“Namaz Dinin Direğidir" Hadisin Anlamı Nedir? Kısaca
NAMAZ KILMANIN ONEMİ
“Namaz dinin direğidir. (Beyhakî, Şuabu’l-iman, C 3, s.39.)”
Cenab-ı Allah bizleri amacsız ve hedefsiz olarak yaratmamıştır. İnsanların yaratılış amacı, kendisini yaratan Allah’a (c.c.) iman ve ibadet etmektir. Kur’an-ı Kerim’de “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”36 buyrularak yaratılış amacımız acık bir şekilde vurgulanmıştır. Cenab-ı Rabbimizin emrettiği ibadetlerin en onemlisi ve kulluğun en onemli gostergelerinden biri hic şuphesiz ki namazdır. İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem’den (a.s.) son peygamber olan Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar tum peygamberlere namaz ibadeti emredilmiştir. Rabbimiz, kendisine hakkıyla inanan ve kurtuluşa eren kullarının ozelliklerinden bahsederken namazı en başta zikretmiştir. Mu’minun suresinin ikinci ayetinde “Onlar ki, namazlarında derin saygı icindedirler.” buyrularak hem namazın kurtuluşa vesile olduğu hem de Cenab-ı Allah’a (c.c.) karşı derin saygının ifadesi olduğu belirtilmiştir. Namaz ibadeti, Musluman’ın hayatının merkezinde yer alır. Gunde beş vakit namaz ibadetiyle kendisine her turlu nimeti veren Rabbine bağlanır ve kotuluklerden arınır. Boylece hem daha iyi bir kul hem de cevresine faydalı bir birey haline gelir.
İnsanın Rabbiyle olan bağını surekli tutan namaz, İslam’ın beş şartından biridir. Ergenlik cağına girmiş ve akıl sahibi olan her Musluman gunde beş vakit namaz kılmalıdır. Namaz, Allah’ın (c.c.) verdiklerine karşı bir teşekkur, O’nun buyukluğune ve insanın acizliğine dair bir itiraf, karşılığı ahirette alınacak bir fedakarlıktır. Kur’an-ı Kerim’de bu konuyla ilgili şoyle buyrulur: “Namazı dosdoğru kılın, zekÂtı verin. Kendiniz icin her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şuphesiz Allah butun yaptıklarınızı gorur.”38
Namaz; Musluman olan, Ergenlik cağına gelmiş olan, Akıl sağlığı yerinde olan herkese farzdır
37 bk. Bakara suresi, 83 ayet;
38 Bakara suresi, 110. ayet.
“Namaz Dinin Direğidir" Hadisin Anlamı Nedir? Kısaca
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●98 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- “Namaz Dinin Direğidir" Hadisin Anlamı Nedir? Kısaca
-
13-09-2019, 13:15:27