MIT muhendislerinin yaptığı acıklamaya gore daha once siyahlığıyla one cıkan her şeyden en az 10 kat daha siyah bir materyal elde edildi. Bu malzeme, dikey olarak yerleştirilmiş karbon nanotuplerden oluşturuldu. Mikroskobik Karbon Filament (CNT) adlı bu yapılar, kucuk bir ormancık gibi klorine maruz kalan aluminyum folyo uzerinde ortaya cıkıyor. Gelen ışığın yalnızca on binde 4’u geri yansıyabiliyor.
Araştırmacılar, elde ettikleri bulgularını ACS-Uygulamaları Materyal ve Arayuzler adlı dergide yayımladı. Ayrıca bu malzemeden yapılan pelerin benzeri bir materyal de sergiye cıktı.

Yapılan eser, MIT’den aeronatik ve astronatik profesoru Brian Wardle ve MIT sanatcısı Diemut Strebe tarafından oluşturuldu. 16,78 karatlık doğal sarı kristal kullanılan yaklaşık 2 milyon dolarlık taş, yeni ultra siyah malzeme ile kaplandı. Sonuc olarak değerli taş duz, siyah bir boşluk gibi gozukuyor.
Araştırmacılar bu malzemenin istenmeyen parlamaları engellemek icin optik sistemlerde kullanılabileceğini, dış gezegenleri inceleyen teleskoplarda onemli rol oynayabileceğini soyluyor.
Wardle, materyallerinin şimdiye kadar rapor edilmiş her şeyden 10 kat daha siyah olduğunu ancak en 'siyah' siyahın surekli ilerleyen bir hedef olduğunu soyledi. Araştırmacı, bir gun siyah rengin altında yatan mekanizmayı cozerek nihai siyahı elde edeceklerini soyledi.
[h=2]En siyah materyal yanlışlıkla keşfedildi[/h]

Ote yandan bu malzeme, en siyah malzemeyi bulmak icin uretilmedi. Wardle ve araştırmadaki ortağı Cui, karbon nanotupleri elektrik iletkenliğine sahip malzemeler uzerinde yetiştirmeye calışıyordu. Bu nedenle de aluminyum kullanılıyordu.
Aluminyum havaya maruz kaldığında etrafında oksitlenme ile bir katman oluşturuyor. Bu katman da iletkenliği engelliyor. Katmanı ortadan kaldırmak icin ise sodyum klorit kullanmaya karar veren araştırmacılar, ceşitli malzemelerle deneyler yaptılar.
Oksit katmandan uğraşlı bir surecin ardından kurtulan araştırmacılar, malzemeyi yaklaşık 100 dereceye ısıtmayı başardı. Boylece amaclarına ulaştılar ancak araştırmanın başarısından ziyade materyalin rengi dikkat cekti.
Materyalin rengini gorunce optik incelemeye tabii tutan araştırmacılar, oldukca ilginc olan bu sonuca ulaştı.
Araştırmacılar bu malzemenin neden bu renge sahip olduğu konusunda emin değiller. Ancak ustune ortulduğu yapıyı gozden kaybeden ve detaysız bir boşluğa donduren bu renk bilim dunyasında buyuk ilgi gorecektir.