu şart ve acıklamaları almalıdır. Boylelikle Hz. Muhammed'e (sav) olan bağlılığını gosterirmiş olur. Cunku Yuce Allah Hz. Muhammed'i (sav), kendi iclerinden insanlara Allah'ın (cc) ayetlerini okuyan, gelin arıtıp tertemiz yapan, bilmediklerini oğreten bir peygamber olarak yorumladı. 69
63 Nis suresi, 64. ayet.
64 MÂide suresi, 92. ayet, bilgi bk. Nis suresi, 59. ayet.
65 bk. Nis suresi, 65. ayet.
66 bk. AhzÂb suresi, 36. ayet.
67 BuhÂrî, AhkÂm, 1.
68 Âl-i İmrÂn suresi, 31. ayet.
69 bk. Bakara suresi, 129. ve 151. ayet; -L-i İmrÂn suresi, 164. ayet.
Peygambere itaat ile ilgili kısa ayetler ve acıklaması
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Peygambere itaat ile ilgili kısa ayetler ve acıklaması
-
13-09-2019, 13:16:01